default-image

Ανθολόγιο ζωής και ποδοσφαίρου από τον πολίτη Πεπ Γκουαρδιόλα

Απόψεις
Ανθολόγιο ζωής και ποδοσφαίρου από τον πολίτη Πεπ Γκουαρδιόλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι καλύτερος προπονητής από ότι ήμουν στη Γερμανία και τώρα είμαι μακράν καλύτερος από ότι ήμουν στη Μπαρτσελόνα, μόνο για το γεγονός ότι είμαι εκεί», είπε ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε ετήσια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Βαρυσήμαντο ποδοσφαιρικά. Είπε όμως και άλλα σημαντικά που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Μερικά δείγματα:

-«Η Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση μιας απλής ψήφου κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν τελειώνει εκεί. Πρέπει καθημερινά να φροντίζεις για την Δημοκρατία. Πρέπει να είσαι ακτιβιστής… Πριν από χρόνια, ο Γκους Χίντινκ σταμάτησε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και απαίτησε ν’ αφαιρεθεί από την εξέδρα ένα πανό που είχε πάνω στη σβάστικα. Χρησιμοποίησε τη δύναμή του για να κάνει λίγο καλύτερη την κοινωνία… Ο κόσμος που πηγαίνει στο γήπεδο, θέλει να ξεφύγει από κάτι που τον ταλαιπωρεί στην κοινωνία και φαίνεται αυτό…»

-«Πάντα ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους, ακόμα και τους ποδοσφαιριστές μου. Αν δεν αρέσουν σε κάποιους οι αποφάσεις μου, θέλω να μου το λένε για να συζητήσουμε. Ο κόσμος του αθλητισμού οφείλει να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει για να προκαλεί θετικό αντίκτυπο στην ανθρωπότητα γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι και όχι απλά αθλητές. Πάντα πρέπει να προσπαθείς.»

-«Πάνω απ’ όλα είμαι πολίτης και μετά προπονητής. Προτιμώ να είμαι πατέρας και μετά έρχεται το επάγγελμα του προπονητή. Προτιμώ ν’ αφήσω στα παιδιά μου μια καλύτερη κοινωνία παρά να κατακτήσω την Premier League. Όλοι έχουμε ένα καθήκον, μια ευθύνη σε αυτή τη ζωή…»

Τα… ρέστα του τα έδωσε λέγοντας: «Αγαπώ να διαβάζω βιβλία αλλά… δεν διαβάζω. Αρχίζω να διαβάσω ένα βιβλίο, έρχεται στο μυαλό μου η Λίβερπουλ και ο Κλοπ και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Σταματάω! Ο κόσμος λέει ότι διαβάζω βιβλία, αλλά δεν διαβάζω. Έχω μια πολύ καλή και με ποικιλία, βιβλιοθήκη στο σπίτι μου, αλλά θα διαβάσω τα βιβλία όταν θα έχω πλέον χρόνο, όχι τώρα…»!

Πριν από τη μετακίνησή του στο Μάντσεστερ, ο Γκουαρντιόλα κατέκτησε τρεις τίτλους της La Liga και δύο τρόπαια του Champions League με τη Μπαρτσελόνα, προτού να οδηγήσει την Μπάγερν σε τρεις διαδοχικούς τίτλους της Bundesliga σε τουρνουά που κυριαρχούσαν πολύ λίγες ομάδες.

Ωστόσο, ο Ισπανός δήλωσε ότι ένιωσε πως έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα εντελώς νέο σύστημα μετά την άφιξή του στην Αγγλία το 2016, όπου αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το μεγάλο ανταγωνισμό στην διεκδίκηση του τίτλου από πέντε άλλους υποψηφίους.

«Τώρα, αισθάνομαι ότι είμαι καλύτερος μάνατζερ γιατί έμαθα να χειρίζομαι αυτό το απίστευτο πρωτάθλημα σε πολλές περιπτώσεις. Είναι το πιο δύσκολο, για τον αριθμό των παιχνιδιών, για τον καιρό και τους διαιτητές που λένε: «παίξε, παίξε, παίξε» και οι ανταγωνιστές, είναι πολλοί, πέντε ή έξι ομάδες, μπορούν να κερδίσουν την Premier League».

Ο Γκουαρντιόλα οδήγησε την Σίτι στον τίτλο της Premier League με ρεκόρ την περασμένη σεζόν, ολοκληρώνοντας την διοργάνωση με 100 βαθμούς και 106 γκολ σε 38 αγώνες. Η Σίτι κατέκτησε επίσης το League Cup και το Community Shield, φτάνοντας ο Γκουαρντόλα τα 24 μεγάλα τρόπαια, αναγνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή μπορει να μετακομίσει σε πάγκο εθνικής ομάδας: «Αργά ή αργότερα, θα συμβεί, θα είμαι λίγο πιο ήρεμος και θα παίζω περισσότερο γκολφ. Αν έχω την ευκαιρία και κάποια εθνική ομάδα με θέλει, θα δούμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News