default-image

"Τιμωρήστε με αφαίρεση βαθμών τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο"

Απόψεις
"Τιμωρήστε με αφαίρεση βαθμών τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό ζητά το 60% των οπαδών στην αποκαλυπτική Παγκόσμια Έρευνα του Kick It Out και του Forza Football – Ζητούν ακόμη από τη FIFA και την UEFA να μην αναθέτουν τουρνουά σε χώρες με ρατσιστική έξαρση

 Οι ρατσιστικές συμπεριφορές πάνε σύννεφο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών δεν ξέρει πως να τις αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες που έγιναν γνωστές σήμερα από τη  βρετανική οργάνωση καταπολέμησης των διακρίσεων Kick It Out  και το σουηδικό Forza Football.

Η παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι 60% των οπαδών υποστηρίζει την αφαίρεση βαθμών για τις εθνικές ομάδες ή ομάδες συλλόγων των οποίων οι οπαδοί είναι ένοχοι ρατσιστικής κακοποίησης.

Στη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μελέτη του είδους, η εκστρατεία για την καταπολέμηση των διακρίσεων του ποδοσφαίρου Kick It Out και η εφαρμογή ζωντανής καταγγελίας Forza Football έλαβαν μέρος σε 27.000 οπαδοί από 38 διαφορετικές.

Περισσότεροι από 1.600 ερωτηθέντες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και 50,1% από αυτούς δήλωσαν ότι έχουν δει ρατσιστική κακοποίηση σε ένα παιχνίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Λιγότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι δεν ξέρουν πώς να το αναφέρουν (40%).

Το 74%  των οπαδών ζητούν από τη FIFA να εξετάσει την προηγούμενη ρατσιστική κατάχρηση όταν αναθέτει διεθνή τουρνουά στις χώρες.

Λατινοαμερικάνοι οι πιο... ρατσιστές

Τρία κράτη της Λατινικής Αμερικής καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά οπαδών με ρατσιστικές συμπεριφορές, σύμφωνα με την έρευαν. Το Περού και η Κόστα Ρίκα με 77% και η Κολομβία με 71% .

Κατά μέσο όρο, το 84% των οπαδών θα αισθανόταν άνετα με έναν παίκτη από διαφορετικό έθνος ή καταγωγή από ό,τι  είναι οι ίδιοι.

Πιο θετικά εκφράστηκε το 92% των φιλάθλων του βρετανικού ποδοσφαίρου που δήλωσαν ότι αισθάνονται άνετα με έναν παίκτη διαφορετικού εθνοτικού ή φυλετικού παρελθόντος που αντιπροσωπεύει την εθνική τους ομάδα ή την ομάδα τους. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 95% στη Νορβηγία έως 19% στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 15% στο Λίβανο και μόλις 11% στη Σαουδική Αραβία.

Το μικρότερο ποσοστό οπαδών προέρχεται από την Ολλανδία (38%) και τη Ρωσία (41%).

«Είναι απίθανο να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος μέχρι οι κυβερνητικοί φορείς γίνουν πιο τολμηροί στις προσπάθειές τους να εξαλείψουν τον ρατσισμό από κάθε επίπεδο», τόνισε ο Ουέσλι.

Με αφορμή τον Οζίλ και τους Αλβανικής καταγωγής

Αλλά στη Γερμανία και την Ελβετία - όπου υπήρξαν διαμάχες αυτό το καλοκαίρι σχετικά με κακομεταχείριση που απευθύνθηκε στον Μεσούτ Οζίλ και σε παίκτες αλβανικής καταγωγής που αντιπροσωπεύουν την ελβετική εθνική ομάδα - σχεδόν το ένα τέταρτο των οπαδών (23%) δήλωσαν ότι αισθάνονται άβολα με παίκτες διαφορετικών εθνικών ή φυλετικό υπόβαθρο που εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 54% των οπαδών δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν κανονισμούς για τη βελτίωση των ευκαιριών για τους υποψήφιους εθνοτικών μειονοτήτων που υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Αυτό συγκρίνεται με ποσοστό 64% στις ΗΠΑ, όπου ο κανόνας Ρούνεϊ εμφυτεύθηκε σε όλο το NFL το 2009.

Ο Λόρδος Χέρναν, Ουέσλι, πρόεδρος του Kick It Out, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά από τα αποτελέσματα των ερευνών και ότι "τα όργανα διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της FA, της UEFA και της FIFA, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν τις μεθόδους αναφοράς του ρατσισμού και πρέπει να ακούνε τις καταγγελίες για εθνικές ομάδες και συλλόγους, οι οπαδοί των οποίων είναι ρατσιστικά καταχρηστικοί και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυστηρότερες κυρώσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News