default-image

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τους γείτονες πονοκέφαλος για το Μουντιάλ 2022

Απόψεις
Ο αποκλεισμός του Κατάρ από τους γείτονες πονοκέφαλος για το Μουντιάλ 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο προωθεί να αρχίσει από το Κατάρ  το Μουντιάλ με 48 ομάδες, νωρίτερα δηλαδή, αφού έχει προγραμματιστεί να συμβεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Ο ίδιος μπορεί να το θεωρεί εφικτό, αλλά για να παρθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχουν δοθεί απαντήσεις, στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν γεωπολιτικά γύρω από το Κατάρ!

Ο επικεφαλής της FIFA, ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι 180 από τις 211 ομοσπονδίες του έχουν δώσει την υποστήριξή τους πριν από τις προεδρικές εκλογές της FIFA το προσεχές έτος και πρόσθεσε ότι ένα διευρυμένο τουρνουά, θα δυνάμωνε την κατανομή της Ασίας από 4,5 σε 8,5!

Το εμπάργκο των γειτόνων

Ωστόσο η φιλοξενία άλλων 16 ομάδων θα περιπλέξει κατά πολύ το έργο του Κατάρ στην προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού είναι γνωστές οι διαμάχες του κρατιδίου με τους γείτονες του Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, που έχουν διακόψει μαζί του τις διπλωματικές σχέσεις επιβάλλοντας αποκλεισμό στη χώρα. Το μποϊκοτάζ σταμάτησε από πέρσι τις θαλάσσιες διαδρομές του Κατάρ μέσω του Κόλπου και εμπόδισε τις εισαγωγές στα σύνορά του με τη Σαουδική Αραβία. Οι χώρες αυτές μείωσαν τις μεταφορές και τις εμπορικές σχέσεις με τη Ντόχα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία με το Ιράν, κατηγορίες που το Κατάρ αρνείται. 

Δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και άλλα που καταγράφονται στον διεθνή τύπο.

Μισούν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση της Ντόχα υποστήριξε τις υπέρ-δημοκρατικές επαναστάσεις κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, όταν οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει βίαιες καταπατήσεις για διαδηλωτές που απειλούν τη βασιλική κυριαρχία τους.

Μισούν τον διεθνώς αναγνωρισμένο τηλεοπτικό σταθμό του Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, επειδή αντιπροσωπεύει ελεύθερο τύπο. Μισούν, εν συντομία, το γεγονός ότι το Κατάρ είναι ένα κυρίαρχο έθνος που επιδιώκει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, αρνούμενη να κάνει ό, τι λένε.

    Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους και να διατηρήσει τις εργασίες και προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε καλό δρόμο.  Έτσι δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ιδέα του Ινφαντίνο, καθώς εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει πέρα από ένα τουρνουά 32 ομάδων.

Οι διοργανωτές έχουν χτίσει μόνο οκτώ στάδια για το τουρνουά διάρκειας 27 ημερών, που θα αρχίσει στις 21 Νοεμβρίου 2022 με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος στις 18 Δεκεμβρίου. Οποιαδήποτε επέκταση θα σήμαινε ότι  θα μοιραζόταν πιθανώς μερικούς αγώνες με τους γείτονές του, αλλά η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αποκλεισμό.

Οι δηλώσεις

-«Το να πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή που μπορεί να μην απολαύσουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Μέση Ανατολή, είναι πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο Χασάν Αλ Ταβαντί, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022. «Προσβλέπουμε στην διευθέτηση του θέματος. Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους και θέλουμε αυτό το τουρνουά να φτάσει στους ανθρώπους της περιοχής».

-«Προσωπικά, ως πρόεδρος της FIFA, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάποιοι αγώνες  θα μπορούσαν να γίνουν σε μερικές χώρες στην περιοχή», δήλωσε ο Ινφαντίο προσθέτοντας ότι το ποδόσφαιρο είχε την εξουσία να σπάσει το αδιέξοδο ενώ οι άλλοι απέτυχαν. «Το ποδόσφαιρο ενώνει, χτίζει γέφυρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

 Τα γήπεδα

 Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί τους τελικούς, με την απόσταση μεταξύ των δύο πιο μακρινών πόλεων να είναι μόλις 72 χιλιόμετρα.

 Η χώρα υπόσχεται να παραδώσει τα στάδια της διοργάνωσης ολοκληρωμένα περίπου 24 μήνες πριν αρχίσει το τουρνουά.

Το ένα είναι ήδη έτοιμο: το Διεθνές Στάδιο Khalifa στην πρωτεύουσα της Ντόχα άνοιξε πάλι το Μάιο του περασμένου έτους μετά από ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός συστήματος ψύξης που μπορεί να διαμορφώσει την θερμοκρασία.

Το Κατάρ θα δαπανήσει το καταπληκτικό ποσό 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση του τουρνουά, αν και ο AΑλ Ταβάντι δήλωσε ότι μόνο οκτώ έως 10 δισεκατομμύρια δαπανώνται στα γήπεδα. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε ευρύτερα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού συνδέσμου, ήδη μερικώς ολοκληρωμένου, ο οποίος θα συνδέει όλους τους χώρους.

Το Στάδιο Al Bayt στο Al Khor θα είναι το βορειότερο μέρος, με χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεις, ενώ είναι καλυπτόμενο από μια γιγάντια δομή τεντών, ενώ τα υπόλοιπα είναι μέσα και γύρω από τη Ντόχα, καθιστώντας ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν έχει πολλά κοινά με εκείνα που έχουν προηγηθεί.

Κι όμως… Παρά τον τεράστιο πλούτο του κρατιδίου, η άρνηση για τέσσερα ακόμη γήπεδα είναι διατυπωμένη.

Αύριο θα υπολείπονται ακριβώς τέσσερα χρόνια για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (21.11 έως 18.12.2022).

Πηγές: The Telegraph, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News