default-image

Το τουρκικό πρωτάθλημα...παίρνει το όνομα ενός Έλληνα!

Ποδόσφαιρο
Το τουρκικό πρωτάθλημα...παίρνει το όνομα ενός Έλληνα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε "Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης" μετονομάζεται για τη σεζόν 2018/19 η Σούπερ Λίγκα της Τουρκίας, δηλαδή η Α' Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου, τιμώντας έτσι τον ποδοσφαιριστή θρύλο ελληνικής καταγωγής που μεγαλούργησε τόσο με τα χρώματα της Φενερμπαχτσέ και της Εθνικής Τουρκίας ενώ έστω και λίγο αγωνίστηκε στην Ελλάδα με την ΑΕΚ. Στον Λευτέρη Αντωνιάδη πρόσφατα ειχαν γίνει και "Αθλητικές Ιστορίες" στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" αφού ουσιαστικά ήταν ο πρωτος Έλληνας που έπαιξε σε Μουντιάλ, έστω και με την Εθνική Τουρκίας (1954)....

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή Κιουτσουκαντωνιάδης ήταν Τούρκος ποδοσφαιριστής ελληνικής καταγωγής, από την Πρίγκηπο και υπήρξε ένας θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως τη δεκαετία του ’50. Αγωνίστηκε 46 φορές με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας από το 1948 ως το 1963, από τις οποίες τις εννιά ως αρχηγός. Επίσης, είχε 4 συμμετοχές με την Ολυμπιακή ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες 1948. Συμμετείχε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954. Μέχρι σήμερα είναι ο δεύτερος σκόρερ του τουρκικού εθνικού συγκροτήματος με 20 γκολ πίσω από τον Χακάν Σουκούρ.

Γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και ονομαζόταν Χριστοφής Αντωνιάδης. Η μητέρα του λεγόταν Αργυρώ και είχε άλλα δέκα αδέρφια. Ποδοσφαιριστής υπήρξε και ο αδελφός του Παναγής Αντωνιάδης στην ομάδα του Πέρα Κλουμπ. Στον Λευτέρη, επειδή ήταν μικρόσωμος, κόλλησαν το παρατσούκλι "Κιουτσούκ" δηλαδή μικρός και το τούρκικο επώνυμό του καταγράφηκε ως Κιουτσουκαντωνιάδης. Ο Αντωνιάδης δημιούργησε οικογένεια με τη σύζυγό του Σταυριανή Μπεκιάρη (του Ιωάννη και της Μαρίας), αποκτώντας τρία παιδιά.

Ο Λεφτέρ, όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, είχε το παρατσούκλι Ordinaryüs, δηλαδή καθηγητής, διότι είχε άνεση στο σκοράρισμα και σχεδόν πάντα έβρισκε τα δίκτυα με σιγουριά. Λέγεται ότι δεν είχε χάσει ποτέ πέναλτι. Το όνομά του είναι θρύλος μεταξύ των οπαδών της Φενερμπαχτσέ, οι οποίοι ακόμα τραγουδούν το σύνθημα: 'Ver Lefter'e, Yazsin Deftere', που σημαίνει «Δώσε στον Λευτέρη, θα γράψει στο τεφτέρι».

Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ηλικία 86 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας τις τελευταίες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News