default-image

Πρόκριση με τεράστια ανατροπή το Βέλγιο, 3-2 την Ιαπωνία στο 94’

Αθλητισμός
Πρόκριση με τεράστια ανατροπή το Βέλγιο, 3-2 την Ιαπωνία στο 94’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταξίδι από την… κόλαση στον παράδεισο ήταν για το Βέλγιο το παιχνίδι με την Ιαπωνία, της οποίας επικράτησε 3-2 με απίστευτη ανατροπή στο 94’ και πήρε την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχαναν 0-2 στο 69’, όμως με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο 20λεπτο έφεραν τα πάνω-κάτω με τα γκολ των Βερντόγκεν, Φελαΐνι και Σαντλί, ενώ στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσουν τη Βραζιλία.

Χαραγκούτσι και Ινούι είχαν δώσει το προβάδισμα στους Ασιάτες, που έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν το προβάδισμα αλλά δεν τα κατάφεραν. 

Το να βρίσκεται μία χώρα πίσω δύο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και να το γυρίζει, δεν είχε ξανασυμβεί από το Δυτ. Γερμανία-Αγγλία του 1970. Τόσο ζόρικο ήταν αυτό που έκαναν οι Κόκκινοι Διάβολοι. Εκείνοι ήταν το τεράστιο φαβορί, αλλά το ημίχρονο πέρασε χωρίς σκορ, με τους Ιάπωνας να αμύνονται ιδανικά και τους Λουκάκου (25'), Κομπανί (28') να έχουν τις καλύτερες στιγμές, ενώ ο Κουρτουά (44') πήγε να το φάει μόνος του κάτω από τα πόδια.

Τελικά του έβαλαν δύο οι αντίπαλοι στο ξεκίνημα της επανάληψης. Από λάθος του Βερτόνγκεν (48') ο Χαραγκούτσι βγήκε στην πλάτη της άμυνας και σούταρε διαγώνια για το 0-1. Στο επόμενο λεπτό ο Αζάρ σημάδεψε το αριστερό δοκάρι και στο 52' η βολίδα του Ινούι στη γωνία του Κουρτουά δημιούργησε το απίθανο 0-2. Πλέον οι Βέλγοι έτρεχαν και φαινόταν ότι δεν προλάβαιναν. Μόνο που τελικά πρόλαβαν.

Τα τελευταία 25 λεπτά (μαζί με τις καθυστερήσεις) ήταν μια τεράστια πρόκληση για τους Βέλγους, που ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοση τους. Δεν είχαν κι άλλη επιλογή, αν ήθελαν να μην "κόψουν" εισιτήρια επιστροφής στις Βρυξέλλες. Κράτησαν περισσότερο τη μπάλα, αναπτύχθηκαν από τις πτέρυγες και "χτύπησαν" τους Ιάπωνες στην χτυπητή... αδυναμία τους, που ήταν το τελειώμα των φάσεων στον... αέρα. 

Ολα ξεκίνησαν με την περίεργη ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Βερτόνγκεν (69') και το λάθος του Καβασίμα, ενώ στο 74' ήρθε η ισοφάριση από τη γλυκιά σέντρα του Αζάρ και την εξ επαφής κεφαλιά του Φελαϊνί. Οι Βέλγοι πίεζαν με όλο τους το Είναι, μα ο Καβασίμα κατέβασε ρολά στην κορυφαία διπλή απόκρουση του τουρνουά (86'). Στο 90' παραλίγο να βάλει αυτογκόλ ο Βίτσελ και στο 95' ο Ντε Μπρόινε έτρεξε την αντεπίθεση, ο Μενιέ σέντραρε, ο Λουκάκου την άφησε να περάσει και ο Τσανλτί ολοκλήρωσε το θαύμα.

Ποτέ μέχρι αυτό το βράδυ δύο αλλαγές δεν καθόριζαν με τα γκολ τους πρόκριση νοκ άουτ φάσης, ενώ αυτό ήταν το δεύτερο πιο... καθυστερημένο γκολ από τους «16» και έπειτα στην ιστορία του θεσμού (Τότι 2006 με Αυστραλία).

ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρλεντ, Βερτόνγκεν, Κομπανί, Μενιέ, Καράσκο (65' Τσαντλί), Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Μέρτενς (65' Φελαϊνί), Λουκάκου

ΙΑΠΩΝΙΑ (Ακίρα Νισίνο): Καβασίμα, Σότζι, Χαραγκούτσι (81' Χόντα), Σακάι, Γιοσίντα, Χασέμπε, Σιμπασάκι (81' Γιαμαγκούτσι), Ναγκατόμο, Καγκάβα, Ινούι, Οσάκο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News