Ραγισμένος ο πλανήτης και στο ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο
Ραγισμένος ο πλανήτης και στο ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολιτική και συμφέροντα μέσω κρίσεων και πολέμου, διχάζουν τον κόσμο... και ποδοσφαιρικά - Απορρίπτει μάρκες γρήγορου φαγητού και στοιχήματος - Μουντιάλ και μετανάστες -11+1 Σφηνάκια

Ο κόσμος είναι διχασμένος επικίνδυνα, από τις πολιτικές και τα συμφέροντα. Κρίσιμη περίοδος που μπορεί να φανεί και από το ποδόσφαιρο, που αποδεικνύει καραμπινάτα, πως είναι βαθύτατα συνυφασμένο με την πολιτική σε κυβερνητικό και διοικητικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο το θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Από παντού ηχούν σειρήνες.

Η UEFA και η FIFA αφού απαγόρευσαν, όλες τις ρωσικές ομάδες από διεθνείς διοργανώσεις τον Φεβρουάριο, λίγες μέρες μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τον επόμενο μήνα, η UEFA απαγόρευσε και στις ομάδες της Λευκορωσίας να φιλοξενήσουν αγώνες στην επικράτειά της, αλλά σταμάτησε να απαγορεύει την πλήρη αγωνιστική δράση. Τώρα, η Γερμανία ως διοργανώτρια χώρα του Euro 2024, ζήτησε από την UEFA να αποβάλει τη Λευκορωσία (ως Ρωσική σύμμαχο) από την προκριματική διοργάνωση του τουρνουά.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ζήτησε επίσης την αναστολή των αξιωματούχων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από την ίδια την UEFA, σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel.

Το αίτημα ήρθε τρεις εβδομάδες πριν η Γερμανία φιλοξενήσει την προκριματική κλήρωση στη Φρανκφούρτη.: «Όχι μόνο η Ρωσία, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και η Λευκορωσία, ως κύριος υποστηρικτής της ρωσικής ηγεσίας, θα πρέπει να αποκλειστεί από όλους τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες και τουρνουά», αναφέρει το αίτημα.

-Κατά τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να βρούμε μπροστά και κάποιους ποδοσφαιρικούς... Οργανισμούς Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), αντί για FIFA και UEFA, όπως συνέβη με το ΝΑΤΟ...

Μουντιάλ και μετανάστες

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τέσσερις μεγάλοι χορηγοί της FIFA (ανάμεσα τους η Coca Cola) αύξησαν την πίεση στην παγκόσμια ομοσπονδία και τους τοπικούς διοργανωτές, να προσφέρουν αποζημίωση στους μετανάστες εργάτες και τις οικογένειές τους στο Κατάρ.

Η πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έδειξε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του ποδοσφαίρου υποστηρίζει αποζημίωση για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ και τις οικογένειές τους.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την έκκληση για οικονομική αποζημίωση και περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) θέλουν οι εθνικές τους ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες να τοποθετηθούν δημόσια, για τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με το Μουντιάλ στο Κατάρ.

-Μέσα σ’ όλα αυτά, η βασιλική οικογένεια του Κατάρ θέλει να αγοράσει την Σαμπντόρια!

Απορρίπτει μάρκες γρήγορου φαγητού και στοιχήματος

Ο Κιλιάν Μπαπέ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε φωτογράφιση της εθνικής Γαλλίας εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη χρήση της εικόνας του από ορισμένους χορηγούς της. Δεύτερη φορά που το κάνει φέτος, διαφωνώντας με τον τρόπο που η Γαλλική Ομοσπονδία επιλέγει τους χορηγούς της.

Η άρνησή του δεν είναι θέμα χρημάτων, αφού όσα κερδίζει από χορηγίες στην εθνική τα δωρίζει σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, αλλά  δεν θέλει να συνδεθεί με αυτά που αντιπροσωπεύουν ορισμένες μάρκες, απορρίπτοντας μάρκες γρήγορου φαγητού ή στοιχήματος.

Ο ίδιος ζητούσε από καιρό να αλλάξει η συμφωνία δικαιωμάτων εικόνας που υπέγραψε το 2017. Ο ίδιος, όπως και οι άλλοι διεθνείς, είχαν υπογράψει αυτό το κείμενο, από το Μουντιάλ του 2010, για το οποίο κάθε ποδοσφαιριστής λαμβάνει 25.000 ευρώ ανά παιχνίδι με την Εθνική και σε αντάλλαγμα, η Γαλλική Ομοσπονδία μπορεί να πουλήσει την εικόνα τους σε χορηγούς.

11+1 Σφηνάκια

-Να και η ΕΠΣ Πειραιά, την… λέει με επιστολή της στον  κ. Λευτέρη  Αυγενάκη με αφορμή το μπάχαλο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, και το  Αθλητικό Μητρώο. Με την υπογραφή του προέδρου της Γιάννη  Σπάθα, στην... υπηρεσία του "σχεδίου":

-«Θα ήθελα να τον προτρέψω (σ.σ.: Αυγενάκη) να δώσει μια τελική παράταση στην διαδικασία της εγγραφής στα Μητρώα της Γ.Γ.Α. Εκτιμώ ότι είναι δίκαιο το αίτημα των Ενώσεων που σας έχει υποβληθεί, τουλάχιστον της  παράτασης για τα σωματεία που έχουν υποβάλλει αιτήσεις εγγραφής και δεν έχουν ελεγχθεί ή θεραπευθεί…». (Από την ΕΠΣ Πειραιά…)

-Αλλά, αυτό που τα λέει όλα, στον μόνο που πράττει πεισματικά αντίθετα και είναι ο υφυπουργός αθλητισμού της Ελλάδας, βρίσκεται στο υστερόγραφο χαιρετισμού του Σπάθα: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει κ όχι να διχάζει». (Προσθέτει και  τρία θαυμαστικά!!!).

-Φυσικά στην επιστολή, κάνει λόγο υπέρ του Μητρώου επισυνάπτοντας και την εγγραφή όλων των σωματείων της δύναμης της Ένωσης του σε αυτό.

-Την ίδια μέρα, ωστόσο, υπήρξαν κι άλλες εξελίξεις με ένα βήμα που φανέρωσε διάθεση γεφύρωσης του χάσματος για το θέμα, μεταξύ του υφυπουργού και του προέδρου της ΕΠΟ, εκ μέρους του πρώτου. Λες να έπεσε και κάποια χονδρή σπρωξιά αφύπνισης;

-Προπονητής της Καλαμάτας ξανά ο Νίκος Αναστόπουλος. Η δήλωση του καραμπινάτα αφοπλιστική: «Η Καλαμάτα έχει στόχο μόνο την άνοδο και γι' αυτό είμαι εδώ. Στην Καλαμάτα δεν ήρθα να κάνω τον γαμπρό, ήρθα για μια συγκεκριμένη δουλειά. Δεν θέλω πίστωση χρόνου, δεν είμαι Κωτσόβολος».

-Γιατί γλεντάει ο Twitter  για την επιστροφή του Μίτσελς Η ατάκα του μακαρίτη Νίκου Αλέφαντου για το νυν προπονητή του Ολυμπιακού, είναι κυρίως που τα σπάει... «Να τον έχεις γκόμενο στο Σύνταγμα», είχε πει ο Αλέφαντος για τον Ισπανό.

-Η Μπάρτσα επιβεβαιώνει κέρδη 98 εκατ. ευρώ για το 2021-22 και προβλέπει 271 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα σεζόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News