«Όρθια» για την Ευρώπη η ΑΕΚ, διπλό με 2-3 στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα

Ποδόσφαιρο
«Όρθια» για την Ευρώπη η ΑΕΚ, διπλό με 2-3 στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έστω και δύσκολα, η «Ένωση» πέτυχε το στόχο της

Δυνατά στο… κόλπο της Ευρώπης παραμένει η ΑΕΚ, που πήρε σημαντικό διπλό σήμερα στην έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-3 για την 5η αγωνιστική των play off.

Σε ένα ματς που έμοιαζε… τελικός, η «Ένωση» έκανε τον καθήκον της και είναι ξανά ισόβαθμή με τον Παναθηναϊκό, αλλά και στο -2 από τον Άρη.

Ιδανικό μπάσιμο στην αναμέτρηση για την ΑΕΚ, η οποία άνοιξε το σκορ μόλις στο 4'. Ύστερα από κλέψιμο του Χατζισαφί στον χώρο της μεσαίας γραμμής, η «Ένωση» έτρεξε στην αντεπίθεση, με τον Τσούμπερ να κάνει το γύρισμα από αριστερά. Ο Καραχάλιος δεν απομάκρυνε καλά, δίνοντας την ευκαιρία στον Κριχόβιακ να σκοράρει με πλασέ στην κίνηση μεταξύ μεγάλης περιοχής και πέναλτι και να ανοίξει λογαριασμό με τη φανέλα του «δικεφάλου».

Η ΑΕΚ εκμεταλλευόταν την πίεση ψηλά, δημιουργώντας καταστάσεις ύστερα από ανάκτηση της μπάλας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν η φάση του 13', όταν η προβολή του Σιμάνσκι έβγαλε σε διαγώνια θέση εντός περιοχής τον Αραούχο, το σουτ του οποίου έπεσε και μπλόκαρε ο Λοντίγκιν.

Μετά το πρώτο τέταρτο ο ΠΑΣ άρχισε να κερδίζει μέτρα και να απειλεί. Την ίδια στιγμή, το πρέσινγκ του έβαζε δύσκολα στην ανάπτυξη των φιλοξενούμενων. Στο 19' ο Γκαρντάβσκι συνέκλινε και σούταρε, με την μπάλα να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 22' ο Αραούχο, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ και πρώτη επαφή του Σιμάνσκι, κοντρόλαρε υπέροχα ωστόσο το σουτ δεν βρήκε στόχο.

Για να φτάσουμε στο 24', όταν o Περέα έφυγε στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, ταλαιπώρησε Στάνκοβιτς και Ρότα (ποδιά στον δεξιό μπακ), γέμισε στο δεύτερο δοκάρι εκεί απ' όπου ο Σάλιακας σκόραρε με κοντινό μονοκόμματο πλασέ. Παρόλα αυτά, με τη συνδρομή του VAR το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ στον Κολομβιανό φορ.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, με την ΑΕΚ να έχει κι αυτή τις στιγμές της (π.χ. το κοντινό σουτ του Γκαρσία στο 44' που κόντραρε στον Πίρσμαν). Εντέλει κι ενώ φαινόταν ότι οι δύο ομάδες θα πάνε με το 0-1 στα αποδυτήρια, ήρθε στο 45'+2' μια εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας από πλευράς φιλοξενούμενων για αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα: O Τσούμπερ (που είχε συγκλίνει στον άξονα) έσπασε δεξιά εντός περιοχής στον Ρότα, με τον δεξιό οπισθοφύλακα της «Ένωσης» να ρίχνει στο έδαφος με τρομερή προσποίηση τον Πίρσμαν και να εκτελεί στην κλειστή γωνία με το αριστερό! Δεύτερη σερί αναμέτρηση που σκοράρει ο Ρότα (μετά την γκολάρα με τον Άρη), ο οποίος πετυχαίνει δύο τέρματα σε μία σεζόν, μετά από εκείνη του 2015-16, όταν το είχε επαναλάβει αγωνιζόμενος στην Κ20 του Ηρακλή.

Ο ΠΑΣ μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος, ευτυχώντας να μειώσει στο σκορ στην πρώτη του τελική προσπάθεια σ' αυτό. Στο 52' ο -εξαιρετικός επιθετικά- Σάλιακας έκανε το παράλληλο γύρισμα από δεξιά, με τον Περέα να πετάγεται προ του Ρότα σκοράροντας με κοντινό πλασέ.

Ο ρυθμός δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλός. Ο Περέα απείλησε εκ νέου στο 69', με το μακρινό φαλτσαριστό σουτ του να περνά άουτ. Κι εκεί που δεν... μύριζε γκολ, ήρθε μια ασυνήθιστη... προσποίηση του Γκαρσία στο ίδιο λεπτό για να κλειδώσει τη νίκη για την ΑΕΚ, στην πρώτη της τελική στο δεύτερο μέρος. Ο Κριχόβιακ βρήκε με κάθετη τον άσο από τον Τρίντινταντ και Τομπάγκο, ο οποίος -κατά λάθος- ξεγέλασε τους πάντες κοιτώντας τον βοηθό για το εάν υπάρχει οφσάιντ (σταμάτησε προς στιγμή να τον μαρκάρει ο Πίρσμαν), για να σπάσει εν συνεχεία στο ύψος της μικρής περιοχής στον Αραούχο που σκόραρε με σουτ στην κίνηση.

Εν συνεχεία, κύλησε ένα 20λεπτο, όπου ξεχώρισε μονάχα η επιστροφή του Κόντε (μπήκε στο 78'). Κι όμως μια νέα συνεργασία των Σάλιακα και Περέα στο 90' (σέντρα του πρώτου και κεφαλιά του δεύτερου) έδωσε νέο ενδιαφέρον στο ματς (2-3). Ωστόσο, οι γηπεδούχοι δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην ισοφάριση, με την ΑΕΚ να φεύγει με το «τρίποντο».

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν, Σνάιντερ (62’ Μορέιρα), Καραχάλιος, Στάνκο, Γκαρντάβσκι (78’ Κόντε), Ντομίνγκεθ, Περέα.

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (78’ Σιμόες), Κριχόβιακ (88’ Σάκχοφ), Μάνταλος, Γκαρσία (84’ Σβάρνας), Αραούχο (88’ Ανσαριφάρντ), Τσούμπερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News