Μουντιάλ Κατάρ: «Πυροβολήστε πρώτα τη FIFA…»

Ποδόσφαιρο
Μουντιάλ Κατάρ: «Πυροβολήστε πρώτα τη FIFA…»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή της δηλώσεις του Ερίκ Καντονά, ότι δεν θα παρακολουθήσει του αγώνες για τις ζωές που χάθηκαν για τα έργα της διοργάνωσης και την άποψή του ότι απαιτούν νεύμα αφύπνισης και κινητοποίησης.

 Ποικίλες αντιδράσεις ανά τον κόσμο έχει προκαλέσει η δήλωση του Ερίκ Καντονά στην "Daily Mail", ότι δεν θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ του Κατάρ, εκεί που εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λέγοντας πως τέτοιες διοργανώσεις οφείλουν να γίνονται αφορμή για ενημέρωση, αφύπνιση και κινητοποίηση.

Οι δηλώσεις του ήταν, καυστικές, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει:

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει καθόλου το Μουντιάλ αυτό. Δεν είναι πραγματικό Μουντιάλ για εμένα. Το Κατάρ δεν είναι μια ποδοσφαιρική χώρα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας να φιλοξενηθεί αυτή η διοργάνωση σε μια χώρα που μπορεί να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το ποδόσφαιρο, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες με τις ΗΠΑ και με τη Νότια Αφρική.

Στο Κατάρ δεν υπάρχει τίποτα, μόνο το χρήμα. Όλα γίνονται για τα λεφτά. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκαν και συμπεριφέρονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων είναι φρικτός. Τόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Και εμείς θα πάμε να γιορτάσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε ο Καντονά και συμπλήρωσε:

«Εγώ δεν θα το παρακολουθήσω. Καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο είναι και μπίζνες, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο μέρος δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ευκαιρία».

Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τα λεφτά. Χωρίς αυτά δεν θα πλησίαζε εκεί που είναι σήμερα. Όλες οι πλούσιες χώρες άμεσα χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν έμμεσα τη δουλεία, αλλά γι’ αυτές δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι αν το δεις φουλ, πρέπει να κατηγορηθεί πρώτα τη FIFA και μετά το Κατάρ.

Γιατί υπάρχει πάντα στον ορίζοντα η υποκρισία της δύσης, που έχει καταγράφει τόνους ιστορίας εκμετάλλευσης, καταπίεσης, αποικισμού, γενοκτονίας εδώ και αιώνες. Που όχι μόνο που αρνήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα αλλά βάναυσα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πολλοί σχολιάζουν ως προς αυτός ότι έχουν και το Θράσος να κουνάνε το δάχτυλο και να μιλούν για ανθρωπισμό.

Υπάρχει ένα ενδεικτικό σχόλιο κάτω από την ανάρτηση του θέματος του Καντονά, που σπέρνει έναν ακόμη προβληματισμό: «Τι λέτε για τον τρόπο που η Γαλλία συμπεριφερόταν στην Αφρική πριν από 250 χρόνια; Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι αξιολύπητα…»

Υπάρχει ωστόσο καθαρή ποδοσφαιρική πλευρά στα λεγόμενα του Καντονά καθώς πιστεύει ότι τα Παγκόσμια Κύπελλα πρέπει να απονέμονται σε χώρες με την ευκαιρία να έχουν μόνιμο αντίκτυπο και να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο στον πληθυσμό τους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Στο Κατάρ λέει ότι δεν υπάρχει «τίποτα». Όπως συνέβη στη Νότια Αφρική ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της δεκαετίας του '90. «Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει πολλή μετανάστευση στη Νότια Αμερική και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του αθλήματος.

11+1 "Σφηνάκια"

-Δεν είναι πρώτη φορά που μέσα στη θυελλώδη αγωνία της μεταγραφικής περιόδου έρχεται στο Ηράκλειο ένας φίλος του Σαμαρά και κυκλοφορεί η φήμη ότι ήλθε παίκτης ως νέα μεταγραφή. Δεν τρέχει τίποτα… Αυτό που τρέχει και αφορά σοβαρά την κρητική ομάδα, είναι η απόκτηση ενός κεντρικού επιθετικού που θα έχει καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

-Είναι λογικό να σκέπτεσαι πως γίνεται να υπάρχουν τόσοι έμπειροι και ειδήμονες παράγοντες του ποδοσφαίρου στην ΠΑΕ ΟΦΗ και να μην έχει βεβαιωθεί σε αυτή τη θέση. Μπορεί να σκέπτεσαι επίσης πως τους βρίσκει ο Μπέος, όπως τον Ολλανδό Τομ Φαν Βέερτ. Διότι η επιλογή του Καστάνιος, προβληματίζει.

-Φυσικά δεν λέει τίποτε μετά από τόσες ευκαιρίες, να λέγεται ότι στις προπονήσεις είναι εξαιρετικός. Ο συνδυασμός απαιτεί να «βγάζει μάτια» στα παιχνίδια. Βάσει αυτού του αξιώματος, προφανώς ο Νιόπλιας, βλέποντάς τον στις προπονήσεις, λογικά του δίνει ευκαιρίες σε ματς, μήπως και σπάσει αυτός ο διαχωρισμός της απόδοσης του . Ή... ο διάβολος του ποδάρι του.

-Μένει να δούμε το αποτέλεσμα της μεταγραφικής κινητικότητας που μπορεί και να αγγίξει τα όρια της υπέρβασης. Έτσι κι αλλιώς οι εποχές μας, απαιτούν, μεγαλύτερες δόσεις υπομονής, για να μην σκάσεις με τα όσα συμβαίνουν τριγύρω…

-Αλίμονο! Οι παράγοντες του επαγγελματικού αθλητισμού, που όπου χρήμα και μια παράγκα, δεν μπορούν να εκπλήξουν. Τα  fake κρούσματα κορωνοϊού στις ομάδες, φαίνεται να πηγαίνουν (και) διεθνώς σύννεφο!

-«Νομίζω ότι μερικές ομάδες της Euroleague κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά δεν θα το συνεχίσω», ανέφερε ο Αμερικανός σταρ Μάικ Τζέιμς σχολιάζοντας στο Twitter τις φήμες για την Λίβερπουλ και τα έξτρα κρούσματα που ίσως δηλώνει για να οδηγήσει τις επόμενες αναμετρήσεις της σε αναβολές. Γι’ αυτό ο Κλοπ το παίζει «υπηρεσιακός» με τους εμβολιασμούς; Ως ασπίδα;

-«Η Λίβερπουλ θα μπορούσε να ερευνηθεί για την αναβολή του αγώνα της Άρσεναλ την περασμένη εβδομάδα. Μόνο ένα θετικό κρούσμα COVID-19 βρέθηκε εν μέσω περαιτέρω δοκιμών και ορισμένοι σύλλογοι έχουν στείλει καταγγελίες στην EFL». (Πηγή: Simon_Hughes)

-Πέφτει από παντού πολύ ψέμα, σε μια εποχή που το "fake" ευημερεί.

-Και λίγο ποδοσφαιρικό #metoo: Οκτώ άνδρες που μήνυσαν τη Μάντσεστερ Σίτι, ισχυριζόμενοι ότι κακοποιήθηκαν όταν έπαιζαν ποδόσφαιρο μαθητών από τον διαβόητο παιδόφιλο Μπάρι Μπένελ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, έχασαν μια μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ισχυρίστηκαν ότι η Σίτι (MCFC), ήταν υπεύθυνη για τη ζημιά που έπαθαν, κάτι που ο σύλλογος αρνήθηκε. Ζήτησαν δε αποζημίωση για ψυχιατρικές βλάβες και έξι από αυτούς και αποζημίωση για απώλεια πιθανών ποδοσφαιρικών κερδών. Ο Μπένελ εκτίει 34 χρόνια φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος το 2018 για σειρά σεξουαλικών αδικημάτων παιδιών μεταξύ 1979 και 1991.

Ο μόνος που έβγαλε τις μάσκες σε ΔΟΕ και FIFA

Αξίζουν να τους θυμόμαστε, για τις τολμηρές δράσεις τους που αποκάλυψαν σκάνδαλα σε βάρος της κοινωνίας. Η περίπτωση του Βρετανού δημοσιογράφου Άντριου Τζένινγκς, που πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών από ξαφνική ασθένεια, είναι ενδεικτική.   Οι έρευνες του αποκάλυψαν διαφθορά σε μεγάλες αθλητικές εταιρείες, όπως η FIFA και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), μεταξύ άλλων. «Αν έπρεπε να βάλετε ένα μόνο όνομα στην επανάσταση στη διεθνή αθλητική συζήτηση των τελευταίων τριάντα ετών... αυτό θα ήταν του Άντριου Τζένινγκς», γίνεται αποδεκτό σε όλο τον κόσμο.

Ως ρεπόρτερ για το BBC, ο δημοσιογράφος που γεννήθηκε στη Σκωτία και μεγάλωσε στο Λονδίνο ερεύνησε τον Χουάν Αντόνιο Σαμάρανς και τις διεφθαρμένες συναλλαγές της ΔΟΕ, τις οποίες αποκάλυψε στο βιβλίο του το 1992 "Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών". Αυτός… έστειλε τον Μπλάτερ (FIFAgate). Τυχερός ο Ινφαντίνο, αν και δεν έμειναν κρυφές οι δωροδοκίες για το Μουντιάλ της Ρωσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News