"Σεισμός, τυφώνας, Ποσειδώνας" στη μνήμη του Μανόλη Παγωμένου...

Ποδόσφαιρο
"Σεισμός, τυφώνας, Ποσειδώνας" στη μνήμη του Μανόλη Παγωμένου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορική ομάδα των ανατολικών προαστίων του Ηρακλείου έριξε τους προβολείς στο παρελθόν της με τον αείμνηστο παράγοντα στο επίκεντρο...

«Σεισμός, τυφώνας, Ποσειδώνας»…

Αν ζούσε ο Μανόλης Παγωμένος και άκουγε αυτό το σύνθημα θα δάκρυζε ίσως περισσότερο και από τη στιγμή της βράβευσής του! Η πρωτοβουλία της διοίκησης του Ποσειδώνα να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου αυτού ποδοσφαιρανθρώπου αλλά και επί σειρά ετών ξεχωριστού κρίκου της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ηράκλειο χαιρετίστηκε απ’ όλους σε μια λαμπρή εκδήλωση που έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις εγκαταστάσεις του Λίντο. Πατέλες, Χρυσοπηγή, Πόρος και Αγία Αικατερίνη, τα ανατολικά προάστια της πόλης, έπιναν νερό στο όνομά του Μανόλη Παγωμένου και όταν ο γιος του Νίκος πήρε την πλακέτα εκ μέρους του Ποσειδώνα από τον πρόεδρο της ΕΠΣΗ Νίκο Τζώρτζογλου, πολλοί χειροκρότησαν και αρκετοί ήταν αυτοί που λύγισαν από τη συγκίνηση!

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΠΟ Ποσειδών Αντώνης Βλαχάκης είπε χαρακτηριστικά: «Όσο κι αν θέλησα να προετοιμαστώ, δεν  έβρισκα λόγια για να εκφραστώ για αυτόν τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για τους συντοπίτες του, τον Μανόλη τον Παγωμένο!» Με τη βράβευση του γιου του Νίκου και με την κόρη του Ειρήνη να παρακολουθεί επίσης δακρυσμένη η εκδήλωση-υπό την αιγίδα του υφυπ.Αθλητισμού- που είχε και συγκινήσεις και εκπλήξεις είχε μόλις ξεκινήσει!

Ακολούθησε η βράβευση του Πολύδωρου Μαρμαρά που δεν μπορούσε παρευρεθεί αλλά ήταν «εκεί» στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ποσειδώνα! Στην ομάδα της Γ΄Εθνικής που έκανε εκπληκτική παρουσία και στο Κύπελλο Ελλάδος στις περιόδους 1991-92 και 1992-93 ενώ νωρίτερα είχε πρωταγωνιστήσει εντός Κρήτης! Ο κ. Μαρμαράς είναι πλέον ο επίτιμος πρόεδρος του Ποσειδώνα ενώ στην εκδήλωση τον εκπροσώπησε για να πάρει την τιμητική πλακέτα ο Κώστας Λυριτζής, από τα χέρια του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη.

Η συνέχεια δόθηκε με τη βράβευση ενός θρυλικού ποδοσφαιριστή του Άρη Πατελών-από τη συγχώνευσή του με την Προοδευτική Πόρου δημιουργήθηκε το 1963 ο Ποσειδώνας-του Τάκη Πρωτογεράκη. Έστω κι αν ο ίδιος που βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία δεν ήταν εκεί, όλοι τον θυμήθηκαν με σεβασμό αφού τον πρόλαβαν οι περισσότεροι που ήταν στο «Λίντο» έστω και μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Ο Ποσειδώνας τίμησε όμως και τον πρόεδρο του Ομίλου ΚΡΗΤΗ TV Αντώνη Δημητρίου για λογαριασμό του οποίου (βρισκόταν σε ταξίδι εκτός Κρήτης) πήρε την πλακέτα ο καταξιωμένος Γιάννης Δροσίτης. Αμφότεροι έχουν σχέση με τα ανατολικά προάστια με τον κ. Δημητρίου να έχει εντυπωσιάσει όσους τον έζησαν με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο στα χρόνια που αγωνίστηκε στον Ποσειδώνα!

Θερμό το χειροκρότημα και στη βράβευση του Νίκου Γρινιεζάκη που ακολούθησε με τον τελευταίο να ξεδιπλώνει τις ποδοσφαιρικές του αρετές αρχικά στον Άρη Πατελών και στη συνέχεια στον Ποσειδώνα.

Ανάλογη ήταν και η πορεία του Δημήτρη Αλέκου που επίσης βραβεύτηκε. Του Αλέκου που είχε μείνει στη μνήμη των φιλάθλων του Ποσειδώνα ως το… Τουρκί, για το απίστευτο πάθος που έδειχνε μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Για να φτάσουμε στον Γιάννη Κομψέλη που οι περισσότεροι ξέρουν ως «Κουβίδη»! Τον παίκτη με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια προσφορά στον Ποσειδώνα που όταν ο αγαπημένος του προπονητής Δημήτρης Βοργιάς έκανε ανανέωση τον άφησε αναντικατάστατο στην ομάδα αν και ήταν όπως μας είπε «στα 24 του ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του Ποσειδώνα!»

Η χαρά του να έχει δίπλα του τον μπαρμπά Μήτσο ήταν τεράστια με τον κύριο Βοργιά, τον αειθαλή Βοργιά που πλησιάζει στα 90 να αγαπάει σαν παιδί του τον Κομψέλη!

Νεότεροι μεν με αγάπη για τον Ποσειδώνα και τη γειτονιά τους βέβαια και οι Γιάννης Μελικώνης και Νίκος Τσαϊνης που βραβεύτηκαν στη συνέχεια ενώ ακολούθησαν βραβεύσεις παραγόντων και ιδιαίτερα σημαντικών φιλάθλων της ομάδας των ανατολικών προαστίων για τους οποίους όλοι στην περιοχή έχουν να θυμούνται και να λένε ένα καλό λόγο:

Ο Γιώργος Σφακιανάκης, ο Λιμενάρχης, ο Οδυσσέας Χαιρέτης που  μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τον δικό του Ποσειδώνα που είχε φτάσει στο ζενίθ, ο Μανόλης Μπινιχάκης που είναι δίπλα στον Ποσειδώνα του από το 1963 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα!

Παράλληλα η διοίκηση δεν ξέχασε τον πρώην πρόεδρο Μηνά Καλουδάκη που έχει περάσει από τον προεδρικό θώκο του Ποσειδώνα, έναν επιχειρηματία χαμηλών τόνων, συμπαθή σε ολόκληρο το Ηράκλειο, ενώ βραβεύτηκε και η οικογένεια Λυριτζή!

                                         Συγκίνηση για αυτούς που έχουν "φύγει"...

Συγκίνηση υπήρξε και όταν στην εκδήλωση βραβεύτηκε η μνήμη του πρώτου προέδρου του Ποσειδώνα, του στυλοβάτη στα δύσκολα για την ομάδα Ιπποκράτη Καρκανάκη, με την επισήμανση ότι δύο πρόσωπα, Μαστοράκης («Κάστορας») από τον Άρη Πατελών και Μαυράκης από την Προοδευτική Πόρου πρωτοστάτησαν στην ιστορική συγχώνευση των ομάδων των δύο μεγάλων προαστίων για να δημιουργηθεί ο Ποσειδώνας!

Επίσης τιμήθηκε η μνήμη του παλιού τερματοφύλακα του Ποσειδώνα Μανόλη Μπινιχάκη και του αείμνηστου σέντερ φορ με τα φάουλ που θύμιζαν πέναλτι, του Μηνά Χαλκιαδάκη!

Η συγκίνηση γινόταν όλο και πιο μεγάλη! Η μορφή του Δημήτρη Παπαδόπουλου λες και είναι παντού μπροστά σου στο Λίντο, στις εγκαταστάσεις που ο ίδιος δημιούργησε και η μνήμη του μεγάλου κανονιέρη που είναι πάντα ζωντανή δεν έσβησε, δε θα μπορούσε να σβήσει στην έδρα του! Αλλά παράλληλα τιμήθηκε και η μνήμη του αγαπημένου Πόντιου του ΟΦΗ Μίλτου Ανδρεανίδη που σαν μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου έγινε και κάτοικος Πατελών. Ο επίλογος έγινε με ιστορίες και ευτράπελα από τον παλαίμαχο του Ποσειδώνα Μανόλη Στρατάκη και την έκπληξη με τη βράβευση του παλαίμαχου ΟΦΗ και ΑΕΚ και βέβαια Πατελιανού Μιχάλη Τζιράκη, με τον επιστήθιο φίλο του Γιάννη Μελικώνη να παίρνει την πλακέτα για λογαριασμό του από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Κουράκη!

Στις βραβεύσεις που έγιναν νωρίτερα είχαν συμμετοχή οι παλαίμαχοι του ΟΦΗ Σήφης Κορωνάκης (βραβεύτηκε ο ίδιος), Μανόλης Συντιχάκης και Μύρωνας Σηφάκης (πήρε την πλακέτα στη μνήμη του αδελφικού του φίλου Μίλτου Ανδρεανίδη)…

                                                Ο ήρωας, η ηρωίδα και οι προτάσεις

 Στην εκδήλωση αυτή από την οποία δεν θα μπορούσε να λείψει ο αφανής ή και φανερός ήρωας της ομάδας Μανόλης Ροβίθης, ο Ποσειδώνας έκανε παρένθεση με δύο παιδιά! Την ηρωίδα της ζωής Κατερίνα Ξυδάκη και τον ήρωα Νικήτα Αστρινάκη! Ο μικρός Νικήτας εκπροσωπήθηκε από τον παππού του Παύλο Ροδίτη που μίλησε συγκινημένος για τον Μανόλη Παγωμένο και έκανε πρόταση να πάρει κεντρικός δρόμος στο Ηράκλειο το όνομά του! H Kατερινούλα όμως ήταν εκεί, όπως και ο ήρωας του Ποσειδώνα, ο Σταύρος ο Κάππας! Ο πρόεδρος του Ποσειδώνα Αντώνης Βλαχάκης έκανε από την πλευρά του πρόταση στη δημοτική αρχή του Ηρακλείου να ονομαστεί «Μανόλης Παγωμένος» το κλειστό γυμναστήριο στις Πατέλες με τον γνώριμο ήχο των χειροκροτημάτων να είναι παρατεταμένος…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News