Ποδόσφαιρο, τεχνητή νοημοσύνη και γιατί "ημι-αυτοματοποιημένο" οφσάιντ;

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο, τεχνητή νοημοσύνη και γιατί "ημι-αυτοματοποιημένο" οφσάιντ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλύσεις για τη χρήση της τεχνολογίας ChyronHego που στοχεύει στην ακριβή παρακολούθηση τόσο των παικτών όσο και της θέσης της μπάλας - Που σκοντάφτει η επιμονή του Αρσέν Βενγκέρ για "αυτοματοποιημένη" μέθοδο όπου ειδοποιείται αμέσως, χωρίς VAR ο βοηθός;

Οι αναλύσεις για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που θα λύνει τις καθυστερήσεις του VAR στις φάσεις των οφσάιντ σε ένα παιχνίδι, αποτελούν κύριο μενού στην αρθρογραφία των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με το ESPN, η επιλογή του Αρσέν Βενγκέρ να χρησιμοποιηθεί το "αυτοματοποιημένο οφσάιντ", σκοντάφτει στο ότι ο βοηθός που θα ειδοποιείται απευθείας δεν θα ξέρει εγγυημένα ποιος παίκτης χρεώνεται την παράβαση. Έτσι στην παρούσα φάση η IFAB και η FIFA δείχνουν να προτιμούν την ημι-αυτοματοποιημένη μέθοδο.

Η εταιρεία ChyronHego με έδρα τη Σουηδία ηγείται της ανάπτυξης του "ημι- αυτοματοποιημένο οφσάιντ" χρησιμοποιώντας το βραβευμένο με Emmy σύστημα οπτικής παρακολούθησης .

Τι είναι το ημι-αυτοματοποιημένο οφσάιντ;

Πρόκειται για τεχνολογία βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη που χρησιμοποιεί την παρακολούθηση των άκρων και την αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας για να δημιουργήσει άμεσα τρισδιάστατα μοντέλα της θέσης ενός παίκτη.

Οι λύσεις για τη βελτίωση της ακρίβειας του σημείου λακτίσματος περιλαμβάνουν την παρακολούθηση δεδομένων που χρησιμοποιούν τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα κάμερας, ενώ το σώμα ενός παίκτη θα μοντελοποιείται για να προσδιορίζει ποιο μέρος του σώματος του είναι πιο μπροστά.

Θα δείχνει το ακριβές σημείο με ανίχνευση της μπάλας, παρακολουθώντας με χρήση τεχνολογίας αισθητήρα και δεδομένων βίντεο ακριβέστατα την άκρη του παπουτσιού ενός παίκτη.

Πώς θα λειτουργήσει;

Το VAR θα ενημερώνεται σχεδόν αμέσως όταν ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ και θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει πολύ γρήγορα εάν αυτός ο παίκτης είναι ενεργός σε θέση οφσάιντ ή δεν συμμετέχει στο παιχνίδι. Εάν επιβεβαιωθεί το οφσάιντ, ο βοηθός θα ειδοποιηθεί εντός τριών έως πέντε δευτερολέπτων, μέσω ενός κόκκινου φωτός στο ρολόι του, για να σηκώσει τη σημαία.

Η μόνη εξαίρεση είναι όταν το VAR μπορεί να χρειαστεί να εκτιμήσει εάν ένας παίκτης παρεμβαίνει στο παιχνίδι, όπως είναι στη γραμμή του τερματοφύλακα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρή καθυστέρηση στην επιβεβαίωση μιας απόφασης οφσάιντ.

Γιατί πρέπει να αλλάξει το οφσάιντ από το VAR;

Πρώτον, επιλέγοντας το ακριβές σημείο που αγγίζει τη μπάλα ο παίκτης που περνά, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια λόγω του ρυθμού των καρέ των τηλεοπτικών καμερών που χρησιμοποιούνται σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα.

Και υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Το VAR επιλέγει χειροκίνητα το οφσάιντ τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιτιθέμενο, κάτι που είναι ασυνεπές και ακόμη και το ίδιο VAR θα μπορούσε να λάβει μια οριακά διαφορετική απόφαση ακόμη και εάν υπολογίσει μια δεύτερη φορά.

Η αναπαραγωγή των παικτών με τρισδιάστατη απεικόνιση σε δισδιάστατη οθόνη, δεν μπορεί να είναι ακριβής και οι φίλαθλοι συχνά απλώς δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα, λόγω της παράλλαξης σε δισδιάστατη εικόνα. Μόνο η Premier League έχει μοιραστεί τη διαδικασία σχεδίασης γραμμής μέσω ραδιοτηλεοπτικών φορέων, η οποία έχει χρησιμεύσει... μόνο για να προκαλέσει περισσότερες αντιπαραθέσεις. Ο χρόνος που απαιτείται για την κρίση του οφσάιντ, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πέραν των τεσσάρων λεπτών για σύνθετες αποφάσεις, προσθέτοντας περαιτέρω απογοήτευση. Συνολικά, οι υποστηρικτές δεν εμπιστεύονται πραγματικά τη διαδικασία.

Η τεχνολογία ChyronHego στοχεύει στην ακριβή παρακολούθηση τόσο των παικτών όσο και της θέσης της μπάλας.

Γιατί οι δυνατότητες του ημι-αυτοματισμού είναι καλύτερες; Γιατί καταργούν την καθυστέρηση του βοηθού να σηκώσει τη σημαία, παρέχει μια σχεδόν άμεση απόφαση και αφαιρεί σχεδόν όλες τις καθυστερήσεις του VAR στο οφσάιντ. Αυτά τελειώνουν

Οι αποφάσεις για τα οφσάιντ θα είναι άμεσες και στις περισσότερες περιπτώσεις η σημαία θα υψώνεται πριν επιτευχθεί ένα γκολ.

"Το ημι-αυτοματοποιημένο οφσάιντ θα οδηγήσει σε αφαίρεση της καθυστερημένης σημαίας για οφσάιντ; Η απάντηση σε αυτό θα ήταν σχεδόν σίγουρα ναι", δήλωσε ο Ντέιβιντ Έλερει, τεχνικός διευθυντής του IFAB. "Θα πρέπει να αφαιρέσει την αβεβαιότητα που μισούν οι φίλαθλοι".

Έτσι, οι φίλαθλοι θα μπορούν να πανηγυρίζουν ξανά τα γκολ, χωρίς την ανατροπή από τη τωρινή χρήση του VAR;

Η μεγάλη καθυστέρηση για τη λήψη μιας απόφασης - ακόμα κι αν απλώς επιβεβαιώνει ένα γκολ, με τη νέα τεχνολογία, τελειώνει.

"Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που πρέπει να περιμένουμε είναι περίπου 70 δευτερόλεπτα, μερικές φορές 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα, μερικές φορές λίγο περισσότερο, όταν η κατάσταση είναι πολύ δύσκοληο να εκτιμηθεί", δήλωσε ο Αρσέν Βενγκέρ στο Living Football TV της FIFA . "Είναι τόσο σημαντικό, γιατί βλέπουμε πολλά γκολ να ακυρώνονται μετά από αυτό, για οριακές καταστάσεις και γι' αυτό πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα."

Δεν θα χρειαζόταν πλέον η πρώτη σκέψη στο μυαλό ενός φιλάθλου να είναι ο φόβος να μην μετρήσει ένα γκολ ή να υποβληθεί σε μακροχρόνιο έλεγχο.

"Το ημι-αυτόνομο οφσάιντ θα ήταν ένα πραγματικό βήμα μπροστά", δήλωσε ο Μαρκ Μπίλινγχαμ, CEO της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. "Όλοι αναγνωρίζουν ότι η εμπειρία των φιλάθλων επηρεάζεται αρνητικά από το να περιμένουμε την επιβεβαίωση ότι έχει σημειωθεί ένα γκολ. Πάρετε το σενάριο, με το ημι-αυτόνομο οφσάιντ, όπου ο βοηθός ξέρει πάντα αν οι παίκτες είναι οφσάιντ και μπορεί να λάβει μια άμεση απόφαση που δεν χρειάζεται να βασανίσει, αυτό θα ήταν ένα βήμα μπροστά. Προσπαθούμε πάντα να βελτιώσουμε την εμπειρία των θεατών".

Υπάρχουν κάποια αρνητικά;

Η καλύτερη τεχνολογία θα είναι φυσικά πιο ακριβής, καθώς οι φίλαθλοι μισούν ήδη τις οριακές αποφάσεις οφσάιντ. Επομένως, πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ τεχνολογίας και λήψης αποφάσεων. "Θα ήταν πιο ακριβές, και πιθανότητα θα έχουμε περισσότερα ανυποψίαστα οφσάιντ που θα μπορούσαν να εντοπιστούν. Είναι ένα θέμα που σχετίζεται με το πνεύμα του ποδοσφαίρου", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτητών της FIFA Πιερ Λουίτζι Κολίνα.

Η FIFA διερευνά επίσης καλύτερη οπτικοποίηση των οριακών αποφάσεων χρησιμοποιώντας γραφικά.

Πότε θα είναι έτοιμο το ημι-αυτοματοποιημένο οφσάιντ;

Η τεχνολογία είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ομάδας Εργασίας της Καινοτομίας της FIFA, με στόχο την υλοποίηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Επιτυχημένες δοκιμές εκτός σύνδεσης πραγματοποιήθηκαν στις διοργανώσει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων το 2019 και το 2021, αλλά η διαδικασία ανάπτυξης παρεμποδίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

"Είχαμε δύο αγώνες ως δοκιμή κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων πρόσφατα", δήλωσε ο Κολίνα. "Ήταν πολύ επιτυχημένη, αλλά είμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο αν και το αποτέλεσμα είναι σαφές: Μειώνει πολύ τον χρόνο που απαιτείται για μια απόφαση."

Ο στόχος είναι να εφαρμοσθεί στο Μουντιάλ, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο του 2022, αλλά ο χρόνος θα μπορούσε να είναι και εναντίον της FIFA.

Τα εγχώρια πρωταθλήματα θέλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη βελτιωμένη τεχνολογία. Οι ελπίδες για την εφαρμογή της φαίνονται πιο ρεαλιστικά να εφραμοσθούν στα τελευταία στάδια του Champions League 2022-23, και πλήρως από το 2023-24.

Γιατί ο Βενγκέρ επιμένει για "αυτοματοποιημένο" οφσάιντ;

Ο Αρσέν Βενγκέρ θέλει την απόφαση οφσάιντ να πηγαίνει κατευθείαν από την τεχνολογία στον βοηθό γραμμής χωρίς τη μεσολάβηση του VAR,

"Το ημι-αυτοματοποιημένο πηγαίνει πρώτα στο VAR που ενημερώνει τον βοηθό. Εμείς, και ειδικά εγώ, πιέζω πολύ σκληρά να έχουμε το αυτοματοποιημένο οφσάιντ, πράγμα που σημαίνει ότι το σήμα πηγαίνει αμέσως στον βοηθό", δήλωσε ο Αλσατός

Ωστόσο, η κατάργηση του ρόλου του VAR εγείρει ζητήματα. Πώς θα ξέρει ο βοηθός ποιος παίκτης έχει αναγνωριστεί ως οφσάιντ από την τεχνολογία; Το να λέτε ότι ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ δεν σημαίνει ότι ο παίκτης είναι ο ενεργός για οφσάιντ.

Έτσι η FIFA και η IFAB επιλέγουν τα ημι-αυτοματοποιημένα οφσάιντ ως προτιμώμενη μέθοδο.

Πηγές: ESPN, Daillymail,IFAB, FIFA

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News