Το ποδόσφαιρο κατοχής περνάει δύσκολα

Ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο κατοχής περνάει δύσκολα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιτυχημένες ομάδες έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού με βάση τους παίκτες και τη φιλοσοφία της προπόνησής τους και έχουν ένα σχέδιο παιχνιδιού που πιστεύουν σε αυτό. (Ούτε αντιγραφή, ούτε χύμα... Με τα δεδομένα σου...)

Ο Εμπαπέ, ρήμαξε κάθε στοιχείο της «κατοχής» (της μπάλας) στην Μπαρτσελόνα και τους έκανε μαλλιά κουβάρια στην Βαρκελώνη. «Έλεος, ούτε μια γμτ κατοχή της μπάλας με ηρεμία», κραύγαζε  ο Πικέ.

Πάει τελειώνει ο μύθος; Χρειάζεται ολοκληρωτική αναπροσαρμογή σε αυτή τη μόδα;  Το παιχνίδι «κυριαρχίας» ισχύει όταν ο τρόπος που κάνει τη διαφορά έχει κινητήριο δύναμη την εμπιστοσύνη που αναδεικνύει ως ομάδα, μέσα από την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών που έχουν ενσωματώσει όλα τα στοιχεία μιας πολύχρονης ομοιογένειας από τις ηλικίες που εμπεδώνουν με τρομερή ευκολία. Βλέπε δηλαδή  Άγιαξ…

Πολλοί θιασώτες αυτού του τρόπου παιχνιδιού, θα έπρεπε ωστόσο, να μην πετάξουν το καθαρό μήνυμα από το μουντιάλ της Ρωσίας. Η πρωταθλήτρια Γαλλία δεν είχε  ποτέ την κυριαρχία (κατοχή) σε καμία πτυχή του παιχνιδιού της. Αλλά και η φιναλίστ Κροατία επίσης δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε καμία πτυχή των αγώνων της, είχε καταγράψει η έκθεση της ομάδας τεχνικής μελέτης της FIFA για το Μουντιάλ 2018.

Αντίστροφα παραδείγματα η Ισπανία που ήταν κορυφαία στη μέση κατοχή μπάλας και αποτελεσματικότητας κατά 69% και 81% αντίστοιχα (έναντι 48% και 70% των Γάλλων), αλλά απέτυχε να φτάσει ακόμα στους «16». Όπως και η Γερμανία που σημείωσε τις περισσότερες φάσεις στην μικρή περιοχή (61), αλλά απέτυχε επίσης να φτάσει στη φάση των «οκτώ».

Παρά το γεγονός ότι οι ομάδες στο τελευταίο Μουντιάλ ήταν πιο συμπαγείς στην άμυνα, υπήρξε μια επιθετική νοοτροπία, τόνιζε η έκθεση: «Οι επιθετικοί φάνηκαν πολύ αιχμηροί: δημιούργησαν καλές ευκαιρίες και τους πήγαν! Οι μέσοι στήριξαν και βγήκαν γκολ».

Η κατοχή σαφώς δεν αποτέλεσε εγγύηση για την επιτυχία όπως και η κάλυψη χιλιομέτρων, δεν ήταν μια συγκεκριμένη συνταγή για τη νίκη. «Η Γαλλία δεν βασίστηκε στην κατοχή μπάλας, αλλά επικεντρώθηκε στην παιγνίδι στο μισό γήπεδο της αντιπάλου όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Και είχε τους παίκτες να κάνουν ακριβώς αυτό».

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι επιτυχημένες ομάδες έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού με βάση τους παίκτες και τη φιλοσοφία της προπόνησής τους και έχουν ένα σχέδιο παιχνιδιού που πιστεύουν σε αυτό.

Το προνόμιο με το περίφημο «tiki taka», φαίνεται να έχει φύγει από τη μόδα.

 -Τον θαύμασαν και οι θαυμαστές του Μέσι: Ο Κίλιαν Εμπαμπέ έχει παίξει ως τώρα εναντίον του Λιονέλ Μέσι δύο φορές στην καριέρα του, και στα δύο νοκ-άουτ: Μπαρτσελόνα - Παρί Σεν Ζερμέν  1-4 και Γαλλία - Αργεντινή 4-3.  Έχει σκοράρει πέντε γκολ. Στα βήματα του Ρονάλντο…

Τρίτος σκόρερ στην ιστορία της ΠΣΖ, με τον ενεργειακό αριθμό 111, πίσω από τα 200 του Καβάνι και τα 156 του Ιμραήμοβιτς…

-4-0 από τη Παρί Σεν Ζερμέν το 2017,  3-0 από τη Γιουβέντους το 2017,  3-0 από τη  Ρόμα το 2018,  4-0 από τη Λίβερπουλ το 2019,  2-8 από τηνΜπάγερν το 2020,  0-3 από τη Γιουβέντους το 2020,  1- 4 από την Παρί Σεν Ζερμέν το 2021 και η... Μπαρτσελόνα εξαφανίζεται από το Τσάμπιονς Λιγκ...

-Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τον Μέσι να παίζει ένα παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ για τη Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου.

-Θέλει μαγικά η ανατροπή και αν η Μπαρτσελόνα δεν τα καταφέρει στο Παρίσι στις 10 Μαρτίου, θα χρειαστεί ν' αποχωρήσει από το Champions League τόσο νωρίς μετά από 14 χρόνια. Τελευταία φορά που  αποχώρησε στους «16» ήταν στη σεζόν 2006-07, με τον Φρανκ Ράικαρντ στον πάγκο, τον Ροναλντίνιο αστέρι και τον Λιονέλ Μέσι να προσφέρει τις πρώτες σούπερ εικόνες...

-Η Μπαρτσελόνα από τον Ιούλιο του 2020: - Έχασε τον τίτλο της La Liga στη Μαδρίτη - Έχασε 8-2 από την Μπάγερν - Κρατήθηκε ο Μέσι ενάντια στις επιθυμίες του - Χειρότερη έναρξη σεζόν σε 32 χρόνια - Έχασε από την Ατλέτικ Μπιλμπάο στο Σούπερ Κύπελλο - Είναι 5 βαθμούς πίσω από την Aτλέτικο που έχει και παιχνίδι λιγότερο- Ήττα με 1-4 στο PSG στο πρώτο ματς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News