Μήπως να αρχίσουν κάποιοι να φωνάζουν "defence, defence" σαν το NBA;

Ποδόσφαιρο
Μήπως να αρχίσουν κάποιοι να φωνάζουν "defence, defence" σαν το NBA;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταρχάς να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες μας καλά Χριστούγεννα με υγεία και να ανανεώσω το ραντεβού μας, εδώ στο προσωπικό μου blog-πρώτα ο Θεός-για το βράδυ της Κυριακής...

Πάμε τώρα στα ποδοσφαιρικά που περνάνε σε δεύτερη μοίρα αλλά... έρχεται και η σειρά τους...

Βλέποντας το βράδυ του Σαββάτου το παιχνίδι του ΟΦΗ με τον Άρη αλλά και χθες αυτό της ΑΕΚ με τον Βόλο (στο ματς του Σαββάτου είδα μεγάλο μέρος διά ζώσης), σκεφτόμουν μετά τη λήξη τι μου είχε πει πριν πολλά πολλά χρόνια ένας προπονητής που σήμερα δεν εργάζεται πουθενά λόγω ηλικίας..

"Για να φτιάξεις ομάδα που θα παίρνει αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο, πρώτα ξεκινάς από την άμυνα" μου είχε πει...

Και έτσι είναι, με μια σοβαρή άμυνα ο ΟΦΗ θα είχε ελπίδες να πάρει αποτέλεσμα ακόμα και το περασμένο Σάββατο και τηρουμένων των αναλογιών, όσο και αν δε... διαβάζεται ευχάριστα,  με δεδομένο πως ο ΟΦΗ...παίζει χωρίς σέντερ φορ άρα και χωρίς εύκολο γκολ, θετικό αποτέλεσμα θα ήταν και η ισοπαλία!

Τα είχε πει πρόσφατα εξάλλου και  ο Δημήτρης Βολονάκης: "Με αυτή την άμυνα ο ΟΦΗ δεν μπορεί να πετύχει και πολλά πράγματα", μας είχε πει σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV! Και δίκιο είχε και προπονητής είναι για να έχει άποψη και διαβασμένος είναι και σαν ποδοσφαιριστής ήταν αμυντικός και μάλιστα στο ρόστερ της ΑΕΚ για χρόνια (και πρωταθλητής Ελλάδος το 1989)...

Η ΑΕΚ πάλι χθες κόντρα στον Βόλο από τη στιγμή που πέτυχε...παρά την αστοχία της δύο γκολ, έπρεπε να κερδίσει! Ωστόσο είναι τόσο τραγική αμυντικά (και συνάμα ικανή για το καλύτερο επιθετικά) που παραλίγο στο τέλος να δεχτεί και τριτο γκολ και να χάσει κιόλας! Ναι η ΑΕΚ που είναι πληρέστερη από τα προηγούμενα χρόνια και  έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα από όσα νομίζετε!

Θυμήθηκα απόψε και τους... Αμερικανούς που φωνάζουν "defence, defence" στα παιχνίδια του ΝΒΑ. Ξέρουν όμως πως το δύσκολο είναι να βρεις την όρεξη να παίξεις καλή άμυνα! Στις δυο ομάδες που προαναφέραμε  για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κοινός παρονομαστής πως ούτε όρεξη υπάρχει αλλά ουτε και ικανότητα (λίγες εξαιρέσεις, π.χ. το ΑΕΚ-Ολυμπιακός)... "Defence, defence"  το λοιπόν και διαβάστε και τα παρακάτω!

Από κει και πέρα και χωρις να ξέρουμε αν τις παρακάτω γραμμές τις έχει...γράψει προπονητής ποδοσφαίρου και μεταφέρθηκαν αυτούσιες καλό είναι για να μην πέφτουμε εξω να διαβάσουμε-μιας και προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο-οι οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ένας σύγχρονος αμυντικός (κεντρικός ή πλάγιος) στον αγωνιστικό χώρο. Φυσικά τα δεδομένα από τον κεντρικό αμυντικό στον πλάγιο διαφέρουν...

Πάμε λοιπόν στις... οδηγίες της "vikipedia" και αν δεν εφαρμοστούν... δεν θα καθαρίσει ο ουρανός, θα είναι σαν της φωτογραφίας...

Ο κεντρικός αμυντικός είναι ο κυρίαρχος παίκτης της άμυνας (ο Centre back όπως ονομάζεται). Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο συνηθίζεται να υπάρχει ένας ψηλός αμυντικός και ένας πιο κοντός συνήθως γρηγορότερος που μπορεί να παίζει και στην πτέρυγα. Ένας κεντρικός αμυντικός μπορεί να παίξει και ως λίμπερο ως παίκτη δηλαδή πιο ελεύθερου στην άμυνα. Προσόν ενός καλού αμυντικού είναι το καλό διώξιμο της μπάλας με κεφαλιά και γενικότερα το ψηλό παιχνίδι και η σωματική δύναμη. Αυτός είναι υπεύθυνος:

  • να "κόβει" τις αντίπαλες επιθέσεις
  • να βγάζει την μπάλα από την περιοχή του πέναλτι
  • να τοποθετείτε σωστά ώστε ο αντίπαλος να εκτίθεται σε θέση "Offside"
  • να αντιμετωπίζει τις αντεπιθέσεις κάνοντας σωστά "Tackling" δηλαδή χωρίς φάουλ
  • οι ψηλότεροι αμυντικοί έχουν το κύριο βάρος για την έξοδο της μπάλας μετά το κόρνερ
  • μετά από εξουδετέρωση αντεπίθεσης έχουν την ευθύνη για την οργάνωση της αντεπίθεσης με σωστές πάσες
  • οι αμυντικοί συνήθως είναι γρήγοροι ώστε να καλύπτουν τις αντεπιθέσεις των αντίπαλων επιθετικών.

Ο πλάγιος αμυντικός είναι ο παίκτης που κινείται στην πλάγια θέση του γηπέδου από την άμυνα μέχρι την μεσαία γραμμή. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο πλάγιο αμυντικός μπορεί να παίξει εξ ίσου καλά και στην πλάγια θέση της επίθεσης. Οι πλάγιοι αμυντικοί συνήθως είναι παίκτες γρήγοροι, με δυνατό σουτ, ξέρουν να παίζουν με ντρίμπλες και δεν είναι ψηλοί. Δουλειά του είναι:

  • να απομακρύνει την μπάλα πριν φτάσει στην περιοχή του πέναλτι
  • να οργανώνει σωστά τις αντεπιθέσεις στην πλάγια περιοχή του γηπέδου
  • να τρέχει έχοντας την μπάλα στα πόδια του
  • να "κόβει" τις αντίπαλες επιθέσεις από τα πλάγια
  • να μην επιτρέπει την δημιουργία σέντρας
  • να δίνει στηρίγματα στους πλάγιους μέσους
  • να μαρκάρει σωστά.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News