Όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήλθε για την Κρήτη TV το 1992

Ποδόσφαιρο
Όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήλθε για την Κρήτη TV το 1992

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχωριστή στιγμή στα 30 χρόνια των Αθλητικών της Κρήτη TV, η συνέντευξη του "Κάιζερ" στα στούντιο της οδού Ορακίων - Πως έγινε η πρόσκληση από τον Μπάμπη Τσάλκα μετά από μια συνάντησή μας στο ξενοδοχείο "Galaxy"- Η ιστορία...

Το όνομα του Φραντς Μπεκενμπάουερ μαγεύει πάντα τους φίλους του ποδοσφαίρου. Το παιχνίδι του είχε πάντα αρχοντιά και ανώτερη αρτιότητα. Εφευρέτης της θέσης του λίμπερο, κατέκτησε το 1969, το πρώτο πρωτάθλημα με τη Μπάγερν και έκτοτε οι τίτλοι του έγιναν συνήθεια και τους πήρε όλους: Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Γερμανίας, Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπάγερν, Πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου με την Εθνική Γερμανίας. Ακόμη και προς το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας κέρδισε τρεις φορές το Soccer Bowl στις ΗΠΑ με την Cosmos της Νέας Υόρκης. Ξανακέρδισε το Μουντιάλ το 1990, ως προπονητής πλέον, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη απέναντι στην πανίσχυρη Αργεντινή του Μαραντόνα.

 Μέχρι σήμερα μόνο τρεις άνθρωποι έχουν καταφέρει να κατακτήσουν Μουντιάλ ως παίκτες και ως προπονητές: ο Μπεκενμπάουερ, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ και ο Μάριο Ζαγκάλο.

Αυτός ο Θρύλος, αποδέχτηκε το 1992 πρόταση από το αθλητικό τμήμα της Κρήτη TV και ήλθε ειδικά στο Ηράκλειο για μια συνέντευξη! Η ιστορία πίσω από την πρόσκληση, μπορεί να φανεί και απίστευτη! Ας την ξετυλίξουμε…

Το «ΟΧΙ» στη Χούντα

Ένα πρωί μετά την Κυριακάτικη εκπομπή, δέχτηκα τηλεφώνημα από τον επιχειρηματία Μπάμπη Τσάλκα.

«Σήμερα θα σου κάνω το τραπέζι», μου είπε, «θέλω κάτι καλό να σου πω». Βρεθήκαμε στο ρεστοράν του Galaxy. O Μπάμπης ήταν συγχωριανός μου (Βούτες) και φίλος, εξ ου, η οικειότητα.

«Χτες βράδυ -μου είπε- σε βλέπαμε με την μητέρα μου στην Κρήτη TV. Όταν κατάλαβε ποιος είσαι, δάκρυσε. Θυμήθηκε ότι ο πατέρας σου, ο μακαρίτης ο Μιχάλης, μας είχε βοηθήσει επί χούντας, καταθέτοντας στα δικαστήρια που ήθελαν να δημεύσουν την περιουσία μας, επειδή ο αδελφός μου ο Χρήστος, που κατάφερε να διαφύγει τότε στη Γερμανία, είχε πρωτοστατήσει στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών και βγήκε από τις Βούτες, το αληθινό αποτέλεσμα με το ΟΧΙ με συντριπτική πλειοψηφία, σε βάρος της δικτατορίας. Δεν το ξεχνάμε και γι’ αυτό η μητέρα μου, μου ζήτησε να σε στηρίξω σε ότι έχεις ανάγκη…».

Ο Μπάμπης Τσάλκας επέμεινε πολύ για ένα αντίδωρο στην οικογένειά μου. Αρνήθηκα ευγενικά, οτιδήποτε: «Ευχαριστώ τη μητέρα σου, αλλά δεν μπορώ να το αποδεχτώ. Αν είναι να γίνει, θα γίνει από μένα, αυτή είναι η φιλοσοφία μου…».

Μετά το Καγκελάριο Κολ

Δυσκολεύτηκα πολύ να του αλλάξω θέμα και σε αυτό μας βοήθησαν οι βαυαρικές μπύρες Paulaner που απολαμβάναμε! Η συζήτηση διευρύνθηκε. Ο Μπάμπης μου έλεγε για τη ζωή του στη Γερμανία, τις φιλίες και τις διασυνδέσεις του. Μου ανέφερε πολλά μεγάλα ονόματα, όπως ο Καγκελάριος Κολ λέγοντας μάλιστα πολλές ιστορίες του και καθώς συνέχιζε, μου ξεστόμισε το όνομα του Μπενκεμπάουερ!

«Είναι φίλος σου ο Μπενκεμπάουερ;» αναφώνησα! «Ιδού, έτσι θα πραγματοποιηθεί η επιθυμία της μητέρας σου. Φέρε τον, για μια συνέντευξη στην Κρήτη TV. Μπορείς; Γίνεται;…»

-«Γίνεται!», ήταν η απάντηση.

Λίγες μέρες ώρες ο Μπάμπης Τσάλκας με ενημέρωνε για την ημέρα και την ώρα άφιξης του «Κάιζερ»! Το μετέφερα αμέσως στον Αντώνη Δημητρίου και ως πρώην ποδοσφαιριστής και φίλος του ποδοσφαίρου, έλαμψε από χαρά. Μαζί με τον Μανόλη Δανδουλάκη προετοιμάσαμε τη συνέντευξη, με τη συνδρομή του συναδέλφου Κώστα Γεωργιάδη από την «Ελευθεροτυπία».

Ο Φραντς Μπενκεμπάουερ ήλθε με μια στάση στην Αθήνα, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του βιομηχάνου του καφέ Dalmayer, που μάλιστα τον συνόδευε. Η συνέντευξη σε λίγη ώρα ήταν γεγονός στον αέρα της Κρήτη TV! O Κάιζερ είχε λίγο καιρό που είχε πει αντίο στον πάγκο της Μαρσέιγ και μιλούσε με τον υποφαινόμενο και τον Μανόλη Δανδουλάκη. Χαρά μεγάλη!

Έτσι έγινε. Η φιλοξενία ήταν Κρητική. Γνωρίζοντας ότι του αρέσουν τα παραδοσιακά, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Φραγκιαδουλάκης του ετοίμασε ένα βίντεο με κρητική μουσική και χορούς. Είχαμε φροντίσει για την παρουσία του Αντώνη Αντωνιάδη… Φάγαμε πολύ ψάρι στην ταβέρνα του Στρατάκη… Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στην Αυστρία, έστειλε ευχαριστήρια επιστολή.

Τον συνάντησα ξανά στο Αμβούργο στο φιλικό της εθνικής μας με την Γερμανία, πριν το έπος της Πορτογαλίας… Θυμόνταν κάθε λεπτομέρεια από την όμορφη Κρήτη. Έδειξε ότι χάρηκε πολύ...

 -Στην κεντρική φωτογραφία, η υποδοχή του προέδρου Κρήτη TV Αντώνη Δημητρίου  και το «στην υγειά μας» με ρακή του Κάιζερ. Δίπλα του, ο Στέλιος Μαλτεζάκης!

-Στην ένθετη ο επιχειρηματίας Μπάμπης Τσάλκας που εκπλήρωσε την υπόσχεση και δίπλα του ο άλλος αγαπητός επιχειρηματίας και φίλαθλος Μηνάς Χαλκιαδάκης…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News