Μπόλονι: «Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»

Ποδόσφαιρο
Μπόλονι: «Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξος ο νέος προπονητής των «πρασίνων»

Την πίστη του για ανάκαμψη του Παναθηναϊκού εξέφρασε ο Λάζλο Μπόλονι στην σημερινή επίσημη παρουσίαση του.

Ο Ρουμάνος τεχνικός έθεσε στόχο να επαναφέρει την ομάδα εκεί που της αρμόζει τονίζοντας πως θα είναι ευχαριστημένος με την παρουσία στα play off φέτος.

Ο διάδοχος του Ντάνι Πογιάτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο ρόστερ τονίζοντας ως πτυχιούχος οδοντιατρικής πως ίσως χρειαστούν… εμφυτεύματα και εξαγωγές.

Για το σύστημα που προκρίνει τόνισε πως θα αρχίσει με 4-4-2 ή 4-3-3, αλλά δήλωσε ανοιχτός σε οτιδήποτε φέρνει νίκες τονίζοντας πως για τον ίδιο μεγαλύτερη σημασία έχει το αποτέλεσμα από το θέαμα.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε: «Θα κοιτάξω να είμαι πολύ σύντομος στην εισαγωγή μου. Γνωρίζω τον Παναθηναϊκό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε και από τον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Φέρεντς Πούσκας. Πρέπει να σας πω ότι ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω για τον Παναθηναϊκό, έχοντας περάσει από πολλές ομάδες και στο παρελθόν επίσης από την Ελλάδα, παραμένει για πάντα. Γνωρίζω ότι η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα. Πολιτισμό, πάθος, ιστορία… Πιστέψτε με, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις και να έχω τη δυνατότητα να εργαστώ στον Παναθηναϊκό».

Ερωτηθείς για το ποια θεωρεί πως είναι τα συμπτώματα του… ασθενούς και πώς σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει, ως πτυχιούχος ιατρικής, απάντησε: «Αν παραμείνουμε στον ιατρικό τομέα, θα πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο ασθενής. Έχω μπροστά μου εξαιρετικά σκληρές και μεγάλες μέρες εργασίας. Έχω μεγάλη όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω τις ασθένειες αυτές, για να κάνω τη διάγνωση και να βρω την καλύτερη θεραπεία. Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να υπάρχουν ορισμένες εξαγωγές οδόντων, ίσως και μερικές ριζοσπαστικές θεραπείες και εμφυτεύματα. Γνωρίζω όμως δύο πράγματα: ότι ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και ότι το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού είναι ισχυρό και έξυπνο. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, αναφέρομαι στη διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό τιμ».

Για τη διάταξη που σκέφτεται να επιλέξει υπογράμμισε:  «Ξεκινάμε με τον ‘πόλεμο’ τω συστημάτων, 4-4-2, 4-3-3, 4-2-3-1… Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε. Θα αρχίσω με το 4-4-2 και το 4-3-3. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν παραλλαγές στη διάταξη. Αν θα παίξουμε με έναν αμυντικό χαφ, με ένα δεκάρι, αν στο 4-4-2 θα πάμε με ρόμβο ή άλλη διάταξη. Κάθε σύστημα έχει τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες του. Όμως το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το ακριβές σύστημα που θα παραταχθεί. Ακόμη δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με τρεις ή με τέσσερις στην άμυνα. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα κοιτάξουμε. Παίρνω και τις πληροφορίες μου, βεβαίως. Η αρχή μου είναι, από όπου κι αν πέρασα, να τοποθετήσω στον αγωνιστικό χώρο τους παίκτες που είναι οι καλύτεροι, οι πιο έτοιμοι, με τη σκέψη να βρω τον καταλληλότερο για την κατάλληλη θέση. Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από πλευράς παικτών. Η διάταξη είναι σημαντική δίνοντας όμως περισσότερη έμφαση στο καλό παιχνίδι κι όχι τόσο στο σύστημα. Μετά τα επόμενα 2-3 παιχνίδια θα έχω μια πιο σαφή απάντηση. Όσον αφορά στο θέαμα με το οποίο ικανοποιούμε τους φιλάθλους, τα ΜΜΕ και εμάς τους ίδιους, εδώ θα δώσω προτεραιότητα στους βαθμούς. Φυσικά λατρεύω να κερδίζω αγώνες με 3-0 και 4-0, αλλά σέβομαι απολύτως και το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Το να υποσχεθώ τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου».

Για το αν θα ενεργοποιηθούν οι Μολό, Μπεκ και Σέχου, είπε: «Η δική μου λίστα είναι πολύ πιο μακρά. Αποτελεί μια λίστα παικτών που δεν ήταν προστακτικά στις προτεραιότητες των προπονητών. Ο πυρήνας μας σήμερα είναι πολύ ευρύς, θα έλεγα πως είναι πάρα πολύ ευρύς και πρέπει να σκεφτούμε ότι για να γίνει ποιοτική δουλειά, για να έχεις τα ίδια ποσοστά απαιτήσεων από 30 παίκτες, είναι δύσκολο. Αυτό θα σημαίνει ότι κάνω τη δουλειά μου κατά 75%. Συνεχίζω να δουλεύω σκληρά, όχι μόνο για τους τρεις, αλλά για όλους τους υπόλοιπους. Ο Μολό ήταν παίκτης μου στη Μονακό. Χθες γύρω στις 22:00 μιλήσαμε για μια λύση και σκεφτήκαμε τον τρόπο που θα δώσουμε χρόνο παιχνιδιού και δυνατότητες για να δούμε τους συγκεκριμένους παίκτες σε αγώνα κι όχι μόνο στις προπονήσεις. Δεν καταδικάζω κανέναν από τους παίκτες της ομάδας και θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω όλους. Υπάρχει και το άλλο πρόβλημα: ένας παίκτης 20 ετών, γενικά μιλώντας, θέλει κι αυτός να δείξει την αξία του. Αν λοιπόν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορέσει να δείξει τι μπορεί να προσφέρει. Ομοίως και για έναν παίκτη 30-32 ετών, που έχει ακόμη χρόνο να παίξει. Αν στο χρονικό αυτό διάστημα δεν έχει μπορέσει να αναδειχθεί στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να βάλει τον πήχη λίγο πιο χαμηλά ή να πάρει κάποια άλλη απόφαση. Ξέρω πως οι παίκτες διαβάζουν εφημερίδα. Δεν θέλω να παρανοήσει κανείς αυτό που λέω. Δεν διώχνω και δεν απομακρύνω κανέναν παίκτη, δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Αλλά κι εγώ αν δεν μπορώ να γίνω προπονητής της Μπαρτσελόνα, ίσως χρειαστεί να πάω σε μια ομάδα δεύτερης κατηγορίας, να δείξω τι μπορώ να κάνω και να διεκδικήσω την ευκαιρία μου. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω. Όποιος θέλει, ας με ακούσει».

Σχετικά με το αν θα φέρει κάποιον δικό του συνεργάτη, απάντησε: «Χθες είχα μια ευχάριστη έκπληξη, που με έβγαλε λίγο από το άγχος μου, γιατί και για μας υπάρχει αυτό. Τα μέλη του σταφ που ήταν ήδη παρόντα, μου έκαναν μια πάρα πολύ καλή εντύπωση. Εγώ θα ήθελε να πλαισιώνομαι από Έλληνες νέους προπονητές. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά αν είναι δυνατό, να προέρχονται από την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ενδεχομένως τις επόμενες 24 ώρες να έρθει κάποιος ακόμη από το εξωτερικό. Όμως επειδή οι αποφάσεις ακόμη πλάθονται, ας περιμένουμε 24 ώρες ακόμη. Η κεντρική ιδέα πάντως είναι να πλαισιώνομαι από νεαρούς Έλληνες προπονητής, ει δυνατόν που θα ανήκουν στην παναθηναϊκή οικογένεια».

Όταν ρωτήθηκε για το στόχο που αν επιτευχθεί θα τον ικανοποιήσει στο τέλος της σεζόν, τόνισε: «Συνήθως, κι αυτή η συνήθεια διαρκεί πολλά χρόνια», ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση. Για μένα η μεγάλη ικανοποίηση όταν επιστρέφω σπίτι είναι να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να ξέρω πως τα έδωσα όλα και είμαι ικανός για όσα προσέφερα στην ομάδα. Χθες επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο ήμουν περήφανος. Δεν πρόκειται να σας ντριμπλάρω, γιατί δεν ήμουν ποτέ καλός ντριμπλέρ. Για μένα δύο πράγματα έχουν σημασία: Ξέρω ποιος είναι ο σκληρός πυρήνας με την καλύτερη αξία στην ομάδα μας. Δίπλα από αυτόν θα είναι πολύ σημαντικό, χρήσιμο και θετικό, αν με την έμπνευση και τη δουλειά, αλλά και με τον συμβιβασμό, βρω ακόμη τρεις παίκτες υψηλής ποιότητας για την υπόλοιπη σεζόν. Αν μπορέσουμε να μπούμε στα playoffs θα θεωρήσω κι αυτό ένα βήμα μπροστά. Θα σημαίνει ότι βγήκαμε από αυτή την ενοχλητική κατάσταση για μας, για όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού και τους φιλάθλους μας. Άρα θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που απαιτεί η ιστορία του. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Και φυσικά να έχουμε το κουράγιο για το επόμενο βήμα, ώστε να προετοιμάσουμε την επόμενη σεζόν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News