default-image

Στα χαρτιά, το κέρδος και η ζημία είναι τρομακτικά, τρέχουν σε εκατομμύρια

Ποδόσφαιρο
Στα χαρτιά, το κέρδος και η ζημία είναι τρομακτικά, τρέχουν σε εκατομμύρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ποδόσφαιρο βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αβύσσου - Άρθρο του Μαρκ Ογκντεν, αναλύει τις επιπτώσεις από την απουσία των φιλάθλων στα ματς «μεγάλων και μικρών» λόγω κορωνοϊού με επίκεντρο την Αγγλία.

Τον οικονομικό αντίκτυπο στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Αγγλίας, αναλύει εκτενώς στο ESPN, ο αρθρογράφος Mark Ogden, στο άρθρο του «Αγγλικό ποδόσφαιρο στα πρόθυρα: «Καταιγίδα στη Πρέμιερ Λιγκ χωρίς οπαδούς, αλλά και τα χαμηλότερα πρωταθλήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα», φέρνοντας συνειρμικά, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν και τα δικά μας πρωταθλήματα, που στερούνται των οπαδών και των εισπράξεων από εισιτήρια και παρεμφερείς οικονομικούς πόρους που προκαλούνται, από την ίδια αιτία..

Το αγγλικό ποδόσφαιρο –γράφει- βρίσκεται στα πρόθυρα μιας αβύσσου. Μέχρι τα Χριστούγεννα, μερικά από τα παλιότερα και καλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας, εξαφανισμένα από τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Κανένα δεν έχει υποκύψει ακόμη στην κρίση, αλλά μην ξεγελιέστε στο να σκεφτείτε ότι είναι μια περίπτωση που «μέχρι τώρα, πάει καλά».

Τα κουδούνια του συναγερμού, αρχίζουν να ακούγονται πάνω και κάτω από την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, από το μικροσκοπικό Άσιριγκτον Στάνλεϊ μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα δείξουν και το πότε θα αρχίσουν να χτυπούν», δήλωσε ο Μαρκ Κάτλιν, διευθύνων σύμβουλος της Πόρτσμουθ (League One). «Οι σύλλογοι δεν θα έχουν μετρητά αυτή την περίοδο. Θα αρχίσουν να βλέπουν τα χρέη τους και θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το αν μπορούν να να συνεχίσουν. Εάν δεν έχετε μετρητά και απλώς συσσωρεύετε χρέη κάθε μήνα, αυτό είναι μη βιώσιμο για οποιαδήποτε επιχείρηση».

Το Πόρτσμουθ, ένα καλά υποστηριζόμενο κλαμπ με μέση συμμετοχή στην έδρα της 17.800 φιλάθλων την περασμένη σεζόν, δεν έχει αναφέρει οικονομική απώλεια σε επτά χρόνια, αλλά το παιχνίδι χωρίς να πληρώνεται από τους οπαδούς της, κοστίζει 700.000 λίρες το μήνα.

«Στα χαρτιά, το κέρδος και η ζημία είναι τρομακτικά», δήλωσε ο Κάτλιν. «Τρέχει σε εκατομμύρια».

Όταν η Λίβερπουλ φιλοξένησε την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Άνφιλντ για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 11 Μαρτίου, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι περισσότερο από έξι μήνες αργότερα, το παιχνίδι θα αποδεικνύονταν η τελευταία φορά που κάποιος επαγγελματικός σύλλογος στην Αγγλία θα έπαιζε μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο.

Η 1η Οκτωβρίου θα έπρεπε να είναι η μέρα που οι σύλλογοι σε όλα τα επίπεδα, από τους γίγαντες της Premier League μέχρι τους μικρούς στο EFL League Two, θα μπορούσαν να αναπνέουν με ανακούφιση ξεκλειδώνοντας τις πόρτες τους για να επιστρέψουν οι φίλαθλοι με διαχειριζόμενους αριθμούς και να ξεκινούσεε την αργή άνοδο πίσω στην οικονομική σταθερότητα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κλείσει τα σχέδια για να ανοίξει εκ νέου το 30% της ικανότητας του επαγγελματικού παιχνιδιού και εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής απόστασης, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το αυξανόμενο ποσοστό μόλυνσης COVID-19 εν μέσω φόβων για ένα δεύτερο κύμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Η Premier League και η EFL κάλεσαν και οι δύο την κυβέρνηση να το επανεξετάσει, επιμένοντας ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια, αλλά και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες για τους συλλόγους που δεν μπορούν να αποφέρουν κρίσιμα έσοδα από τους οπαδούς που πληρώνουν για να παρακολουθήσουν παιχνίδια. Αλλά αν η κυβέρνηση δεν πραγματοποιήσει στροφή, τα στάδια είναι πιθανό να παραμείνουν κλειστά μέχρι τον επόμενο Μάρτιο και κάποια κλαμπ, πολύ απλά, θα είναι εκτός λειτουργίας μέχρι τότε.

Μετά από έξι μήνες χωρίς φιλάθλους, αυτά τα χρήματα εξαντλούνται… 

-Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάλυση του άρθρου με τίτλο «English football on the brink: Premier League weathering storm of no fans, but lower leagues are in trouble».

Ο παραλληλισμός του φαινομένου ισχύει εδώ και παντού που οι ομάδες έχουν χάσει το ευεργετικό πλεονέκτημα των οπαδών τους και στα γήπεδα και στα ταμεία τους…

-Και ύστερα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News