O Γκέραρντ έλεγε "όποιος δεν ξέρει τι είναι η Κρήτη, είναι βλάκας..."

Ποδόσφαιρο
O Γκέραρντ έλεγε "όποιος δεν ξέρει τι είναι η Κρήτη, είναι βλάκας..."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ευγένιος Γκέραρντ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Κρήτης...

Πρόσφατα είχα γράψει για τη χημεία και το δέσιμο που υπάρχει ανάμεσα σε Ολλανδούς και Κρητικούς και βέβαια μόνο τυχαία που δεν ήταν η άμεση προσαρμογή και η παρουσία του αείμνηστου Γκεραρντάκη για τόσα χρόνια στη μεγαλόνησο και τον ΟΦΗ.

Δεν σας κρύβω πως παρακολουθώντας-σαν νεαρός δημοσιογράφος-τις συνεντεύξεις Τύπου της δεκαετίας του '90 που έδινε ο Ολλανδός στα γραφεία της ΠΑΕ ΟΦΗ (τότε) στην οδό 25ης Αυγούστου, εκτίμησα ακόμα περισσότερο την αξία και τις αξίες της Κρήτης και των Κρητικών.

Θα μου πείτε βέβαια τώρα τι σε έπιασε και τα γράφεις όλα αυτά και κάποιοι άλλοι θα πείτε ίσως πως είναι αυτονόητα.

Όχι δεν είναι καθόλου αυτονόητα και δεδομένα αλλά όντως υπήρξε και αφορμή για να τα γράψω και να θυμηθώ τον Ολλανδό που όντως κι εγώ δεν τον ξέχασα και δεν θα τον ξεχάσω ποτέ!

Η αφορμή ήταν αυτή η έκρηξη οργής και τα κακοπροαίρετα σχόλια πολλών για την Κρήτη, χθες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τα όσα έκανε ένας "άνθρωπος" στον σκύλο του. Και μην βιαστείτε να σχολιάσετε πως δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε αυτά γιατί ξεκάθαρα μέσα από αυτά παίρνουμε ένα στίγμα από τις απόψεις των Ελλήνων που μάλιστα όταν βρίσκονται πίσω από το πληκτρολόγιο βγάζουν πιο εύκολα ό, τι πιστεύουν για κάθε θέμα συζήτησης συγκριτικά με τον προφορικό λόγο.

Σίγουρα είναι πολλά τα μελανά σημεία και όντως πολλές φορές αισθάνομαι κι εγώ ντροπή για περιστατικά βίας που έχουν γίνει στην Κρήτη. Ωστόσο έχοντας γυρίσει όλη την Ελλάδα και με τη σημείωση πως λόγω καταγωγής αισθάνομαι πρώτα Μικρασιάτης και μετά Κρητικός θέλω να σας πω ότι τη ζεστή καρδιά που βρίσκεις στην πλειοψηφία των Κρητικών, τη φιλοξενία και την πραγματική φιλία αλλά και το φιλότιμο δεν τα συναντάς εύκολα περνώντας το φουρτουνιασμένο κρητικό πέλαγος.

Έγραψα πριν για τον Γκέραρντ. Είχε τον τρόπο μιλώντας απλά ελληνικά που καταλάβαιναν όλοι από το χωριό του την Ελιά μέχρι τον Έβρο να στέλνει μηνύματα με ατάκες που είχαν σχεδόν πάντα και μια δόση χιούμορ.

Χιούμορ που το έβαζε έντεχνα σε λόγια που πίστευε στο 100%: "Όποιος δεν ξέρει τι θα πει Κρήτη είναι βλάκας", ήταν η ατάκα του σε μια συνέντευξη Τύπου περίπου 25 χρόνια πριν. Μια ατάκα που με βοήθησε σε μια στάση ζωής που κράτησα από τότε και ασφαλώς είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News