Στο ολλανδικό ποδόσφαιρο πάνε από το συρτάκι...στον "Μαλεβιζιώτη"

Ποδόσφαιρο
Στο ολλανδικό ποδόσφαιρο πάνε από το συρτάκι...στον "Μαλεβιζιώτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο πριν γίνει μεγάλο το πρόβλημα της πανδημίας, ο Γιώργης Ξυλούρης και οι γιοι του Αντώνης και Νίκος είχαν μια ιδιαίτερα πετυχημένη συνεργασία με την διάσημη ορχήστρα «Nederlands Blazers Ensemble» που οδήγησε σε μια μοναδική συναυλία στους χώρους του κατάμεστου από θεατές και λάτρεις της μουσικής «Concertgebouw» του Άμστερνταμ. Μπορεί η βραδιά να είχε κύριο θέμα της τον Μπετόβεν και ευρύτερα την κλασική μουσική, ωστόσο συνδυάστηκε από διάφορες περιοχές του κόσμου με η μεγαλόνησο στο επίκεντρο από μια νέα γενιά Κρητικών μουσικών, όλοι εξέφρασαν τα πιο θετικά σχόλια!

Ανάμεσα στους μουσικούς σκοπούς που ερμήνευσαν οι Ξυλούρηδες, ο πατέρας Γιώργης και οι δύο γιοι, ξεχώρισε ο έντονος Μαλεβιζιώτης με πρωταγωνιστή την Λύρα και συντροφιά τα λαούτα μαζί με αμέτρητα άλλα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας από την ολλανδική πρωτεύουσα.

Όταν διαβάζαμε αυτή την είδηση το μυαλό μας πήγαινε στην παρουσία…Κρητικών ποδοσφαιριστών στην Ολλανδία και βέβαια στο συρτάκι που έπαιζε στο Άρνεμ για το χατίρι του Νίκου Μαχλά που γιατί όχι στη σύγχρονη μορφή του στη «χώρα της τουλίπας» να μη γίνει και «Μαλεβιζιώτης»!

Προσπαθούμε να σκεφτούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που κάνουν τους Κρητικούς να προσαρμόζονται γρήγορα και να αποδίδουν σε ό, τι και αν κάνουν όταν πηγαίνουν στην Ολλανδία και καταλήγουμε σε δύο στοιχεία: «Τον αέρα της ελευθερίας» που πνέει σε αυτή τη χώρα και την… τρέλα ή κουζουλάδα αν προτιμάτε που όταν υπάρχει που…υπάρχει σε Ολλανδούς και Κρητικούς στον βαθμό που πρέπει ευνοεί!

Ο Νίκος Μαχλάς δεν ήταν ο μόνος που βρέθηκε δίπλα στους «ιπτάμενους Ολλανδούς» φεύγοντας από την Κρήτη. Ήταν και ο Γιάννης ο Αναστασίου που τα πήγε περίφημα-μπορεί να μην είναι Κρητικός αλλά η Κρήτη τον απογείωσε-ήταν ο Κώστας ο Δεδελετάκης και έπεται συνέχεια!

Ήδη έχει ανοίξει λογαριασμό με την Φένλο ο Γιώργος ο Γιακουμάκης που μετά το χατ τρικ της πρεμιέρας σκόραρε

και τώρα τον ακολουθεί (αλλά με δανεισμό) από την ΑΕΚ και ο Γιάννης Ιατρούδης για την Φόλενταμ της Β΄Κατηγορίας. Είμαστε βέβαιοι πως και μόνο με την παρακαταθήκη και τις βάσεις που έχουν βάλει οι προαναφερθέντες, τα δυο Ηρακλειωτάκια, ο Γιώργος και ο Γιάννης θα τα πάνε εξαιρετικά.

Και δεν χρειάζεται να υποτιμάει κανείς, ούτε την Φένλο επειδή είναι κάτι σαν «σταχτοπούτα» της Α΄Κατηγορίας, ούτε και την Φόλενταμ της Β΄. Και η Φίτεσε δεν ήταν κανένα μεγαθήριο αλλά από εκεί πήρε το εισιτήριο ο Μαχλάς σκοράροντας «πυρ κατά ριπάς» να πάει στον Αίαντα (Άγιαξ) και να βρεθεί δίπλα σε τεράστια ονόματα. Και βέβαια κλείνοντας, με τρανό παράδειγμα τον Ευγένιο Γκέραρντ,

Να προσθέσουμε πως και οι Ολλανδοί βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό όταν βρεθούν στην Κρήτη. Στο ποδόσφαιρο, στη μουσική, στην ελευθερία και στην «τρέλα» τα βρίσκουμε λοιπόν. Γιατί σε πολλά άλλα απέχουμε… έτη φωτός από την Ολλανδία που χρόνια τώρα ψηφίζει με ένα απλό άγγιγμα σε υπολογιστή και εμείς ακόμα σε κάλπες με χαρτιά! Όπως ισχύει πως όταν η Ελλάδα είχε πολιτισμό και Δημοκρατία εκεί ψηλά υπήρχε το χάος. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση….

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News