Euro: Πέντε ιστορικά συμβάντα που όμως δεν το ανέστειλαν

Ποδόσφαιρο
Euro: Πέντε ιστορικά συμβάντα που όμως δεν το ανέστειλαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναβολή του Euro 2020 λόγω του κορωναϊού δεν είναι το μόνο σοκ που έχει υποστεί η διοργάνωση σε όλη την ιστορία που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1958 με έναν αγώνα όπου η Σοβιετική Ένωση κέρδισε 3-1 την Ουγγαρία.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το Euro, τόσο στους τελικούς όσο και στις φάσεις των προκριματικών, υπέστη πέντε σοβαρά επεισόδια που ποτέ, όπως αποφάσισε η UEFA, δεν οδηγήθηκαν σε αναστολή. Ιδού και άκρως πειληπτικά:

-Το 1960 ο Φράνκο απαγορεύει στην Ισπανία να ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση και να πατήσει σε ισπανικό έδαφος για τους ημιτελικούς:

Στο 1960 τοΕυρωπαϊκό πρωτάθλημα, που ονομάζεται Κύπελλο Εθνών, η Ισπανία που οδήγησε τότε ο Ραμόν Γκαμπιλόντο έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το τρόπαιο καθώς ήταν το φαβορί με Λουίς Σουάρεζ, Αλφρέντο ντι Στέφανο κ.α.

Στα προημιτελικά, την περίμενε η Σοβιετική Ένωση  αλλά η απόφαση του Φράνκο να απαγορεύσει την είσοδό των Σοβιετικών στην ισπανική επικράτεια,  εμπόδισε την Ισπανία να κερδίσει τον πρώτο της τίτλο. Η υποψία και μόνο ότι θα έχαναν από κομμουνιστική ομάδα...

Τελικά, η UEFA αποφάσισε την αποβολή της Ισπανίας προκρίνοντας τη Σοβιετική Ένωση στη συνέχεια και πρωταθλήτρια. Το 1964, περιέργως, η Ισπανία έπαιξε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και κέρδισε το πρώτο τηςΚύπελλο Εθνών στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου".

1964: Ο "πόλεμος Αλβανίας-Ελλάδας" και η στέψη της Ισπανίας:

Η διοργάνωση του 1964 σηματοδοτήθηκε από δύο περιπτώσεις. Η πρώτη με τη δήλωση της Ισπανίας ως διοργανώτριας της τελικής φάσης για να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων του 1960, όταν αρνήθηκε να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να παίξει τα παιχνίδια στην έδρα της, με τον μοναδικό όρο ότι η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να περάσει στην ισπανική επικράτεια. Προηγουμένως είχε αποκλείσει τη Ρουμανία, τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία και στον τελικό νίκησε τη σοβιετική ομάδα κατακτώντας τον τίτλο.

Η δεύτερη με την αντιστοίχιση της Αλβανίας και της Ελλάδας στην προκριματική φάση. Η κλήρωση έβγαλε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον, στο ελληνικό έδαφος στις 21 Ιουνίου 1962 και στα Τίρανα στις 31 Μαρτίου 1963. Κανένα ματς δεν έγινε επειδή η Ελλάδα αποσύρθηκε, λόγω του απόηχου του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και του ελληνικού εμφυλίου, η  Ήπειρος και των γνωστών αντιθέσεων τους. Έτσι η Αλβανία προχώρησε στον επόμενο γύρο.

1992: Ο πόλεμος έβγαλε έξω την Γιουγκοσλαβία των αστέρων:

Η ομάδα της Γιουγκοσλαβίας είχε μια ισχυρή ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι ελπίδες τηςς βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη γενιά που είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 του 1987 με ποδοσφαιριστές όπως οι Προσινέτσκι, Μπόμπαν, Μιγιάτοβιτς,  Σούκερ κ.α ενώ το 1991 μπήκαν και τα ταλέντα όπως ο Σαβίσεβιτςμ, ο Μιχαήλοβιτς, ο Πάντσεφ..

 Ωστόσο, αυτή η γενιά μεγάλων ποδοσφαιριστών δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο τουρνουά.

Τα γεγονότα διάσπασης, οι συγκρούσεις με Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία, και την παρέμβση του ΟΗΕ στις 30 Μαΐου 1992 με το ψήφισμα 757 στο οποίο, μεταξύ άλλων  επέβαλε κυρώσεις στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση παρεμποδίζοντας τη συμμετοχή των αθλητών του σε διεθνείς αγώνες. Την αντικατέστησε η Δανία που οι παίκτες της έκαναν διακοπές και κέρδισαν το τρόπαιο νικώντας τη Γερμανία στον Τελικό της Σουηδίας!

1996: Η τρομοκρατική επίθεση του Μάντσεστερ

Η διοργάνωση 1996 που αμφισβητήθηκε στην Αγγλία χαρακτηρίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ κατά την πρώτη φάση. Στις 11:17 π.μ. στις 15 Ιουνίου,  μια βόμβα σε  φορτηγό από τον IRA εξερράγη καταστρέφοντας το εμπορικό κέντρο της πόλης. Δεν υπήρξαν θύματα, αλλά 211 τραυματίστηκαν.

Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για την Αγγλία, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός για να τερματίσει την τρομοκρατική δραστηριότητα.

Ως συνέπεια της επίθεσης, η Ρωσία-Γερμανία που έπρεπε να αγωνιστούν εκείνο το απόγευμα στο Όλντ Τράφορντ αναβλήθηκε και η ασφάλεια πολλαπλασιάστηκε για να αποφευχθεί μια άλλη καταστροφή. Ο αγώνας έγινε την επόμενη μέρα με νίκη 3-0 για τους Γερμανούς που προκρίθηκαν.
2014: Το Περιστατικό Σερβίας-Αλβανίας με τη σημαία

Στην φάση της προκριματικής φάσης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 στη Γαλλία, ο αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας έπρεπε να ανασταλεί λόγω γεγονότων που προκάλεσε το ξέσπασμα ενός κυκλώνα με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας".

Στο 41ο λεπτό, ο Άγγλος διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον  και οι παίκτες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια μετά την εμφάνιση της σημαίας πάνω από το στάδιο της Παρτιζάν που προκάλεσε αγανάκτηση από τους θεατές. Ο σέρβος παίκτης Στέφαν Μιτρόβιτς πήρε τη σημαία για να χαμηλώσει την ένταση και ωθήθηκε από αρκετούς Αλβανούς παίκτες που προκάλεσαν  την εκτόξευση κροτίδων και φωτοβολίδων με απόπειρα εισβολής στο γήπεδο. Το ματς

Μετά το περιστατικό, η UEFA το ματς κατακύρωσε με 3 πόντους στη Σερβία που έπαιξε δύο παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η Αλβανία τους καταδικάστηκε να χάσει τον αγώνα με 3-0.

Όλα αυτά τα πολιτικού κυρίως περιοχομένουν περιστατικά, δεν είχαν την ισχύ ενός κορωνοϊού αυτού του τύπου που μαστίζει τους ανθρώπους μέσα από την πανδημία, μετρέποντας το Euro 2020 σε Euro 2021.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News