default-image

Ανησυχία για τους κινδύνους άνοιας από τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο
Ανησυχία για τους κινδύνους άνοιας από τις κεφαλιές στο ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έρευνα και με γυναίκες, με αφορμή την επιβεβαίωση, ότι πενταπλάσιος αριθμός παλαίμαχων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών εμφανίζουν Αλτσχάιμερ από τον κοινό μέσο όρο

Οι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο άνοιας στους ποδοσφαιριστές και ιδιαίτερα εκείνους που κάνουν συχνότερα κεφαλιές με τη μπάλα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, που χρηματοδοτήθηκε από την FA (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας της Αγγλίας) και την Ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών , διαπίστωσε ότι οι παλαίμαχοι επαγγελματίες, είχαν περίπου τριπλάσιο και μεγαλύτερο ρυθμό νευροεκφυλιστικής ασθένειας από το αναμενόμενο. Στο στατιστικό αυτό στοιχείο περιλαμβάνεται μια πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η έκθεση αυτή, με βάση τα ιατρικά αρχεία των 7.676 πρώην σκωτσέζων επαγγελματιών ανδρών παικτών, διαπίστωσε ότι περίπου πενταπλάσιος αριθμός από το μέσο όρο, εμφάνισε την ασθένεια του Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη μορφή άνοιας. Οι συγγενείς των πρώην παικτών που πάσχουν με άνοια κατηγορούν επανειλημμένα την μπάλα για την κατάστασή τους.

Οι γυναίκες 

Αλλά η έρευνα θα έχει συνέχεια από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) που θα διεξάγουν μακροχρόνιες εξετάσεις για πρώην παίκτες, άνδρες και γυναίκες, προκειμένου να ρίξουν φως στα ευρήματα της έκθεσης που παρουσίασε πέρυσι το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και της Hampden Sports Clinic.

Για πρώτη φορά θα συμπεριληφθούν σε έρευνα σχετικά με πιθανές σύνδεση μεταξύ της άνοιας και των χτυπημάτων της μπάλας με το κεφάλι και πρώην γυναίκες επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ένας από τους στόχους του νέου προγράμματος του UEA που θα χρηματοδοτηθεί από ένα εκατομμύριο λίρες (1,18 εκατομμύρια ευρώ) θα είναι να αναλυθεί πόσο σύντομα οι πρώην παίκτες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας...

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή,  Δρ Μάικλ Γκρέι, από τη σχολή των υγειονομικών επιστημών του UEA: «Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος άνοιας στους παλαίμαχους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πιστεύουμε ότι αυτό σχετίζεται με την επαναλαμβανόμενη κατεύθυνση της μπάλας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό επεκτείνεται στο ερασιτεχνικό επίπεδο. Υπάρξουν πολλοί ποδοσφαιριστές που θα είναι κατανοητά πολύ ανήσυχοι για το μέλλον τους. Θα συνεργαστούμε με πρώην επαγγελματίες παίκτες για να διερευνήσουμε και να παρακολουθήσουμε την ψυχική τους υγεία με την πάροδο του χρόνου. Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Η περίπτωση Αστλ

Μεταξύ των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών που είναι ήδη γνωστό ότι έχουν πεθάνει λόγω επαναλαμβανόμενων τραυματισμών στο κεφάλι είναι ο Τζεφ Άστλ, πρώην παίκτης της Γουστ Μπρομ. Η έρευνα για τον θάνατό του, το 2002, σε ηλικία 59 ετών, ανέδειξε ότι τα επανειλημμένα χτυπήματα της δερμάτινης μπάλας στο κεφάλι είχαν συμβάλλει στον τραυματισμό του εγκεφάλου του.

Το 2015 η οικογένειά του ξεκίνησε ένα ίδρυμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον εγκεφαλικό τραυματισμό σε όλες τις μορφές του αθλητισμού, καθώς και στην παροχή υποστήριξης σε αυτούς που έχουν πληγεί.

 Η FA έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης ομάδας εργασίας έρευνας για την αφομοίωση των διαθέσιμων πληροφοριών και το πρωτοποριακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου θα ελπίζει ότι θα προσθέσει σημαντικά αυτή τη βάση γνώσεων.

Έγκαιρη διάγνωση

Το νέο πρόγραμμα θα επικεντρωθεί κυρίως στην χωρική πλοήγηση, καθώς η απώλεια μνήμης αποτελεί βασικό σύμπτωμα της άνοιας όταν η ασθένεια έχει συγκρατηθεί, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του UEA . Είναι πιθανό να εντοπιστούν θέματα χωρικής πλοήγησης μερικά χρόνια πριν εμφανιστούν προβλήματα μνήμης.

«Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι ένα βασικό στοιχείο στη διαχείριση της άνοιας είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική», δήλωσε Μίκαλε Γκρέι, επισημαίνοντας: «Υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων».

Οι κεφαλιές στα παιδιά

Ο ερευνητής πιστεύει ότι οι κεφαλιές θα  πάντα μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχουν όμως πράγματα –λέει- που μπορούμε να κάνουμε από τώρα. «Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης βλάβης απ’ ό, τι οι ενήλικες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από εκεί - περιορίζοντας τις κεφαλιές στην πράξη, να τις εισαγάγουμε αργά στο παιχνίδι, να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι του εδάφους και να αφαιρέσουμε τις κεφαλιές σε πολύ μικρά παιδιά.

Πρώιμα συμπτώματα άνοιας

Ο Δρ Κάρολ Ροuτλέντγκε, διευθυντής έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Granta Park UK, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μελέτη:

«Πρόσφατη έρευνα έχει επισημάνει έναν αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους παλαίμαχους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα την αιτία αυτής της συσχέτισης. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν, ή πώς, το ποδόσφαιρο μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει για να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο και συνεχίζουμε να ζητούμε περαιτέρω έρευνα για να αρχίσουμε να απαντάμε σε μερικές από αυτές τις αναπάντητες ερωτήσεις», είπε.

«Αυτή η νέα μελέτη που αναζητά πρώιμα συμπτώματα άνοιας είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός για την έρευνα για την άνοια και την ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου. Είναι ενθαρρυντικό να δούμε αυτή τη μελέτη να επικεντρώνεται σε πρώην επαγγελματίες γυναικών ποδοσφαιριστών καθώς και σε πρώην άνδρες παίκτες, καθώς μέχρι στιγμής έχει γίνει ελάχιστη έρευνα σε αυτόν τον πληθυσμό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News