Ποδόσφαιρο

Ωμή αλήθεια για τη βία στα ελληνικά γήπεδα από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη

«Σέβονται τους νόμους τις Τετάρτες. Τους ξεχνούν τις Κυριακές» -«Οι φορείς του ποδοσφαίρου να επιδείξουν αποφασιστικότητα στην τήρηση των κανονισμών». - Το χαμόγελο στο τοπικό μας πρωτάθλημα - Θύμα χάκερ ο Μιχάλης Γαρεφαλάκης

Στο ψαχνό χτύπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης στα όσα είπε για τη βία στα ελληνικά γήπεδα ποδοσφαίρου στο 18ο ετήσιο συνέδριο της UEFA για την ασφάλεια και την προστασία, σε σχέση με τους αγώνες του Champions League και του Europa League της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Η τεκμηρίωση ήταν άριστη, αφού συνέκρινε τη συμπεριφορά στους αγώνες των διεθνών διοργανώσεων με τις εσωτερικές.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στο Champions League και το Εuropa League, δεν εκδηλώνονται βίαια επεισόδια. Αντίθετα, στους αγώνες που δίνουν οι ίδιες ομάδες στις ελληνικές διοργανώσεις εκδηλώνονται συχνά βίαια επεισόδια. Οι ίδιοι φίλαθλοι και οι ίδιοι οπαδοί -όχι στο σύνολό τους βεβαίως- επιδεικνύουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες στην Ευρώπη. Τους ξεχνούν στην Ελλάδα. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες τις Τετάρτες. Τους ξεχνούν τις Κυριακές».

-Ακριβώς όπως επιμένουμε στους σχολιασμούς όλα αυτά τα χρόνια. Ψάχνουν για μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα οι ίδιοι που συνεχίζουν να λειτουργούν τους θεσμούς με ανισορροπία, μεροληψία και μονομέρεια. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τα είπε ωμά κι αληθινά.

-«Ο ρόλος του κράτους και της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζουν πιστά το νόμο και να επιτελούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους. Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουν και όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου, από την UEFA και την ΕΠΟ έως τους συλλόγους. Χρειάζεται η συνεργασία όλων προκειμένου να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα».

-«Οι Κυριακές στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να γίνουν Τετάρτες». Τι δεν καταλαβαίνεις;

-«Οι αγώνες των ομάδων στις ελληνικές διοργανώσεις πρέπει να διεξάγονται με τους ίδιους όρους που διεξάγονται οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις»; Χρειάζεται ανάλυση το αυτονόητο για το παράδοξο που συμβαίνει;

-«Πρόκειται για ένα παράδοξο που δεν παρατηρείται στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στα πρωταθλήματα των οποίων θέλουμε να μοιάσει και το δικό μας. Το παράδοξο αυτό χρήζει οπωσδήποτε ερμηνείας. Γιατί συμβαίνει; Η απάντηση σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των θεσμών και την πιστή εφαρμογή του νόμου».

Και βάλτε το τίτλο: «Οι νόμοι όταν εφαρμόζονται διαμορφώνουν νοοτροπίες».

Όπως κι αυτό: «Πρωτάθλημα θα έχουμε όταν δεν θα υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Αλλά θα υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων».

Τι είπε αναλυτικότερα:

Η ομιλία του κ. Χρυσοχοίδη: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το 18ο Συνέδριο της UEFA για το ζήτημα της ασφάλειας λαμβάνει χώρα εδώ στην Αθήνα. Όπως γνωρίζετε, η αντιμετώπιση της βίας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθειά μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αθλητικής βίας και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων. Επιδιώκουμε να καταστήσουμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου και εν γένει τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας απολύτως ασφαλείς για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους.

Ο ρόλος του κράτους και της Αστυνομίας είναι να εφαρμόζουν πιστά το νόμο και να επιτελούν με αποτελεσματικότητα το έργο τους. Το ίδιο όμως χρειάζεται να κάνουν και όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου, από την UEFA και την ΕΠΟ έως τους συλλόγους. Χρειάζεται η συνεργασία όλων προκειμένου να εξορίσουμε οριστικά και αμετάκλητα τη βία από τα γήπεδα. Πρόκειται για ένα στόχο απολύτως εφικτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους αγώνες που δίνουν οι ελληνικές ομάδες στο Champions League και το Εuropa League, δεν εκδηλώνονται βίαια επεισόδια. Αντίθετα, στους αγώνες που δίνουν οι ίδιες ομάδες στις ελληνικές διοργανώσεις εκδηλώνονται συχνά βίαια επεισόδια. Οι ίδιοι φίλαθλοι και οι ίδιοι οπαδοί -όχι στο σύνολό τους βεβαίως- επιδεικνύουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες στην Ευρώπη. Τους ξεχνούν στην Ελλάδα. Σέβονται τους νόμους και τους κανόνες τις Τετάρτες. Τους ξεχνούν τις Κυριακές.

Πρόκειται για ένα παράδοξο που δεν παρατηρείται στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στα πρωταθλήματα των οποίων θέλουμε να μοιάσει και το δικό μας. Το παράδοξο αυτό χρήζει οπωσδήποτε ερμηνείας. Γιατί συμβαίνει; Η απάντηση σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των θεσμών και την πιστή εφαρμογή του νόμου. Τόσο οι Έλληνες φίλαθλοι και οπαδοί που παρακολουθούν από κοντά τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ομάδων τους, όσο και οι ίδιοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, γνωρίζουν ότι θα έχουν συνέπειες αν παραβούν τους κανονισμούς της UEFA και προκαλέσουν επεισόδια. Αντίθετα, στις ελληνικές διοργανώσεις δεν υπάρχει η αντίστοιχη βεβαιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου. Με άλλα λόγια, δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο που λείπει. Είναι η τήρησή του. Οι νόμοι όταν εφαρμόζονται διαμορφώνουν νοοτροπίες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Οι αγώνες των ομάδων στις ελληνικές διοργανώσεις πρέπει να διεξάγονται με τους ίδιους όρους που διεξάγονται οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για να το πω σχηματικά: οι Κυριακές πρέπει να γίνουν Τετάρτες. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. Είναι μια κανονική, δημοκρατική χώρα. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παράταση της σημερινής κατάστασης. Πεποίθησή μου είναι ότι το κράτος και η Αστυνομία μπορούν και πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους διασφαλίζοντας την πιστή εφαρμογή του νόμου. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται και οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου να επιδείξουν την ανάλογη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για την πίστη τήρηση των κανονισμών.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσω και τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Διότι στόχος μας δεν είναι μόνο να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα. Δεν είναι μόνο να επιτραπεί κάποια στιγμή η μετακίνηση φιλάθλων χωρίς περιορισμούς. Απώτερος στόχος μας είναι η παρουσία της Αστυνομίας στα γήπεδα να καταστεί σταδιακά περιττή και η ευθύνη για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των αγώνων να ανατεθεί στους συλλόγους και τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς του ποδοσφαίρου. Πρωτάθλημα θα έχουμε όταν δεν θα υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο. Αλλά θα υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων».

Με Χαμόγελο!

-Εξαίρετη κίνηση και ουσιώδης στη ζωή των τοπικών μας πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, που μας έχουν συνηθίσει να πρωτοπορούν με υποδειγματικές κινήσεις. Η ονομασία του πρωταθλήματος της Α1 ΕΠΣΗ σε «Χαμόγελου του Παιδιού», είναι πανάξια συγχαρητηρίων. Μπράβο στον Τζώρτζογλου, μπράβο στον Αντώνη Παπαδάκη.

Η κίνησή τους ισοδυναμεί με εκατό επιτροπές για τη βία που μπορεί να συστήσει ένα υφυπουργείο αθλητισμού, σε μια χώρα με τις παιδικές ασθένειες που έχει στο θέμα η δική μας.

-Εντάξει κύριε Βρακά, μας πείσατε. Ο πόλεμος στην ΕΠΟ ευθύνεται για την κατρακύλα της εθνικής ομάδας. Διαβάστε λιγάκι και το καυστικό σχολιασμό της «Gazzetta dello Sport», για την τεράστια παρακμή…

-Φίλε Κυριάκο, το ταρτάν στο Στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου ήταν ένα ανικανοποίητο αίτημα χρόνων για τους αθλητές, εκατοντάδες πολίτες που πάνε καθημερινά, τον αθλητισμό και την ίδια την πόλη του Ηρακλείου. Ευτυχώς που το ξεκρέμασε ο Αυγενάκης, πριν σαπίσει ως ώριμο φρούτο που το διατηρούσαν οι προηγούμενοι. Δεν είναι όλα γενικότητες… Τουλάχιστον αυτό είναι ένα έργο του υφυπουργό για μπράβο…

-Ωραίος ο επίσης φίλος μας Βαγγέλης  Δουκάκος: "Τέλος τα φορτηγά VAN, ο... ντελιβεράς και τα σουβλάκια..."!

Ο Μιχάλης Γαρεφαλάκης ως… Marie Josette! (Θύμα Χάκερ)

 Με έκπληξη αντίκρυσε στο προφίλ του στο Facebook ο παλαίμαχος διαιτητής Μιχάλης Γαρεφαλλάκης, να έχει αλλάξει το όνομα του σε Marie Josette! Το ίδιο έκπληξη ένιωσαν και οι φίλοι του βλέποντας "likes" με αυτό το όνομα και τη φωτογραφία του Μιχάλη! Ο ίδιος έσπευσε να ενημερώσει με ανάρτησή του:  «Φίλες και φίλοι την καλησπέρα μου. Στο προφίλ μου έχει μπει Χάκερ και άλλαξε το όνομα μου, σε όνομα Marie Josette. Μην το λάβετε υπόψιν σε ότι σας γράψει. Για κάποιες ημέρες θα παραμείνει. Το Έχω τακτοποιήσει . Μιχάλης Γαρεφαλάκης.  Σε κάθε δική μου ενημέρωση, θα βλέπετε στο τέλος το όνομά μου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια