Ποδόσφαιρο

Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για όλους και για όλα στην ΚΡΗΤΗ TV

O Πορτογάλος που λατρεύει σαν δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα σε μια απολαυστική συνέντευξη...

Κάθε φορά δίπλα στον Φερνάντο Σάντος αισθάνεσαι πως έχεις δίπλα σου έναν δάσκαλο. Δάσκαλο για το ποδόσφαιρο αλλά και για τις απόψεις που έχει για κάθε θέμα. Όταν έχεις την τύχη να μιλάς μαζί του, αισθάνεσαι ευλογημένος. Σε κάνει όμως να αισθάνεσαι και υπερήφανος, αφού "στάζει μέλι" για την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη, γνωρίζοντας την ιστορία αλλά και τους ανθρώπους. Το ταξίδι στην Αθήνα δεν το κάναμε λοιπόν μόνο για το φιλικό Ελλάδας-Πορτογαλίας για τα 15 χρόνια του Euro.

Για την ακρίβεια το κάναμε για να συναντήσουμε τον δικό μας Φερνάντο. Για αυτή τη συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε και είδατε χθες τηλεοπτικά, αποκλειστικά στην ΚΡΗΤΗ TV. Και ασφαλώς για να τον δούμε στο γήπεδο, δίπλα στον Ότο Ρεχάγκελ και τους παίκτες που έγιναν για πάντα οι ήρωες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ήταν όλοι μαζί, αυτή τη φορά (μετά το Παγκρήτιο) στη Ριζούπολη. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο ΟΦΗ, η Κρήτη, ο Γιώργος Σαμαράς, περνάνε μέσα από τις επόμενες γραμμές με τη σφραγίδα του ανθρώπου που άφησε μια τεράστια καριέρα σαν πολιτικός μηχανικός για να γίνει σαν προπονητής ποδοσφαίρου (υπήρξε και ποδοσφαιριστής) ο προπονητής που θα οδηγούσε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε δεύτερο γύρο Μουντιάλ και την πατρίδα του στην κατάκτηση Euro και Νations League (μέσα σε τρία μόλις χρόνια...)Κόουτς, ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι αυτό που έγινε στη Ριζούπολη ανάμεσα στους Legends του 2004 για την Ελλάδα και την Πορτογαλία του 2004. Ιστορικής σημασίας...
«Η ιστορία τότε γράφτηκε για την Ελλάδα. Για την χώρα μου την Πορτογαλία δεν ήταν και ό, τι καλύτερο αφού χάσαμε τον τελικό και το Κύπελλο. Το παιχνίδι 15 χρόνια μετά ήταν ένα όμορφο ποδοσφαιρικό πάρτι και μπροστά σε πολύ κόσμο. Επίσης ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως έγινε μπροστά σε πολύ κόσμο. Και φυσικά ήταν σημαντικό πως το παιχνίδι είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα».
Ο Ότο Ρεχάγκελ έγραψε ιστορία με την Εθνική Ελλάδος αλλά το ίδιο έκανε και ο Φερνάντο Σάντος , όπως το κάνατε και με την Εθνική Πορτογαλίας. Ο κόσμος φώναζε και τα δύο ονόματα…
«Σίγουρα ο κόσμος ξέρει να αναγνωρίζει. Ξέρει ότι η Ελλάδα είναι σαν δεύτερη μου χώρα και είναι πάντα στην καρδιά μου».


Οι παίκτες της Πορτογαλίας σε αυτό το παιχνίδι, οι παίκτες που ήρθαν μαζί σας στην Αθήνα, σίγουρα ένιωσαν την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό σας και γενικότερα…
«Ναι οι παίκτες μπορούν να καταλάβουν. Ένιωσαν πολύ καλά πως αισθάνεται ο κόσμος και ήταν για αυτούς μια όμορφη βραδιά»
Θα θέλατε να είχατε στην Εθνική τώρα παίκτες σαν και αυτούς που έπαιζαν τότε, όπως τον Ντέκο που είχατε μαζί σας;
«Ο Ντέκο ήταν ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής στα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ σημαντικός τότε όπως και ο Φίγκο και ο Κριστιάνο που ήταν στην Εθνική του 2004 στην Πορτογαλία αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε να τους έχουμε μαζί μας. Ωστόσο έγινε ένα πολύ καλό παιχνίδι.»
Είδαμε το Νations League και στον τελικό ο κόσμος της Πορτογαλίας πανηγύρισε την επιτυχία ανάλογα με την κατάκτηση του Euro. Κόντρα σε μια πολύ δυνατή ομάδα, την Ολλανδία…
«Για τη χώρα μου ήταν πολύ σημαντικό αυτό που έγινε. Η κατάκτηση του τροπαίου ήταν πολύ σημαντική και έγινε μέσα στην Πορτογαλία, μπροστά στο κοινό μας».

                               

                                         "Αυτός είναι ο Κριστιάνο"

Είδαμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να παίζει με πολύ πάθος, ανάλογο με το πάθος που είχε όταν έπαιζε στο Euro…
«Ναι ο Κριστιάνο παίζει πάντα έτσι όταν αγωνίζεται με την Εθνική. Παίζει για την πατρίδα του…»
Το ελληνικό ποδόσφαιρο, το πρωτάθλημα, ήταν καλύτερο κατά τη γνώμη μου στα χρόνια που εργαζόσασταν στην Ελλάδα;
«Δεν μπορώ να πάρω θέση γι’ αυτό. Είμαι μακριά τώρα και δεν μπορώ να το πω γιατί δεν παρακολουθώ το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Μήπως η τελευταία γενιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών δεν είναι ανάλογη με τα δικά σας χρόνια;
«Δεν γνωρίζω καλά τους ποδοσφαιριστές που παίζουν σήμερα στην Εθνική και το πρωτάθλημα. Ξέρω τον Σωκράτη, τον Μανωλά, τον Φορτούνη αλλά δεν έχω άποψη για τους περισσότερους παίκτες…»

                                    "Ο καλός μου φίλος Γιώργος Σαμαράς"
Για το κρητικό ποδόσφαιρο που έχει τον ΟΦΗ στη μεγάλη κατηγορία; Για το νησί της Κρήτης;
«Ναι βέβαια ο ΟΦΗ είναι στη μεγάλη κατηγορία. Έχει ιστορία αυτή η ομάδα και είναι εκεί ο Γιώργος Σαμαράς. Ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που συνεργάστηκα και τώρα είναι ένας πολύ καλός μου φίλος. Εύχομαι τα καλύτερα. Αγαπάω την Κρήτη, έχω έρθει 4-5 φορές, έχω έρθει και σε εσάς, και πραγματικά είναι όμορφο νησί με πολύ καλούς ανθρώπους…»

Σχόλια