"Αθλητικές Ιστορίες": Η πρώτη διάκριση του Εργοτέλη στο Κύπελλο

Ποδόσφαιρο
"Αθλητικές Ιστορίες": Η πρώτη διάκριση του Εργοτέλη στο Κύπελλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομάδα που έφτασε στα προημιτελικά την περίοδο 1985-86

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ήταν ακόμα στην αρχή. Περίοδος 1985-86 και ο Παναθηναϊκός που την περασμένη σεζόν είχε φτάσει στους "4" του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (αποκλείστηκε από τη Λίβερπουλ που στη συνέχεια έπαιξε στον τελικό του Χέιζελ με τη Γιουβέντους) είχε βάλει πλώρη για το πρωτάθλημα ενώ παράλληλα έκανε και μια αρκετά καλή πορεία στο κύπελλο. Στα προημιτελικά της διοργάνωσης, βρηκε μπροστά του μια ομάδα Γ΄Εθνικής. Αυτή η ομάδα ήταν ο Εργοτέλης που με έμπειρους παίκτες που είχαν φτάσει στο υψηλό επίπεδο (αρκετοί από αυτούς) τόσο μέσω ΟΦΗ, όσο και με τους "πράσινους", είχε κάνει ήδη υπέρβαση-η πρόκριση αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι τότε στην ιστορία της ομάδας-ενώ κανείς στο Μαρτινέγκο δεν ήθελε να παραδοθεί άνευ όρων! Βέβαια

Για να βρεθούν οι "κιτρινόμαυροι" στα προημιτελικά του Κυπέλλου χρειάστηκε να αποκλείσουν την Νίκη Βόλου, τον Πανσερραϊκό και τον Ολυμπιακό Βόλου! Κάποια γκολ μάλιστα δεν ξεχνιούνται από τους παλιούς! Όπως αυτό του Μανόλη Συντυχάκη με φάουλ κόντρα στον Πανσερραϊκό, όπως αυτό του Μάρκου Μαμάκα με σουτ από τη σέντρα(!) στο Μαρτινέγκο κόντρα στην Νίκη Βόλου, σε ένα παιχνίδι που ο αέρας έπαιρνε τα πάντα!

Οι "πράσινοι" από την άλλη, είχαν αποκλείσει τους : Ποσειδώνα Μηχανιώνας, Μακεδονικό και Αιολικό.

Το πρώτο παιχνίδι, στο Ηράκλειο δεν έγινε στη φυσική έδρα του Εργοτέλη, αλλά στο Γεντί Κουλέ που ήταν κατάμεστο από φιλάθλους όλων των ομάδων! Ο πρώην άσος ΟΦΗ και Παναθηναϊκού Μανόλης Συντυχάκης λες και το είχε πάρει προσωπικά το θέμα! Με δυο δικά του γκολ ο Εργοτέλης προηγήθηκε 2-0 και το "τριφύλλι" έμοιαζε να βρίσκεται στο καναβάτσο! Ο Συντυχάκης πέτυχε και τρίτο γκολ ωστόσο αυτό με μια απαράδεκτη, λανθασμένη απόφαση δε μέτρησε ποτέ!Με τη... βοήθεια της διαιτησίας ο πανίσχυρος τότε (από κάθε άποψη) Παναθηναϊκός έκανε την ανατροπή και έφυγε από το Ηράκλειο με σκορ πρόκρισης (2-3) χωρίς να αξίζει καν την ισοπαλία! Όλοι έλεγαν πως δεν περίμεναν τέτοια αντίσταση από τον Εργοτέλη!

Στις 9 Απριλίου του 1986 ήταν η ρεβάνς, στην Αθήνα. Το τριφύλλι είχε σαφώς το πάνω χέρι, και λόγω της διαφοράς δυναμικότητας των ομάδων αλλά και λόγω του νικηφόρου αποτελέσματος στο πρώτο παιχνίδι. Όλοι υπολόγιζαν σε εύκολη νίκη-πρόκριση του Παναθηναϊκού, και αυτή τη φορά δικαιώθηκαν.

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μια τεράστια νίκη, καθώς φιλοδώρησε τους "κιτρινόμαυρους" με... 7 τέρματα !

Τον χορό των γκολ άνοιξε στο 3' ο Καραβίδας. Στην συνέχεια, ανέλαβε δράση ο Θανάσης Δημόπουλος που πέτυχε όχι 1, όχι 2, όχι 3... αλλά 5 γκολ σε εκείνον τον αγώνα !

Στο 35' και στο 62' λοιπόν, ο Δημόπουλος έκανε το 2-0 και 3-0 αντίστοιχα. Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 64' με τον Μαλαμαδάκη, όμως ο Δημόπουλος ανέλαβε και πάλι δράση.

Με 3 γκολ μέσα σε 5 λεπτά (79', 82', 84') ο "Θανασάκης" ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 6-1. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Μπατσινίλας στο 87'. Εκείνη τη μέρα οι "πράσινοι" έπαιξαν με μεγάλο πάθος αφού είχαν καταλάβει πως δε μπορούσαν να υποτιμήσουν αυτόν τον Εργοτέλη!

Όπως όμως μπορείτε να διαβάσετε στο πάνω μέρος της σελίδας 20 χρόνια μετά η ομάδα του Μαρτινέγκο θα έπαιρνε μια ιστορική ρεβάνς...

                                        H ρεβάνς ήρθε 20 χρόνια μετά

Ήταν Νοέμβριος του 2005 όταν ο Εργοτέλης σε παιχνίδι νοκ άουτ για το Κύπελλο Ελλάδος και μάλιστα ως ομάδα Β΄Εθνικής (την περίοδο 2005-2006 πήρε για δεύτερη φορά το εισιτήριο για τα "μεγάλα σαλονια") πανηγύριζε μια μεγάλη πρόκριση κατά του Παναθηναϊκού, παίρνοντας και μια άτυπη ρεβάνς για τον προ 20ετίας αποκλεισμό του! Αξίζει να θυμηθούμε αναλυτικά τι είχε γίνει στο Παγκρήτιο στο παιχνίδι που κρίθηκε με γκολ λίγο πριν την εκπνοή!

Στο α ημίχρονο δεν είδαμε καλό ποδόσφαιρο, με τον Παναθηναϊκό να διατηρεί μια υπεροχή, αλλά να μην μπορεί να γίνει απειλητικός και ήταν ελάχιστες οι φορές που κατάφερε να φτάσει μέχρι την περιοχή του Εργοτέλη.

Στο β ημίχρονο οι «πράσινοι» προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν και στο 47 είχαν την πρώτη ευκαιρία όταν ο Γκέκας πέρασε και τον Πόσα, αλλά ο Γεωργόπουλος πρόλαβε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή και απομάκρυνε.

Στο 60 ήρθε η σειρά του Εργοτέλη να φτάσει κοντά στο γκολ, όταν ο Ογκουνσότο μπήκε στην περιοχή, απέφυγε τον Γκαλίνοβιτς, αλλά το πλασέ του πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι.

Το παιχνίδι άνοιξε κάπως στη συνέχεια και στο 67 ένα σουτ του Γκούμα από καλή θέση, έφυγε πάνω από το δοκάρι του Πόσα.

Νέα ευκαιρία είχε ο Εργοτέλης στο 73, όταν ο Χάγκεν έφυγε στην αντεπίθεση, αλλά το γύρισμα που επιχείρησε εξουδετερώθηκε από τον Γκαλίνοβιτς. Στο 82 ήρθε η σειρά του Πόσα να εξουδετερώσει την καρφωτή κεφαλιά του Γκέκα, ύστερα από κόρνερ του Βόουτερ.

Η «ψυχρολουσία» για τον Παναθηναϊκό ήρθε στο 89, όταν ο Ογκουνσότο μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Βύντρα. Ο διαιτητής Τσαχειλίδης έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα ο Κόβατς κι έκανε το 1-0.

Στα πέντε λεπτά της καθυστέρησης ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αντιδράσει κι έτσι ο Εργοτέλης πήρε μια ιστορική πρόκριση και η ομάδα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση.

Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά)

Κίτρινες: Σουτζής, Μαρκόφ – Θεοδωρίδης, Τζιόλης, Βύντρα

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Πόσα, Μίχος (84 Ριζούλης), Γκιάτας, Αργυράκης, Γεωργόπουλος, Σουτζής, Μαρκόφ, Χάγκεν (78 Κοιλιάρας), Κεφαλούκος (68 Κόβατς), Νατσέφσκι, Ογκουνσότο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Δάρλας (78 Νίσλον), Γκούμας, Κώτσιος, Άντριτς, Τζιόλης (65 Βόουτερ), Λεοντίου, Θεοδωρίδης, Μάντζιος, Παπαδόπουλος (46 Γκέκας).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News