Η αποτίμηση της γενικής συνέλευσης του ΟΦΗ

Ποδόσφαιρο
Η αποτίμηση της γενικής συνέλευσης του ΟΦΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την αλλαγή σελίδας στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ και τον ορισμό νέας διοίκησης, το παρόν και το μέλλον του ΟΦΗ βρίσκεται στα χέρια του Μιχάλη Μπούση. Η πορεία της κρητικής ομάδα εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις των νέων παραγόντων και την οικονομική μελέτη που έχουν προφανώς εκπονήσει.

Μπορεί από τη Γενική Συνέλευση να μην έγινε καμία αναφορά στους στόχους που θέτουν, παραπέμποντας στην επικείμενη συνέντευξη του νέου μεγαλομετόχου, αλλά μετά από τόσο καιρό αναμονής, οι φίλαθλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τον δρόμο που θα πορευτεί η αγαπημένη τους ομάδα.

Ο βασικός στόχος που αφορά στην πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας χρήζει άμεσης και δημόσιας τοποθέτησης από τους νέους υπεύθυνους της ΠΑΕ ΟΦΗ. Ας δούμε όμως τι συνέβη και τι όχι στα βασικά σημεία στη γενική συνέλευση που έγινε προχθές Τετάρτη:

Τι έγινε

1. Έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ονομαστικής αξίας 450 χιλ. ευρώ (κεφαλαιοποίηση χρηματικών διευκολύνσεων στην ΠΑΕ. Ήτοι 310.000 ευρώ από τον Μιχάλη Μπούση και 140.000 ευρώ από άλλους παλιούς μετόχους, με το μετοχικό κεφάλαιο να διαμορφώνεται σε 1.718.00 ευρώ, έναντι 1.218.100 ευρώ που ήταν).

Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι του κ. Μπούση είχαν ανακοινώσει ότι του μεταβιβάστηκε δωρεάν το 63,26% του παλαιού κεφαλαίου (ΕΕΑ), το δωρεάν ποσόν μετοχικού κεφαλαίου που έλαβε ήταν 770.570 ευρώ. Με την αύξηση, το ποσοστό ανήλθε στο 65% περίπου και με δεδομένο ότι θα παραχωρηθούν και άλλες, νέες και παλιές μετοχές, θα ξεπεράσει το 70%. Κατά συνέπεια, ο κ. Μπούσης διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και την ευθύνη της ΠΑΕ.

2. Εκλέχτηκε το νέο Δ.Σ.: Μιχαήλ Μπούσης, Ευάγγελος Παλυβός, Γρηγόριος Παλυβός, Γεώργιος Σαμαράς, Ηλίας Πουρσανίδης, Ιάσωνας Παπαστεφανάκης, Παναγιώτης Σπυριδάκης (εκπρόσωπος Ερασιτέχνη ΟΦΗ) και Μιχαήλ Μυλωνάκης (αναπληρωματικό μέλος).

Εκτός του δικηγόρου κ. Παπαστεφανάκη, που μάλλον συμμετέχει για επαγγελματικούς λόγους, κανείς εκλεγμένος δεν είναι μόνιμος κάτοικος Κρήτης. Ορισμένες δε επιλογές προσώπων, που συνεχίζουν στην επόμενη μέρα της ΠΑΕ, φαίνεται να έχουν ζυγιστεί με κριτήρια που δε συνάδουν με τους διαφαινόμενους σκοπούς και στόχους που έχουν στο αναγνωρισμένο προφίλ τους στο ποδόσφαιρο οι παλιοί γνώριμοι και αγαπητοί στον κόσμο πρώην ποδοσφαιριστές που ανέλαβαν να οδηγήσουν την αποστολή ανασύνταξης του ΟΦΗ. Ίσως χρειαστεί να το προσέξουν στον εγγύς μέλλοντα χρόνο...

Τι δεν έγινε

1. Δεν καταβλήθηκαν τα υπεσχημένα χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ. Αρχικά είχε διαρρεύσει το ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ και αργότερα έγινε 1,2 εκατ. ευρώ. Τελικά κεφαλαιοποιήθηκαν μόνο χρήματα ταμειακών διευκολύνσεων, συνολικού ύψους 450.000 ευρώ. Χρήματα για τον λόγο άλλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δε θα καταβληθούν.

2. Δεν τηρήθηκε η αρχική συμφωνία και δεν υλοποιήθηκε η συμφωνία με τους παλιούς μετόχους, που μάλιστα είχε εγγραφεί στα μεταξύ τους συμφωνητικά, ότι δηλαδή θα εξοφλούσαν μέχρι τον Αύγουστο όλες τις οφειλές της ΠΑΕ σε προμηθευτές, ΙΚΑ, εφορία κ.α., και που κυμαίνονταν στο ποσόν των 1.176.000 ευρώ.

3. Δεν ανακοινώθηκε στο ανώτατο όργανο της ΠΑΕ, όπως είναι η Γ.Σ., τίποτε επίσημα. Ούτε οι στόχοι του επενδυτή, ούτε οι προθέσεις του για την ομάδα και την πορεία της στη Σούπερ Λίγκα. Τίποτα, ούτε καν ένα μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

4. Δεν ανακοινώθηκε κανένας οικονομικός στόχος ή προσπάθεια, όπως η υπόσχεση για χορηγία από στοιχηματική εταιρεία στη φανέλα ή οτιδήποτε άλλο.

5. Δεν ευχαρίστησαν δημοσίως, ως όφειλαν, ούτε οι εκπρόσωποι, ούτε ο ίδιος ο κ. Μπούσης, κανένα από τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ. για τη μέχρι τώρα ανιδιοτελή προσπάθειά τους, άνθρωποι που ρίσκαραν πολλά, όπως ο τέως πρόεδρος Γιώργος Αλετράς και άλλοι.

6. Δεν ευχαρίστησαν, ούτε απέδωσαν την τιμή που όφειλαν σε αυτούς που τους παρέδωσαν ΔΩΡΕΑΝ τις μετοχές τους, καθώς και άλλες χρηματικές διευκολύνσεις, όπως τους Αντώνη Παπαδάκη, Βίκτωρα Μητρόπουλο και άλλους...

“Καυτή πατάτα”

Στον απόηχο, πάντως, της Γενικής Συνέλευσης, για το τι έγινε και τι δεν έγινε, κάποιες εκτιμήσεις που κυκλοφόρησαν (όπως αυτό που σχολιάστηκε κατά κόρον, ότι «πήρανε την ομάδα με 310.000 ευρώ μόνο») στηρίζονται πάνω σε ανόητο επιχείρημα, γιατί απλούστατα είναι άδικο μπροστά στα πραγματικά δεδομένα που αναλαμβάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες. Η αλήθεια είναι ότι έχουν πάρει στα χέρια τους μια “καυτή πατάτα”.

Οι φίλαθλοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που τορπίλιζαν την πρόοδο της ομάδας και περίμεναν να ακούσουν λύσεις στη Συνέλευση, που αποτελεί το κορυφαίο όργανο της ΠΑΕ.

Οι ευθύνες που ανέλαβαν οι νέοι μέτοχοι είναι τόσο μεγάλες, που η προηγούμενη μετοχική σύνθεση δεν μπορούσε να σηκώσει. Έτσι, ο κ. Μπούσης, με καταβεβλημένο ήδη το ποσόν των 310.000 ευρώ, παίρνει μια ομάδα με τεράστιες οικονομικές ευθύνες, όπως και ευθύνες διαχείρισης, και δη σε ένα πρωτάθλημα που δεν είναι το ιδεωδέστερο από πλευράς καθαρού περιβάλλοντος.

Ας μην προστρέχει λοιπόν κανείς σε συμπεράσματα του είδους.

Απεναντίας, αξίζει σεβασμός στη νέα ιδιοκτησία για την ανάληψη των ευθυνών, αρκεί τα στελέχη της να έχουν μελετήσει τα πάντα σε αυτό το δύσκολο οδοιπορικό με τον ΟΦΗ στο πρωτάθλημα.

Απαιτείται όμως να ενημερωθεί ο φίλαθλος κόσμος για το πραγματικό και ρεαλιστικό σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή. Πίσω δεν μπορούν να κάνουν και αυτό που μπορούμε να τους ευχηθούμε είναι καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News