Στίβεν Χόκινγκ: Η κβαντική φυσική είναι πιο απλή από... το ποδόσφαιρο!

Ποδόσφαιρο
Στίβεν Χόκινγκ: Η κβαντική φυσική είναι πιο απλή από... το ποδόσφαιρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο διάσημος φυσικός ασχολήθηκε και με τα ανεξήγητα της μπάλας, για να βοηθήσει την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, κατέληξε σε συμπεράσματα μέσα από μαθηματικούς τύπους για το... σύμπαν του λαοφιλέστερου αθλήματος των ανθρώπων της εποχής…

Το ότι το ποδόσφαιρο δεν άφησε αδιάφορο τον διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, αποτελεί μια σημαντική ένδειξη της σημασίας και της επιρροής του λαοφιλέστερου αθλήματος, στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

Θωρώντας ότι «οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας», είναι γνωστό ότι το 2014 επιχείρησε να βοηθήσει την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, αναλύοντας διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη φύση του ποδοσφαιριστή να επιτύχει στο παιγνίδι του, διατυπώνοντας και τη θεωρία του «τέλειου πέναλτι».

Παράγοντες όπως η κούραση, το υψόμετρο, η θερμοκρασία του αέρα και η αεριωθούμενη υστέρηση εντοπίστηκαν ιδιαίτερα από τον φυσικό ότι μπαίνουν στο παιχνίδι σε μια κατάσταση πίεσης, όπως σε ένα πέναλτι.

Ο Χόκινγκ, ο οποίος ήταν γνωστός για την αίσθηση του χιούμορ του, είχε πει επίσης  τότε ότι δυσκολεύτηκε να καταλάβει το ποδόσφαιρο παρά να εξηγήσει τα μυστήρια του σύμπαντος.

«Είναι πολύ περίπλοκο. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με το ποδόσφαιρο νομίζω ότι η κβαντική φυσική είναι σχετικά πιο απλή». Κι ακόμη: «Από την αυγή του πολιτισμού, οι άνθρωποι δεν ήταν ικανοποιημένοι να βλέπουν τα γεγονότα ως ανεξάρτητα και ανεξήγητα και το ποδόσφαιρο δεν είναι έξω από αυτό.

Ο 76χρονος επιστήμονας, που απεβίωσε σήμερα, στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, και εδώ και δεκαετίες βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, εξαιτίας ανίατης νευρολογικής νόσου, είπε τότε ενδιαφέροντα πράγματα, όπως έκανε και για τα θέματα του σύμπαντος.

Η «θεωρία του τέλειου πέναλτι»

Σύμφωνα με την μελέτη του για την Εθνική Αγγλίας, «η αύξηση της θερμοκρασίας κατά πέντε βαθμούς μειώνει τις πιθανότητες κατά 59% και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες όταν ο αγώνας γίνεται 500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν και άλλα στατιστικά στοιχεία, είχε δώσει σημασία και την ενέργεια του χρώματος, λέγοντας ότι η Αγγλία είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει όταν έπαιζε με κόκκινη εμφάνιση ή όταν χρησιμοποιεί 4-3-3 ως σύστημα αντί για 4-4-2.

Η «θεωρία του τέλειου πέναλτι» που έγινε να καλυφτεί η αδυναμία που παρουσίαζαν οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «στο 84% των πέναλτι που εκτελούνται ψηλά, η μπάλα καταλήγει στα δίκτυα». Επιπλέον είπε ότι χρειάζεται «εσχάτη των ποινών» να εκτελείται με το εσωτερικό του ποδιού και με ταχύτητα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις πιθανότητες ανάμεσα σε αριστεροπόδαρο ή δεξιοπόδαρο παίκτη. Μετά την αμφισβήτηση του ισχυρισμού αυτού, η απάντησή του ήταν: "Είναι κάτι που παραμένει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης"!

Δείτε το τελικό μοντέλο του Στίβεν Χόκινγκ για τις πιθανότητες νίκης της Αγγλίας:

Οι έρευνες για το κόκκινο χρώμα στις ομάδες

"Οι ψυχολόγοι στη Γερμανία βρήκαν ότι κόκκινο κάνει τις ομάδες να αισθάνονται πιο σίγουρες και τις οδηγούν στην πίστη να είναι πιο επιθετικές και κυρίαρχες", είχε δηλώσει ο διάσημος φυσικός.

Οι έρευνες που έχουν γίνει για τα χρώματα των ομάδων, διαπίστωσαν ότι όσοι φορούν κόκκινες μπλούζες, σακάκια ή ρούχα, βαθμολογούνται κατά 10% περισσότερο, σε οποιονδήποτε ανταγωνισμό από ό, τι αν ήταν σε άλλο χρώμα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κόκκινο μπορεί να κάνει τα άτομα και τις ομάδες να αισθάνονται πιο σίγουροι, καθώς θεωρούνται από τους άλλους ως πιο επιθετικοί και κυρίαρχοι.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ ήταν τόσο επιτυχημένες Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι η επιτυχία αυτών των ομάδων έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση σε εκείνους που φορούν το κόκκινο χρώμα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ έχουν κερδίσει ρεκόρ 18 τίτλους πρωταθλήματος, ενώ η Άρσεναλ είχε μια αδιάκοπη πορεία στην κορυφή πτήσης για περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Η νικηφόρα ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας το 1966, με επικεφαλής τον Μπόμπι Μουρ, φορούσε κόκκινα, αντί για το συνηθισμένο λευκό χρώμα με το οποίο δεν κέρδισε από τότε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Η μελέτη, από γερμανικούς αθλητικούς ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο του Μάνστερ, αναφέρθηκε στο περιοδικό New Scientist , όπου οι παίκτες που φορούσαν κόκκινο είχαν κατά μέσο όρο 13% περισσότερους πόντους από όσους φορούσαν μπλε.

Το 2004 οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Durham εξέτασαν επίσης το πώς επηρεάστηκε το χρώμα από την αθλητική ανταγωνιστικότητα. Ανέλυσαν ολυμπιακά αγώνες όπως το μποξ, η ελληνο-ρωμαϊκή πάλη και η ελεύθερη πάλη και διαπίστωσαν ότι το 55% των γύρων κέρδισε ο αγωνιζόμενος με κόκκινο χρώμα.

"Υπάρχουν τώρα καλά πειραματικά στοιχεία ότι τα ερυθρά ερεθίσματα θεωρούνται ως κυρίαρχα και ότι προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση σε εκείνους που τα βλέπουν", δήλωσε ένας από τους ερευνητές. "Είναι πιθανό ότι το κόκκινο κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο σίγουροι, αν και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News