Έσπασε την έδρα ο Ολυμπιακός, 75-65 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚA

Μπάσκετ
Έσπασε την έδρα ο Ολυμπιακός, 75-65 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aντίπαλοι για 13η σερί χρονιά στους τελικούς της Basket League, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έχουν πολλά να κρύψουν ο ένας από τον άλλο. Γι' αυτό και οι μεταξύ τους μονομαχίες δεν είναι οι ποιοτικότερες που μπορεί να δει κάποιος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι "αιώνιοι" του ελληνικού μπάσκετ άνοιξαν την σειρά των φετινών αγώνων που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή Ελλάδας για το 2018 με πολύ άγχος, με όχι "λαμπερό" μπάσκετ, αλλά με σκληρές μονομαχίες, πείσμα και αυταπάρνηση.

Στο φινάλε της βραδιάς, οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν, καθώς επικράτησαν με 75-65, έκαναν το 1-0 στη σειρά, πήραν το πλεονέκτημα έδρας από την ομάδα που ήταν αήττητη στην Stoiximan.gr Basket League μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (με συνολικό σκορ 31-0) και βρίσκονται πλέον δύο βήματα μακριά από τον τελευταίο τους στόχο. Έχουν χάσει τους δύο πρώτους (Κύπελλο Ελλάδας και Final Four EuroLeague), όπως και ο Παναθηναϊκός, με αποτέλεσμα αυτή η σειρά να κρίνει την χρονιά και των δύο σε απόλυτο βαθμό.

Κορυφαίοι για τους νικητές οι Ρόμπερτς, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, έμειναν πολύ χαμηλά οι Σπανούλης - Πρίντεζης - Μιλουτίνοβ. Πάλευε μόνος εναντίον όλων ο Μάικ Τζέιμς για τους πράσινους, με τον Σίνγκλετον να βοηθά στο δεύτερο μέρος και τον Καλάθη να κάνει μια πολύ μέτρια, αν όχι κακή, για τα δεδομένα του εμφάνιση. Το απόγευμα της Πέμπτης (6/6, 19:00) στο ΣΕΦ το Game 2 της σειράς των Τελικών της Stoiximan.gr Basket League.

Με τον Ρόμπερτς να παίρνει τα δύο πρώτα σουτ του αγώνα και να βάζει το ένα για το 0-3, ο Ολυμπιακός έκλεισε την ρακέτα του και "χτύπησε" τον Τζέιμς στην άμυνα. Το ίδιο έκανε κι ο Παναθηναϊκός με τον Ρόμπερτς, ο οποίος χρεώθηκε δύο γρήγορα φάουλ πριν συμπληρωθεί το τρίτο λεπτό. Ο Σφαιρόπουλος τον κράτησε στο παρκέ, εκείνος πήρε το δεύτερο φάουλ του Τζέιμς και οι δο τους μονοπώλησαν το ξεκίνημα του αγώνα. Ο "ερυθρόλευκος" γκαρντ έφτασε τους επτά πόντους για το 4-9, οι Πειραιώτες είχαν δεύτερες ευκαιρίες και τον Σπανούλη πεισμωμένο, την ίδια ώρα που μόνο ο Καλάθης έδειχνε έτοιμος από τους γηπεδούχους. Η μαχητικότητα του Θανάση στην άμυνα (δεν επέτρεπε να φτάσει η μπάλα στη ρακέτα) και ένα τρίποντό του βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να ισορροπήσει το ματς, πριν ο Τζέιμς βάλει δικό του μακρινό σουτ για το 15-13, ο Μάντζαρης απαντήσει για το νέο προβάδισμα της ομάδας του κι ο Αμερικανός του Εξάστερου σκοράρει τετράποντο για το 19-16 που τον έστειλε στους 11 πόντους. Το momentum είχε αλλάξει πλευρά, ο Σίνγκλετον έγραψε το 25-18 , ο Πρίντεζης έκανε τρίτο φάουλ (!) και η περίοδος έκλεισε στο 26-19 με τους Πειραιώτες να έχουν 3/13 σουτ και 11/12 βολές.

Το δεύτερο δεκάλεπτο άνοιξε με τον Σίνγκλετον να σκοράρει τρίποντο από την κορυφή για το πρώτο διψήφιο προβάδισμα (29-19), αλλά τους Παπαπέτρου - Μάντζαρη να τρέχουν ένα μικρό 0-5 για να κρατήσουν όρθια την ομάδα τους. Ο Σφαιρόπουλος πήγε σε σχήμα με τρεις κοντούς (Μάντζαρη-Σπανούλη-Στρέλνιεκς), ο Πασκουάλ δέχθηκε τεχνική ποινή στο 13' και ένα λεπτό μετά ο Καλάθης γύρισε στο παρκέ. Ο Γουίλτζερ κι ο ΜακΛίν δεν ήταν στο κλίμα του αγώνα, αλλά και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερνε να ξεφύγει στο σκορ παρά την κακή εικόνα του αντιπάλου του. Ο Ρίβερς πήρε την πρώτη του ευκαιρία στο 16' με το σκορ στο 30-26, εκτέλεσε γρήγορα το πρώτο του τρίποντο για να βρει σίδερο και λίγες φάσεις αργότερα είδε τον Παπαπέτρου να ευστοχεί σε τρίποντο για το 30-29 πριν ο Παπανικολάου "κόψει" σωστά και σκοράρει για το 30-31. Το επί μέρους 1-12 σε έξι λεπτά ήταν αρκετό για να δώσει νέο ενδιαφέρον στο ντέρμπι, ο Μιλουτίνοφ το ανέβασε στο 1-14 και το ημίχρονο έκλεισε στο 32-35 με τους γηπεδούχους να έχουν 1/2 δίποντα, 1/11 τρίποντα και 1/4 βολές στο δεύτερο δεκάλεπτο, το πιθανότατα χειρότερο φετινό του δεκάλεπτο!

Ο... απενεργοποιημένος στο δεύτερο δεκάλεπτο Πρίντεζης γύρισε στο παρκέ στην έναρξη του τρίτου, ο Σπανούλης κι ο Παπανικολάου συνεργάστηκαν άψογα για το 32-39, αλλά ο Μιλουτίνοφ χρεώθηκε με το δικό του τρίτο φάουλ για να αντικατασταθεί από τον ΜακΛίν. Ο Σίνγκλετον ήταν πιο μαχητικός σε σχέση με το πρώτο μέρος, ο Ρόμπερτς αν και άστοχος, έβαλε τρίποντο για το 38-45 και οι Πειραιώτες έμειναν μπροστά, με μια μικρή διαφορά. Στο timeout του 25' ο Πασκουάλ ζήτησε να "χτυπηθεί" ο Πρίντεζης για το τέταρτο φάουλ κι αυτό ακριβώς έκανε ο Τζέιμς, που όμως αστόχησε στις βολές! Στο 26' ο Καλάθης έκανε το δικό του τρίτο φάουλ, το ματς έγινε... ροντέο, η ποιότητά του ήταν πολύ κακή και εκεί ξεχώρισε ο γεμάτος ενέργεια Θανάσης που έβγαλε δύο καλές άμυνες πριν ο Τζέιμς βάλει τρίποντο για το 45-47. Ο Θανάσης συνέχισε να κόβει τα πάντα στην άμυνα, όμως Παπαπέτρου και Παπανικολάου πέτυχαν από ένα κρίσιμο καλάθι για το 47-52 στα τέλη της περιόδου.

Η τέταρτη άνοιξε με τρίποντο του Στρέλνιεκς για το 49-55 και φλότερ του Λετονού για το 49-57, πριν ο Μιλουτίνοβ κάνει δύο φάουλ και αποβληθεί με πέντε, 6:54 πριν το τέλος της αναμέτρησης με το σκορ στο 51-59. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα 4-0, ο Στρέλνιεκς του έκοψε ξανά την φόρα με δίποντο για το 55-61 στο 34' κι ο Μάντζαρης έστειλε ξανά τη διαφορά στους οκτώ στην αμέσως επόμενη επίθεση της ομάδας του. Μια φανταστική επίθεση των Πειραιωτών στο 35' οδήγησε σε ελεύθερο τρίποντο του Παπανικολάου για το 59-66, με τον Σίνγκλετον να χρεώνεται με βήματα στην επόμενη φάση, τον Καλάθη να κάνει λάθος πάσα στο 36' και τον Μπόγρη να σκοράρει για το 59-68. Ήταν το σημείο που οι παίκτες του Σφαιρόπουλου κατάλαβαν ότι δεν έπρεπε να σπαταλήσουν αυτή την "χρυσή" ευκαιρία και όντως δεν την σπατάλησαν, για να κάνουν το 1-0 στη σειρά, να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας και να γίνουν οι πρώτοι που νίκησαν φέτος τον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 9/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο), Τζέιμς 23 (2/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 10/13 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκιστ 4, Καλάθης 8 (4/9 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 0/2 βολές), Αντετοκούνμπο 4 (1/7 σουτ), Ρίβερς 2, Παππάς 1, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 4 (1/9 σουτ), Μιλουτίνοβ 4, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 14 (4/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ρόμπερτς 12 (2), ΜακΛίν 7 (6 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 10 (2/2 τρίποντα), Στρέλνιεκς 7 (1), Μάντζαρης 11 (3/4 τρίποντα), Μπόγρης 2, Γουίλτζερ 2.

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News