default-image

Αφαίρεση δύο νικών και πρόστιμο στον Παναθηναϊκό από την Euroleague

Μπάσκετ
Αφαίρεση δύο νικών και πρόστιμο στον Παναθηναϊκό από την Euroleague

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράβαση των κανονισμών περί του Financial Fair Play…

Ανήμερα της αυλαίας της regular season στο Βελιγράδι, ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε από την EuroLeague Basketball για παράβαση των κανονισμών του Financial Fair Play.

Όπως έγινε επίσημα γνωστό το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου, η EuroLeague Basketball τιμώρησε την ΚΑΕ Παναθηναϊκός με αφαίρεση δύο βαθμών από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και πρόστιμο, το ύψος του οποίου όμως δεν δημοσιοποιήθηκε. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, η EuroLeague Basketball κάνει λόγο για "συμβιβαστική λύση" ανάμεσα στις δύο πλευρές σε ό,τι έχει να κάνει με την τιμωρία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αιτία της τιμωρίας από την EuroLeague Basketball, αυτή έγκειται στην "υπέρβαση της μετοχικής συνεισφοράς" αφού -βάσει του σχετικού κανονισμού- οι ομάδες οφείλουν να παρουσιάζουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ό,τι έχει να κάνει με τα έσοδα και τα έξοδα. Παρεμπιπτόντως, η τιμωρία από την πλευρά της EuroLeague Basketball αφορά σε παραβάσεις από την πλευρά της ΚΑΕ Παναθηναϊκός που αφορούν σε προηγούμενα έτη (σε βάθος τριετίας) κι όχι στη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της EuroLeague Basketball:

"Ο Παναθηναϊκός και η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης έφτασαν σε συμβιβασμό που επιβάλλει στον ελληνικό σύλλογο τόσο αθλητικές όσο και οικονομικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 7 και άρθρου 8 των κανονισμών του FSFPR και του άρθρου 60 του Πειθαρχικού Κώδικα της EuroLeague Basketball. Η αθλητική κύρωση συνίσταται σε αφαίρεση δύο νικών από το σύνολο στην κατάταξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης είναι μια επιτροπή που ελέγχει την οικονομική απόδοση των συλλόγων και τη συμμόρφωσή τους με τους σχετικούς κανονισμούς.

Κατά την επιβολή της κύρωσης, η Επιτροπή Ελέγχου Διαχείρισης αξιολόγησε θετικά τη συνεργασία και τη διαφάνεια του συλλόγου κατά τη διαδικασία εξέτασης.

Η αθλητική κύρωση, με αφαίρεση δύο νικών, θα εφαρμοστεί στην τελική βαθμολογία της αγωνιστικής περιόδου 2022/23 της EuroLeague και δεν θα έχει άμεση επίδραση σε καμία αντίπαλη ομάδα ούτε σε ατομικά και ομαδικά στατιστικά ή ρεκόρ".

Η βαθμολογία της EuroLeague μετά την ποινή που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό

Ολυμπιακός 24-10

Ρεάλ Μαδρίτης 23-11

Μπαρτσελόνα 22-11

Μονακό 21-12

Μακάμπι Τελ Αβίβ 20-14

Παρτίζαν 19-14

Φενέρμπαχτσε 19-15

Ζάλγκιρις Κάουνας 18-15

Μπασκόνια 18-16

Ερυθρός Αστέρας 17-17

Αναντολού Εφές 16-17

Βαλένθια 15-18

Αρμάνι Μιλάνο 15-19

Βίρτους Μπολόνια 14-20

Μπάγερν Μονάχου 11-22

Άλμπα Βερολίνου 11-22

Παναθηναϊκός 9-22*

Βιλερμπάν 8-26

*Οι δύο νίκες που αφαιρέθηκαν από τον Παναθηναϊκό δεν προστίθενται σε κάποια/ες από τις αντίπαλες ομάδες.

Αυτή είναι η δεύτερη τιμωρία που ανακοινώνει η EuroLeague Basketball στη διάρκεια του 2022/23 για παράβαση των κανονισμών του Financial Fair Play, μετά από εκείνη του Ερυθρού Αστέρα. Τότε, ο σύλλογος του Βελιγραδίου δεν μπορούσε να δηλώσει τον Φακούντο Καμπάσο στη διοργάνωση, με τον βραχύσωμο γκαρντ να κάνει εν τέλει ντεμπούτο με σχεδόν δυόμιση μήνες καθυστέρηση.

Πηγή sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News