Νίκησε την Γκραν Κανάρια ο Παναθηναϊκός

Μπάσκετ
Νίκησε την Γκραν Κανάρια ο Παναθηναϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νίκη ήρθε στο... ρελαντί για τους πράσινους που επικράτησαν με 102-87 της Ισπανικής ομάδας...

Την 2η νίκη του σε τρεις αγώνες στην Ευρωλίγκα πέτυχε ο Παναθηναϊκός επικρατώντας της Ισπανικής Γκραν Κανάρια με 102-87. Χάρη στην έδρα του κατάφερε να πάρει πλεονέκτημα πέρυσι και πρόπερσι και όπως δείχνουν τα πράγματα τo OAKA θα αποτελέσει και φέτος την μεγάλη του δύναμη στην EuroLeague. Μπορεί εκτός έδρας να αντιμετωπίσει προβλήματα, αλλά αν συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την έδρα τυο μπορεί και πάλι να πετύχει τον στόχο του.

Οι «πράσινοι» δεν αντιμετώπισαν προβλήματα από την Γκραν Κανάρια και η νίκη  ήρθε στο... ρελαντί. Μια νίκη που θα του φέρει ηρεμία μετά το «χαστούκι» στο Μόναχο και θα μπορεί ο Πασκουάλ να δουλέψει ακόμα καλύτερα ενόψει των αγώνα με Ζάλγκιρις (εντός) και Μπουντούτσνοστ (εκτός) τα οποία είναι Must Win παιχνίδια.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μπορεί να μην είχε καλές βραδιές κόντρα σε Μακάμπι και Μπάγερν, αλλά σε αυτό το ματς ήταν ο καλύτερος των «πρασίνων» όντας και εκείνος που άλλαξε τον ρου του αγώνα μετά την είσοδό του στο παρκέ. Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν εξαιρετικός πραγματοποιώντας μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κάνοντας ρεκόρ πόντων (16π.) με τα «πράσινα», ενώ ουσιαστικοί ήταν οι Λάνγκφορντ (16π.) και Τόμας (12π.)

Το ματς

Όπως φάνηκε, το μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού είχε μείνει στο... Μόναχο λίγο μετά το ξεκίνημα και του αγώνα στο ΟΑΚΑ. Η νωθρότητα είχε συναντήσει την αστοχία και η Γκραν Κανάρια φρόντισε να το εκμεταλλευτεί και να προηγηθεί με 12-6 στο πεντάλεπτο. Το σχήμα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο στο «τρία» δεν είχε «βγει» για τον Τσάβι Πασκουάλ και αμέσως έσπευσε να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Ο Παπαπέτρου πέρασε στο παρκέ, ενώ και ο Παπαγιάννης πήρε τη θέση του Γκιστ. Η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική. Ο 24χρονος φόργουορντ έδωσε ενέργεια, ταχύτητα και «σιγουριά» σε ριμπάουντ και επίθεση με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πραγματοποιήσει ένα σερί 8-0 και να προηγηθεί με 14-12, το οποίο έγινε επιμέρους 15-2 μέχρι τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (21-14).

Στο δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε πετύχει 7 πόντους και ήταν εκείνος που άλλαξε άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού ως προς το καλύτερο. Στην άμυνα, ο Παπαγιάννης «γέμισε» τη ρακέτα και δεν έδωσε εύκολα καλάθια στην Γκραν Κανάρια, η οποία προσπαθούσε... μάταια να απειλήσει απ' έξω. Αντίθετα, οι «πράσινοι» συνέχισαν να παίζουν στοχευμένο μπάσκετ και στην δεύτερη περίοδο. Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι μακριά από τον καλό του εαυτό στο πρώτο μισό του αγώνα, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Λούκας Λεκαβίτσιους έκανε και πάλι καλά τη δουλειά του.

Μαζί με τον Παππά, τον Παπαπέτρου, τον Τόμας και τον Λάσμε αποτέλεσαν το σχήμα που έκανε την διαφορά στο ματς. Λέκα και Τόμας πέτυχαν τους 19 από τους 29 πόντους του Παναθηναϊκού στην δεύτερη περίοδο και μάλιστα με... σωστό μπάσκετ. Ο Τόμας άφησε στην άκρη τα σουτ από την περιφέρεια και πέτυχε 10 πόντους από το χαμηλό post, ενώ ο Λεκαβίτσιους εκμεταλλεύτηκε τον αριστερό διάδρομο που του «άνοιγαν» οι συμπαίκτες του και μπόρεσε να πετύχει εννέα... ξεκούραστους πόντους. Αποτέλεσμα; Η διαφορά να φτάσει στους 16 πόντους (47-31 στο 18') και τον Παναθηναϊκό να είναι το απόλυτο αφεντικό του αγώνα!

Το ορθόδοξο του πράγματος αποτυπώθηκε στη γλώσσα των αριθμών. Ο Παναθηναϊκός είχε 17/29 δίποντα και μόλις 2/4 τρίποντα ενώ τα πήγε περίφημα από τη γραμμή των βολών με 10/11. Επίσης κυριάρχησε στα ριμπάουντ (18 έναντι 10) με μοναδικό ψεγάδι τον τομέα που είναι πολύ δυνατός, αυτόν της δημιουργίας (μόλις 7 ασίστ στο α' ημίχρονο). Στον αντίποδα η Γκραν Κανάρια δεν έβρισκε ελεύθερο πεδίο από την καλή άμυνα των «πρασίνων» και αναλώθηκε σε πολλά σουτ (3/12 τρίποντα) ενώ υπέπεσε και σε 8 λάθη.

Από τη στιγμή που είχε μπει το νερό στο αυλάκι, η συνέχεια αποτέλεσε... τυπική διαδικασία. Η ισπανική ομάδα ουδέποτε μπόρεσε να ξαναμπεί στο ματς, ενώ και ο Παναθηναϊκός έπαιζε όσο... έπρεπε προκειμένου να διατηρήσει την διαφορά σε υψηλά επίπεδα τα οποία έφτασαν και στους 18 πόντους (58-40 στο 22', 64-46 στο 24', 68-50 στο 26', 72-54 στο 28'). Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν εκείνος που είχε πάρει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα έχοντας πετύχει 10 πόντους σε αυτό το διάστημα! Ο Νικ Καλάθης μοίραζε ασίστ σαν... στραγάλια (σ.σ. είχε 9 μέχρι το 30' και δη σε 17' συμμετοχής) ενώ στα αξιοσημείωτα η φοβερή αποθέωση που γνώρισε όταν έκανε λάθος alley oop πάσα (σ.σ. δεν υπολόγισε σωστά) στον Τζέιμς Γκιστ. Μάλιστα ο Αμερικανός ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για να ξεσηκωθεί ο κόσμος μετά το λάθος του αρχηγού.

Στην τελευταία περίοδο, ο Πασκουάλ επανέφερε τον εξαιρετικό Λεκαβίτσιους και η διαφορά ξεπέρασε και τους 20 πόντους (80-57 στο 32')! Απλούστατα στα τελευταία λεπτά η Γκραν Κανάρι ευστόχησε σε όσα σουτ είχε... αστοχήσει σε όλο το ματς και έτσι η διαφορά «έπεσε» στους 15 με τη λήξη του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 50-36, 74-55, 102-87

Πηγή: gazzeta.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News