default-image

Οι προσδοκίες για τη νέα Ευρωλίγκα

Αθλητισμός
Οι προσδοκίες για τη νέα Ευρωλίγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 3η Νοεμβρίου του 2015 θα είναι ιστορική για το ευρωπαϊκό μπάσκετ! Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η FIBA θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία μεγάλων συλλόγων και ανθρώπους της Ευρωλίγκας, προκειμένου να συζητήσουν για τη δημιουργία της νέας διασυλλογικής διοργάνωσης της «Γηραιάς ηπείρου!

Στις προτάσεις που δημοσιοποίησε η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ, σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή, τονίζει πως θα υπάρχουν περισσότερα και εγγυημένα έσοδα στους συμμετέχοντες συλλόγους - οι οποίοι κάθε σεζόν θα μοιράζονται ένα ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ- και υπόσχεται ένα μοντέλο που στόχο θα έχει την προστασία των εγχώριων πρωταθλημάτων και παράλληλα την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πάντως, στο μοντέλο που προτείνει η FIBA εγγυημένη θέση θα έχουν τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν:

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους εκπροσώπους των τοπ ευρωπαϊκών ομάδων στο "σπίτι του μπάσκετ" και να ανοίξουμε επισήμως ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους. Η FIBA εκτιμά απεριόριστα τη στήριξη που δίνουν και διατηρούν το μπάσκετ στο υψηλό επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις απόψεις τους αναφορικά με τη νέα διοργάνωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες απόψεις, δείχνοντας πως η FIBA έχει αλλάξει και αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να ξεκινήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις για το μπάσκετ του ευρωπαϊκού επαγγελματικού μπάσκετ, ενώ παράλληλα είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε ομοσπονδίες χωρών αλλά κι άλλους ενδιαφερόμενους να επιθυμούν την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων.

Στο πλευρό μας έχουμε στρατηγικούς εταίρους, καθώς η FIBA επιθυμεί να πάει στο επόμενο επίπεδο τις διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας περισσότερες περιοχές, αναπτύσσοντας αρμονικά τους συλλόγους, αλλά και την μπασκετική οικογένεια στο σύνολό της».

Το νέο μοντέλο που προτείνει η FIBA:

Αρχικά, θα υπάρξουν οκτώ εγγυημένες θέσεις ανάμεσα στις 16 ομάδες όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές και Φενερμπαχτσέ.

Επίσης, θα υπάρξουν τέσσερις ακόμη εγγυημένες θέσεις για τους πρωταθλητές των Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Λιθουανίας. Οι τέσσερις εναπομείνασες θέσεις θα συμπληρωθούν μέσω προκριματικού γύρου που θα συμμετέχουν ομάδες από 28 εθνικά πρωταθλήματα.

Η μορφή των συγκεκριμένων playoffs θα κρίνεται στις δύο νίκες (best of three games), με τους νικητές να συμμετέχουν σε Final 4.

Η νέα αυτή διοργάνωση θα έχει κάποιες αρχές:

Θα είναι σταθερή και συμπαγής μακροχρόνια, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα της επέκτασης στο μέλλον.

Θα είναι απλή και εύκολα κατανοητή από τους φιλάθλους και το κοινό.

Το μοντέλο που θα έχει θα εξασφαλίζει τα αποτελέσματα να είναι απρόβλεπτα.

Θα είναι μία αξιόπιστη μορφή, που δεν θα επηρεάζεται από εμπορικά συμφέροντα.

Θα είναι οικονομικά σταθερή μακροχρόνια, έχοντας εξασφαλισμένη μία κεντρική επένδυση από τη FIBA και τη FIBA Europe.

Δεν είναι αποκλειστική, που σημαίνει πως θα δίνει την ευκαιρία σε ανερχόμενους συλλόγους να αναπτύξουν το άθλημα στη χώρα τους.

Θα είναι ξεκάθαρη και διαφανής με ρόλους και αρμοδιότητες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θα προστατεύει τα εγχώρια πρωταθλήματα, καθώς εγγυάται πως οι αγώνες δεν θα διεξάγονται το σαββατοκύριακο.

Θα είναι μία νέα εταιρία, που θα ανήκει στις FIBA, FIBA Europe, επενδυτές και ομάδες και θα διοικούν τη νέα διοργάνωση.

Η νέα εταιρία θα έχει μία κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διατηρώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα. Επίσης, θα προκύψουν έσοδα και από άλλα δικαιώματα και θα εγγυάται την κατανομή των 30 εκατ. ευρώ κάθε σεζόν στις ομάδες που θα συμμετέχουν.

Οι σύλλογοι θα διοικούν τη νέα διοργάνωση μέσω ενός συμβουλίου και κάθε σύλλογος θα έχει εγγυημένα έσοδα, μπόνους εμφανίσεων και μερίδια μετοχών. Θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν το πώς θα διαχειρίζονται τα κέρδη τους, υπό τις αρχές του Financial Fairplay.

Τέλος, η δομή του νέου οικοδομήματος θα επιτρέψει επίσης τη μελλοντική προσαρμογή, και τη διευκόλυνση της συμμετοχής κι άλλων στρατηγικών εταίρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News