Πέρασε με νίκη από τα Λιόσια ο αήττητος Ολυμπιακός

Μπάσκετ
Πέρασε με νίκη από τα Λιόσια ο αήττητος Ολυμπιακός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Nίκη του Περιστερίου επί του Παναθηναϊκού…

Η εντυπωσιακή κανονική περίοδος του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (9/4) με το ρεκόρ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα στο 22-0. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 85-78 της ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο παιχνίδι με τη Μπασκόνια (13/4) για να είναι πρώτοι και στην κανονική περίοδο της EuroLeague.

Με 11-0 εντός κι 11-0 εκτός έδρας ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα οι Πειραιώτες, που δεν είχαν στη δωδεκάδα τον Αϊζέια Κάναν, διαχειρίστηκαν καλά το παιχνίδι και πήραν το αποτέλεσμα. Μεγάλο ματς, ακόμη ένα, από τον Σάσα Βεζένκοβ, με τους Φαλ - ΜακΚίσικ να ακολουθούν. Ο Ολυμπιακός είχε καλή αναλογία ασίστ/λαθών και συνεχίζει, με πρώτο αντίπαλο στα playoffs τον Άρη που τερμάτισε όγδοος.

Στο 12-10 έκλεισε την κανονική περίοδο η ΑΕΚ (7-4 εντός και 5-6 εκτός έδρας), με τον Ηλία Καντζούρη να σκέφτεται περισσότερο το παιχνίδι της Μεγάλης Τετάρτης (12/4) με την Χάποελ Ιερουσαλήμ για την ισοφάριση στην προημιτελική σειρά του Basketball Champions League. Μπράιντον Λεμάρ και Ακίλ Μίτσελ ήταν οι δύο που ξεχώρισαν, σε ένα παιχνίδι που θα ξεχαστεί γρήγορα. Πρώτος αντίπαλος στα playoffs, το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη που θα έχει πλεονέκτημα έδρας. ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-22, 35-38, 53-67, 78-85.

Εξασφάλισε την 3η θέση το Περιστέρι

Το Περιστέρι είχε το κίνητρο, την επιθετική συνέπεια και τα ποσοστά απέναντι στον Παναθηναϊκό, τον οποίο κέρδισε (96-89) στο "Ανδρέας Παπανδρέου" στην αυλαία της regular season της Basket League.

Έτσι, οι "πρίγκιπες της δυτικής όχθης" κλείδωσαν την τρίτη θέση της κανονικής διάρκειας, έχοντας ως πρώτο αντίπαλο στα playoffs την ΑΕΚ -το πλεονέκτημα έδρας για το Περιστέρι . Από την άλλη, οι πράσινοι υπέστησαν μια ήττα (την έκτη στη regular season) δίχως ουσιαστικές συνέπειες, αφού δεν άλλαζε κάτι γι αυτούς (ήτοι, η δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο).

Το Περιστέρι ήταν εντυπωσιακό στα πρώτα λεπτά, εν αντιθέσει με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος χρειάστηκε περίπου τέσσερα λεπτά για να σκοράρει. Το +10 (10-0 στο 4') έβαλε από νωρίς τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού, με τον Μάρκους Ντένμον να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για την άμυνα των πρασίνων, η οποία είχε αρκετά... θεματάκια μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (21-15 στο 10').

Η απουσία δεύτερου χειριστή από το "1" ήταν εμφανής για τον Παναθηναϊκό στο παρκέ, με τον Χρήστο Σερέλη να κάνει ό,τι μπορεί από τον πάγκο για να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του.

Οι συνεχόμενοι πόντοι του Δημήτρη Αγραβάνη και η υπεροχή του Αρτούρας Γκουντάιτις κοντά στο καλάθι ήταν ένα βήμα προόδου για τους φιλοξενούμενους, το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε πάντως με τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού (42-39) χάρη στο τρίποντο που σημείωσε ο Δημήτρης Μωραΐτης σχεδόν με την ολοκλήρωση του ημιχρόνου.

Εν αντιθέσει με ό,τι (δεν) γινόταν στο πρώτο μέρος, ο Πάρις Λι κουβάλησε επιθετικά τον Παναθηναϊκό στο τρίτο δεκάλεπτο. Μέσα σε πέντε λεπτά είχε 12 πόντους με 4/5 σουτ και 2/2 βολές (4 πόντοι με 1/5 σουτ και 2/2 βολές στο ημίχρονο), αποτελώντας τον βασικότερο λόγο για την ανατροπή δεδομένων. Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη βρέθηκε μπροστά για πρώτη φορά στο 28ο λεπτό (56-58), αλλά δεν κατάφερε να εδραιώσει το προβάδισμά του. Πολύ γρήγορα, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη αντέδρασαν, ανέκτησαν το πάνω χέρι και βρέθηκαν μέχρι το +10 (73-63 στο 33').

Μέχρι το φινάλε του αγώνα, η ουσία δεν άλλαξε. Πολύ απλά γιατί το Περιστέρι έβρισκε με σχετική ευκολία τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Πότε ο Σιλβέν Φρανσίσκο και πότε ο Ίαν Χάμερ έκαναν τη ζημιά στον Παναθηναϊκό, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη - εξασφάλιση της τρίτης θέσης της regular season. ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-15, 42-39, 65-62, 96-89.

Υπό το βλέμμα του Γκάλη ο Άρης

Με τον Νίκο Γκάλη και τους υπόλοιπους παλαίμαχους του Άρη να δίνουν το παρών στο Αλεξάνδρειο για την αναγνώριση του Σούπερ Καπ του 1986, η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έστησε πάρτι σε βάρος του Προμηθέα, επικρατώντας με 95-79 στην 22η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Basket League.

Ο Άρης κυριάρχησε απόλυτα στην πρώτη περίοδο, βρισκόμενος μέχρι και στο +15 (28-13), με τον Προμηθέα να πληρώνει την αστοχία του (3/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα).

Οι Πατρινοί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές και πλησίασαν στους 4 πόντους (33-29, 13'38"), όμως οι γηπεδούχοι με μπροστάρηδες τους Τζέι Ντι Νότε και Τσέβεζ Γκούντγουιν βρέθηκαν ξανά με διψήφιο προβάδισμα (51-40) πριν την ανάπαυλα.

Μετά τη γιορτή που στήθηκε στο ημίχρονο για την ανύψωση του 22ου λαβάρου του Άρη στην οροφή του Αλεξανδρείου, οι παίκτες του Γιάννη Καστρίτη συνέχισαν απτόητοι, διατηρώντας τα ηνία στο σκοράρισμα ανεβάζοντας τη διαφορά στις παρυφές των 20 πόντων (76-57, 30').

Στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς ο Προμηθέας έδειξε σημάδια ζωής. Τρέχοντας ένα σερί 10-0, η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου πλησίασε στους 8 πόντους (83-75) στο 37'. Ο Νότε έβαλε φρένο στους Πατρινούς με τρίποντο (86-75), ενώ στην επόμενη επίθεση του Άρη, ο Νόα Χόρχλερ ευστόχησε επίσης πίσω από τα 6μ75, διαμορφώνοντας το 89-77 με 1'44" να μένουν στο χρονόμετρο και τελειώνοντας το έργο. ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 28-17, 51-40, 76-57, 95-79.

Στην 7η θέση ο Κολοσσός

Ο Κολοσσός ήταν η ομάδα που είχε βαθμολογικό κίνητρο στο παιχνίδι με το Λαύριο, κάτι που αποδείχθηκε σημαντικό. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έπαιξε στα "κόκκινα" από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, είχε εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα (65%) και τρίποντα (47%) κι ως εκ τούτου δεν δυσκολεύτηκε να πάρει το διπλό (97-83).

Μία νίκη που έφερε τους θαλασσί στην έβδομη θέση της regular season και στον δρόμο του Παναθηναϊκού στον α' γύρο των playoffs της Basket League.

Ο Κολοσσός είχε καλύτερο επιθετικό ρυθμό στην εκκίνηση του αγώνα, με τον Ηλία Παπαθεοδώρου να παίρνει πολλά από πολλούς. Οι φιλοξενούμενοι πήραν, έτσι, το προβάδισμα (22-27 στο 10') με τα 10/18 σουτ εντός παιδιάς να κάνουν τη διαφορά, ενόσω το Λαύριο προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εντυπωσιακή εμφάνιση του Σίριλ Λάντζεβαϊν (13 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 4 μπλοκ στο ημίχρονο). Οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν όμως να περιορίσουν τα λάθη, γεγονός που τους πλήγωσε μέχρι την ανάπαυλα, η οποία τους βρήκε στο -5 (41-46), σε ένα παιχνίδι όπου πάντως δεν υπήρχε ουδεμία πίεση για το αποτέλεσμα -δεδομένου πως η παραμονή είχε εξασφαλιστεί εδώ και δύο βδομάδες.

Μετά από την ανάπαυλα, ο Κολοσσός δεν έδωσε πολλά περιθώρια στο Λαύριο να πιστέψει πως μπορεί να πάρει τη νίκη. Τα εντυπωσιακά νούμερα του Κένταλ Σμιθ και η πληθωρική εμφάνιση του Χάρη Γιαννόπουλου αρκούσαν άλλωστε προκειμένου η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου να μείνει μπροστά με διαφορά ασφαλείας και να πάρει, εν τέλει, τη νίκη που τη φέρνει στην έβδομη θέση της regular season. ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-27, 41-46, 65-74, 83-97.

Περίπατο ο ΠΑΟΚ

Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε ο ΠΑΟΚ την πορεία του στην κανονική περίοδο της Basket League, καθώς πέρασε το απόγευμα της Κυριακής από την Περιβόλα με άνετη νίκη επί του Απόλλωνα (88-65).

Στο 13-9 η ομάδα της Θεσσαλονίκης (9-2 εντός και 4-7 εκτός έδρας), με τον Νέιτ Ρένφρο να κάνει πράγματα και θαύματα και να γεμίζει με απίθανο τρόπο τη στατιστική του, την ώρα που οι Φράνκε - Χαντς τον υποστήριζαν. Τέταρτος τερμάτισε ο ΠΑΟΚ, που θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο των playoffs τον Προμηθέα με πλεονέκτημα έδρας.

Στο 5-17 η ομάδα της Πάτρας (5-6 εντός και 0-11 εκτός έδρας), που ήταν εντελώς αδιάφορη βαθμολογικά. Η σεζόν της ολοκληρώθηκε, η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία είχε επιτευχθεί και ο Νίκος Βετούλας με τους παίκτες του ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-25, 34-45, 56-72, 65-88

Η τελική βαθμολογία και τα ζευγάρια

Η κανονική περίοδος της Basket League ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (9/4), με πέντε αγώνες την ίδια ώρα να κλείνουν το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής. Αν και η τελική βαθμολογία δεν έχει επικυρωθεί και το πρόγραμμα των playoffs δεν μπορεί ακόμη να ανακοινωθεί εξαιτίας της προσφυγής της ΚΑΕ Άρης για την εκκένωση στην αναμέτρηση με το Περιστέρι .

Ο Ολυμπιακός πέρασε από τα Άνω Λιόσια και ολοκλήρωσε αήττητος την πορεία του, το Περιστέρι υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στην έκτη ήττα του, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε εύκολο έργο στην Πάτρα απέναντι στον Απόλλωνα.

Η νίκη του Κολοσσού στο Λαύριο και η νίκη του Άρη επί του Προμηθέα έστειλαν τους Ροδίτες απέναντι στον Παναθηναϊκό και τους κιτρινόμαυρους απέναντι στον Ολυμπιακό, στον πρώτο γύρο των playoffs.

Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής

Καρδίτσα - Ιωνικός 85-83

Απόλλωνας Πάτρας - ΠΑΟΚ 65-88

Άρης - Προμηθέας 95-79

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 78-85

Λαύριο - Κολοσσός 83-97

Περιστέρι - Παναθηναϊκός 96-89

Η βαθμολογία

1.Ολυμπιακός 44

2. Παναθηναϊκός 38

3. Περιστέρι 36

4. ΠΑΟΚ 35

5. Προμηθέας 34

6. ΑΕΚ 34

7. Κολοσσός 33

8. Άρης 33

9. Λαύριο 29

10. Καρδίτσα 27

11.Απόλλων Π. 27

12. Ιωνικός 26

Τα ζευγάρια στον 1ο γύρο των playoffs

Ολυμπιακός - Άρης

Παναθηναϊκός - Κολοσσός

Περιστέρι - ΑΕΚ

ΠΑΟΚ – Προμηθέας

Οι σειρές είναι best-of-three (προκρίνεται ο πρώτος στις δύο νίκες). Στα ημιτελικά θα παίξουν ο νικητής του 1 με τον νικητή του 4 και ο νικητής του 2 με τον νικητή του 3.

Πηγή sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News