default-image

Έχασε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός

Αθλητισμός
Έχασε στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρεμιέρα της Euroleague δεν ήταν αυτή που ήθελαν όλοι στον Παναθηναϊκό, αφού το εμπόδιο της Λοκομοτίβ Κουμπάν αποδείχθηκε αξεπέραστο. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε τη νίκη απέναντι στο "τριφύλλι" (81-70), παρά το γεγονός πως δεν είχε στη διάθεσή της τον Άντονι Ράντολφ (σ.σ.: χειρουργήθηκε στον αστράγαλο τον περασμένο μήνα). Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο -2 με 4'55'' να μένουν στο παιχνίδι, αλλά το 12-0 σερί που ακολούθησε για λογαριασμό της Λοκομοτίβ Κουμπάν "έγραψε τον επίλογο" της αναμέτρησης.

Κορυφαίος για τους νικητές ο Κρις Σίνγκλετον, που έκανε την αρχή στο "ξέσπασμα" της ομάδας του, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε επίσης ο Μάλκολμ Ντιλέινι, που έδωσε πολύτιμες λύσεις στο τρίτο δεκάλεπτο, διάστημα στο οποίο εδραιώθηκε η υπεροχή των "κόκκινων".

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλύτερα το παιχνίδι, κυρίως γιατί εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα λάθη των παικτών της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Οι γηπεδούχοι χρειάστηκαν 2'17'' για να πετύχουν τους πρώτους τους πόντους στο παιχνίδι, με τον Κρις Σίνγκλετον να κερδίζει σε δύο διαδοχικές μονομαχίες τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Από εκεί κι έπειτα όμως, οι "πράσινοι" ήταν αυτοί που κυριάρχησαν στο παρκέ για τα επόμενα λεπτά.

Οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς πέτυχαν δέκα αναπάντητους πόντους, βρέθηκαν γρήγορα στο +10 (4-14 στο 5'12''), μα πάνω απ όλα δεν άφηναν περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους τους. Σε αυτό βέβαια έβαλαν το χεράκι τους κι οι ίδιοι οι γηπεδούχοι, που έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο (σ.σ.: είχαν 6 μέχρι τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου). Από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι "άνοιγαν" το γήπεδο, όποτε έβρισκαν την ευκαιρία, για να διατηρήσουν το προβάδισμα με σχετική άνεση, παρά το γεγονός πως έμειναν δίχως πόντο για 2'55'' στην εξέλιξη της περιόδου.

Κι αν η Λοκομοτίβ Κουμπάν προσπάθησε να επιστρέψει, ο Δημήτρης Διαμαντίδης έκανε αυτό που έπρεπε, για να διατηρήσει το +5 (13-18) υπέρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας το προβάδισμα (17-21), την ώρα που οι συνεργασίες δούλευαν ιδανικά (8 ασίστ). Όχι όμως και τα ριμπάουντ, που οι γηπεδούχοι έλεγχαν με σχετική άνεση.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, το "τριφύλλι" έφτασε με συνοπτικές διαδικασίες στο +8 (19-27 στο 11'45''), την ώρα που ο Κιρίλο Φεζένκο υπέπιπτε σε δύο γρήγορα φάουλ. Ο αναπληρωματικός σέντερ της ρωσικής ομάδας είχε αρκετά προβλήματα στο πίσω μέρος του παρκέ, πλην όμως η παρουσία των ομολόγων του στον Παναθηναϊκό δεν ήταν τέτοια που θα δημιουργούσε "μαύρη τρύπα" στη ρακέτα της Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Όσο περνούσε η ώρα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβαζαν την απόδοσή τους, σε σημείο που σιγά σιγά πήραν τα ηνία του ρυθμού. Όσο μάλιστα οι "πράσινοι" συνέχιζαν να αστοχούν από την περιφέρεια (2/7 στο ημίχρονο), οι γηπεδούχοι βελτίωναν την ψυχολογία τους, ειδικά από τη στιγμή που το δίδυμο των Μάλκολμ Ντιλέινι και Βίκτορ Κλαβέρ πέτυχε συνεχόμενα καλάθια. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν βρισκόταν πλέον σε θέση οδηγού (30-29 στο 14'11''), κάτι που δεν άλλαξε ούτε μετά τα δύο τάιμ άουτ που πήρε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σε διάστημα μερικών λεπτών.

Κι αν ένα μικρό "ξέσπασμα" του Παναθηναϊκού, τον επανέφερε μπροστά στο σκορ (30-33), η ουσία δεν άλλαζε, με τη ρωσική ομάδα να πηγαίνει στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, έχοντας ως παρακαταθήκη για το β' μέρος το +4 (45-41), που διαμορφώθηκε με τρίποντο του Νικ Καλάθη σχεδόν με την εκπνοή. Παρεμπιπτόντως, το πρόβλημα των ριμπάουντ παρέμενε άλυτο για το σύνολο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, που είχε εννιά λιγότερα (12 έναντι 21) στο ημίχρονο.

Η κακή αμυντική συμπεριφορά των "κοντών" σε συνδυασμό με την αδυναμία των "ψηλών" να πάρουν τα "σκουπίδια" στις δύο ρακέτες συνέχισαν να μην επιτρέπουν στο "τριφύλλι" να ανακτήσει τα ηνία στο σκορ. Βλέπετε, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα συνέχισε να οδηγεί την κούρσα (51-45 στο 22'55''), την ώρα που ο Μάλκολμ Ντιλέινι "πήρε μπρος". Ο Αμερικανός γκαρντ σκόραρε μέσα από προσωπικές φάσεις, για να διατηρήσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν σε θέση οδηγού (57-55 στο 27'02''), πριν ακολουθήσουν δύο μαζεμένα τρίποντα του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν ο μοναδικός (μαζί με κάποια "ξεσπάσματα" του Νικ Καλάθη) που σκόραρε με συνέπεια, για να φέρει τους "πράσινους" στο +1 (60-61) στο 28'32'', δίχως όμως να υπάρχει ανάλογη συνέχεια αφού οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν το τρίτο δεκάλεπτο με 4-0, για να ξαναπάρουν το προβάδισμα (63-61). Παρεμπιπτόντως, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν 50% (7/14) τρίποντα μέχρις εκείνο το σημείο.

Ο ρυθμός στο τέταρτο δεκάλεπτο έπεσε σημαντικά, αφού πλέον οι παίκτες των δύο ομάδων άρχισαν να μένουν από δυνάμεις και να κάνουν κακές επιλογές στην επίθεση. Αυτό πάντως ευνοούσε περισσότερο τη Λοκομοτίβ Κουμπάν, που δεν έχανε το προβάδισμα. Οι "πράσινοι" έφτασαν σε απόσταση βολής με 1/2 βολές του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (69-67) με 4'55'' να μένουν στον αγώνα, αλλά από εκεί κι έπειτα ήρθε το τελικό "ξέσπασμα" των γηπεδούχων, που τους χάρισε τη νίκη.

Με τον Κρις Σίνγκλετον να πετυχαίνει δύο σερί τρίποντα (ένα άμεσο κι ένα έμμεσο), η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε στο +10 (77-67) με 2'04'' για το τέλος, διάστημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αντιδράσει. Κάπως έτσι προέκυψε το 81-70, που διαμορφώθηκε με καλάθι τριών πόντων του Δημήτρη  Διαμαντίδη.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 45-41, 63-61,  81-70.

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ (Μπαρτζώκας): Ντιλέινι 14 (2), Σίνγκλετον 16 (9 ριμπ.), Ντρέιπερ 7 (1), Κλαβέρ 13 (2), Μπίκοφ 2, Ζοζούλιν 2, Βορόνοφ 7 (1), Ζούμπκοφ 8, Φεζένκο 8, Μπρόκχοφ 4 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 3 (0/4 τρίπ.), Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 7 (1), Ραντούλιτσα 15 (8 ριμπ.), Φελντέιν 9 (1/5 τρίπ.), Διαμαντίδης 14 (3), Γκιστ 4, Καλάθης 13 (2 τρίπ., 7 ασ.), Κούζμιτς 2.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News