Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ “FunnyBall 5» στα Αοράκια

Μπάσκετ
Τουρνουά Μίνι Μπάσκετ “FunnyBall 5» στα Αοράκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απευθύνεται σε μικρούς αθλητές προκειμένου να γνωρίσουν το άθλημα διασκεδάζοντας...

Ένα τουρνουά που έχει γίνει θεσμός θα πραγματοποιηθεί και φέτος στα Αοράκια. Ο λόγος για το «FunnyBall 5» που απευθύνεται σε μικρούς αθλητές προκειμένου να αναπτύξουν το αίσθημα τουσυναγωνισμού, να βιώσουν τη χαρά που προσφέρει το άθλημα του μπάσκετ, να κάνουν φίλους και να διασκεδάσουν, χωρίς το άγχος του σκορ, της βαθμολογίας και της σειράς κατάταξης

Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση:

Υπηρετώντας το όραμα ανάπτυξης του αθλητισμού στην πόλη μας , μέσα από την αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων, ο Δήμος Ηρακλείου

καταρτίζει κάθε χρόνο ένα πλούσια καλεντάρι διεθνών, ευρωπαϊκών αλλά κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος αθλητικών διοργανώσεων. Φέτος εμπλούτισε το «πρόγραμμα» και με το πιο διασκεδαστικό και… πολύχρωμο τουρνουά για μικρούς αθλητές, το οποίο έχει γίνει θεσμός στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Ηρακλείου και το αρμόδιο Τμήμα του, ΔΟΠΑΦΜΑΗ αναλαμβάνει να διοργανώσει στο μεγάλο κλειστό της πόλης μας «Heraklion Arena» στην περιοχή Δυο Αοράκια, το τουρνουά μικρών ηλικιών «FUNNYBALL 5». Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 12 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 02 Απριλίου 2023. Η διοργάνωση έχει στόχο τα Αγόρια και Κορίτσια (γεννημένα τα έτη 2013 – 2014 και μικρότερα) να αναπτύξουν το αίσθημα του

συναγωνισμού, να βιώσουν τη χαρά που προσφέρει το άθλημα του μπάσκετ, να κάνουν φίλους και να διασκεδάσουν, χωρίς το άγχος του σκορ, της βαθμολογίας και της σειράς κατάταξης (τα οποία δεν θα υπάρχουν στην διοργάνωση).

Πριν την έναρξη των αγώνων, θα δοθούν Τ-shirt, σορτς και κάλτσες, σε όλους τους συμμετέχοντες, τα οποία θα πρέπει να τα φοράνε καθ’ όλη την διάρκεια του τουρνουά. Επίσης θα προσφερθούν νερά και σνακ σε όλα τα παιδιά.

Στο τουρνουά θα ισχύσουν οι παρακάτω κανονισμοί :

ΑΡΘΡΟ 1ο: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΟΣ

1.1 Ο αγώνας θα διαρκεί συνολικά 48 λεπτά , δηλαδή έξι (6) περιόδους των οκτώ (8’) λεπτών μικτού χρόνου και δεν θα υπάρχει σκορ. Επίσης τα τελευταία δεκαπέντε (15 ’) δευτερόλεπτα κάθε περιόδου ο χρόνος θα είναι καθαρός. Η εναλλαγή των γηπέδων θα γίνεται μετά την 3η περίοδο.

Ο μικτός χρόνος σταματάει μόνο για εκτέλεση βολών, για TIME OUT και τέλος εφόσον ο διαιτητής το αποφασίσει για άλλους λόγους (π.χ τραυματισμός παίκτη κ.ο.κ). Αλλαγές δεν θα γίνονται παρά μόνο στην τελευταία περίοδο καθώς και αν υπάρξει άμεση ανάγκη.

Σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα για ημίχρονο το διάλειμμά του θα είναι 5’ λεπτά και 1’ λεπτό για κάθε περίοδο. Γενικά θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια από όλους, ο διαθέσιμος χρόνος να αξιοποιείται για αγωνιστικά λεπτά και όχι για διακοπές.

1.2. Συγκεκριμένα, τον αγώνα θα ξεκινήσουν πέντε (5) αθλητές που θα αντικατασταθούν από τους υπόλοιπους πέντε (5) αθλητές στο β οκτάλεπτο. Αν έχει παραπάνω αθλητές. ο προπονητής, θα τους βάλει στην αρχή του 3ου οκτάλεπτου.

1.3. Δεν υπάρχει περιορισμός δευτερολέπτων για διέλευση της μπάλας από το κέντρο του γηπέδου και για την συνολική διάρκεια της επίθεσης .

1.4 Οι αθλητές δεν θα πρέπει να συμμετέχουν για περισσότερα από 4 οκτάλεπτα ανά αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 2: ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

2.1. Επιτρέπεται προσωπική άμυνα (man to man) ΜΟΝΟ στο μισό γήπεδο, με τον κανόνα του ενός μέτρου. Δηλαδή στην άμυνα θα πρέπει να ακολουθεί ο κάθε παίκτης έναν αντίπαλο παίκτη. Η απόσταση του αμυντικού από τον επιτιθέμενο παίκτη ορίζεται περίπου στο 1μ.

2.2.Δεν επιτρέπεται η βοήθεια από την αδύνατη πλευρά (weak side) αλλά ούτε και η βοήθεια από την δυνατή πλευρά (strong side). Οι παίκτες υποχρεωτικά μαρκάρουν τον παίκτη τους σε απόσταση από ένα χέρι έως ένα μέτρο. Σημαντικό σημείο: Οι Προπονητές / Διαιτητές πρέπει να εξηγούν στους αθλητές τι είναι σωστό να κάνουν και όχι να τιμωρούν.

2.3. Απαγορεύονται όλων των ειδών τα screen: στη μπάλα (pick n roll), χέρι-χέρι (hand off), μακριά από την μπάλα (screen away).

2.4. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άμυνας ζώνης σε όλο ή το μισό γήπεδο (zone- zone press).

2.5. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μεταβλητής άμυνας (match up zone).

2.6. Δεν επιτρέπονται οι παγίδες.

2.7 Δεν επιτρέπεται η παραμονή των αμυντικών παραπάνω από τρία (3’’) στη ρακέτα εκτός αν έχει σωματική επαφή με επιθετικό παίκτη.

ΑΡΘΡΟ 3: ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ - ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

3.1. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των αθλούμενων στους αγώνες, είναι να έχει προηγηθεί η ιατρική τους εξέταση και η έγκριση συμμετοχής στους αγώνες. Αυτό αποδεικνύεται από την βεβαίωση του ιατρού καρδιολόγου στη κάρτα υγείας αθλουμένου.

3.2. Οι συμμετέχοντες αθλητές και προπονητές πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν πάσχουν από κάποια ασθένεια που έθετε ή θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, ή θα περιόριζε την δυνατότητα συμμετοχής τους στους αγώνες αντιλαμβάνονται τους σχετικούς κινδύνους και οικειοθελώς και ελεύθερα επιλέγουν να τους αναλάβουν.

3.3. Εάν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας διαγωνιζομένου (αθλούμενου ή προπονητή ή διαιτητή ή παράγοντα τέλεσης του αγώνα) κατά την διάρκεια ενός αγώνα , προκύψουν στην συνέχεια ασφαλιστικές ή άλλες απαιτήσεις, ο διοργανωτής ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ουδεμία ευθύνη φέρει.

3.4. Η ιατρική κάλυψη γίνεται μέσω του ερυθρού σταυρού και πιστοποιείται από τον διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 4: ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΥΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

4.1. Όλοι οι συμμετέχοντες, φορείς, οι αθλητές και οι προπονητές συμφωνούν και αποδέχονται πιθανή παρουσία τους σε φωτογραφίες και video που δημοσιεύονται από τον οργανισμό ή συνεργάτες του στο διαδίκτυο στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα ρυθμίζεται από την οργανωτική επιτροπή του τουρνουά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News