Τα αστέρια λάμπουν παντοτινά: Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Δήμος Ντικούδης στην ΚΡΗΤΗ TV...

Μπάσκετ
Τα αστέρια λάμπουν παντοτινά: Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Δήμος Ντικούδης στην ΚΡΗΤΗ TV...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμφότεροι μίλησαν με αισιοδοξία για το ελληνικό μπάσκετ και την Εθνική με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στις τάξεις της, ενώ θυμήθηκαν τα χρόνια που αγωνίστηκαν και οι ίδιοι κόντρα στο Ηράκλειο...

Είναι κάποιες συναντήσεις... που έχουν πολλά να σου πουν! Αθλητές που θαύμαζες στα νεανικά σου χρόνια και άλλοι πάλι που σε έκαναν να βγεις στον δρόμο για να πανηγυρίσεις σαν Έλληνας!

Δύο μεγάλα ονόματα από το σπουδαίο παρελθόν του αθλήματος στην Ελλάδα-με τα δεδομένα που προαναφέραμε- ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Δήμος Ντικούδης μίλησαν στην ΚΡΗΤΗ TV με αφορμή την παρουσία τους πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο...

"Σκεφτείτε πόσο μικρή χώρα σε πληθυσμό είναι η Ελλάδα, πόσα έχει πετύχει και πόσα μπορεί να πετύχει στο μέλλον", μας είπε ο Μπάνε με τον Ντικούδη να συμφωνεί και να δίνει το σύνθημα για την Εθνική: "Είμαι πολύ αισιόδοξος! Έχουμε και τον Γιάννη (Αντετοκούνμπο) αλλά και τις προϋποθέσεις να πάμε ψηλά, αρχής γενομένης από το Ευρωμπάσκετ!"

                                              "Τι δύσκολη έδρα που ήταν το Λίντο"

Η συζήτηση πήγε και στον Αντεντοκούνμπο με τον Πρέλεβιτς να τονίζει: "Μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως το μπάσκετ των ΗΠΑ διαφέρει από το ευρωπαϊκό!"

Και βέβαια η συνέντευξή μας έπρεπε να κλείσει με το κρητικό μπάσκετ: "Έχω μόνο καλά να θυμάμαι από το Ηράκλειο και ας μας δυσκόλευε πολύ σαν έδρα το Λίντο! Ο κ. Παπακαλιάτης έκανε πολύ καλές μεταγραφές και πολύ καλή ομάδα για την επαρχία", λέει ο Μπάνε και ο Ντικούδης προσθέτει: "Έπαιξα με Ηράκλειο και Ρέθυμνο! Και γω είμαι από τη Λάρισα και θέλω την περιφέρεια στη μεγάλη κατηγορία"!

Με τον Πρέλεβιτς να έχει την τελευταία ατάκα: "Να αγαπάτε τις ομάδες σας αλλά να στηρίζετε και τον τόπο σας..."

                                       H μεγάλη τους καριέρα σε λίγες γραμμές

*Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1986 στον Ερυθρό Αστέρα, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Το 1988 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε τα επόμενα 8 χρόνια, έχοντας στο μεταξύ αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα. Εκεί έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και σύντομα εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας. Με τον ΠΑΟΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1991, το Κύπελλο Κόρατς το 1994, το Πρωτάθλημα Ελλάδας το 1992, καθώς και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Επίσης αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 και 1996 και στο final four της Ευρωλίγκα το 1993.

Το 1996 μεταγράφηκε στην ιταλική Βίρτους Μπολόνια στην οποία αγωνίστηκε για ένα χρόνο, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο Ιταλίας το 1997. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου έπαιξε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ (1997 - 1999), με την οποία αγωνίστηκε στον τελικό της Ευρωλίγκα το 1998. Επέστρεψε στον ΠΑΟΚ την αγωνιστική περίοδο 1999-2000, με σκοπό να κλείσει την 14χρονη καριέρα του.

*Ο Δήμος Ντικούδης: Μαζί του η ΑΕΚ και βέβαια με Μιχάλη Κακιούζη και το Νίκο Χατζή αναγεννήθηκε, κέρδισε το πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια, το κύπελλο μετά από 19 και το ευρωπαϊκό κύπελλο μετά από 32. Τη χρονιά 2001/2002 ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος καθώς και των τελικών, που για πρώτη και μοναδική φορά έγινε ανατροπή από το 2-0 σε 2-3...

Μετά από καριέρα στην Ευρώπη ο Ντικούδης το 2006 γύρισε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό με τον οποίο, μέσα σε μία χρονιά, κατέκτησε και τους τρεις τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα) που διεκδίκησε, πετυχαίνοντας το Τρπλ Κράουν, ενώ και το 2008 πέτυχε το νταμπλ.

*Φόρεσε για πρώτη φορά το εθνόσημο ανδρών το 1999 κόντρα στην Εσθονία. Με την εθνική ανδρών κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ 2005 και το άργυρο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 2006. Επίσης ήταν παρών στα Ευρωμπάσκετ του 2001, 2003 και 2007. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 όπου βγήκε πέμπτος ολυμπιονίκης, καθώς και σε πέντε Τουρνουά Ακρόπολις (2000, 2003, 2005, 2007, 2008). Με την εθνική ομάδα ο Ντικούδης αγωνίστηκε σε 114 αγώνες σκοράροντας 957 πόντους (μ.ο: 8.39).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News