Αντίστροφη μέτρηση για το 1st FIBA 3x3 Greece Tour

Μπάσκετ
Αντίστροφη μέτρηση για το 1st FIBA 3x3 Greece Tour

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση των διοργανωτών...

To FIBA 3X3 Greece Tour ξεκινάει σε μια εβδομάδα από τώρα με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν τα ακόλουθα:

"Σε μια εβδομάδα από σήμερα και για τρείς ημέρες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, όπου ανοίγει η αυλαία του 1st FIBA 3x3 Greece Tour.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του πρώτου από τα τέσσερα διαδοχικά Τουρνουά τα οποία θα διεξαχθούν μέσα σε δυο εβδομάδες (Ηράκλειο, Πρέβεζα, Πειραιάς, Βάρκιζα) έχει αρχίσει και ουσιαστικά η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη από το Τόκιο!

Στο πλαίσιο αυτής της ευτυχούς συγκυρίας, λοιπόν, το πρώτο Interwetten FIBA 3x3 Greece Tour, φέρνει στο Ηράκλειο παίκτες οι οποίοι φιλοδοξούν και προσδοκούν να βαδίσουν στα χνάρια των Λετονών και των Αμερικανίδων, που έγραψαν ιστορία από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου στο Aomi Urban Sports Park.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου το 3x3 Basketball είχε την τιμητική του ως επίσημο άθλημα του προγράμματος  έλαβαν μέρος οκτώ ομάδες ανδρών και οκτώ ομάδες γυναικών.

Ο θρίαμβος των Λετονών και των Αμερικανίδων

Στο Τουρνουά των ανδρών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Λετονία, η οποία στον τελικό επιβλήθηκε της ομάδας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας με 21-18, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σερβία, μετά τη νίκη της επί του Βελγίου με 21-10.

Ακολούθησαν στην κατάταξη η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Πολωνία και Κίνα.

Πρώτος σκόρερ του Τουρνουά αναδείχθηκε ο Λετονός Κάρλις Λασμάνις με 76 πόντους.

Στο Τουρνουά των γυναικών κυριάρχησε η Team USA η οποία στον τελικό νίκησε την ομάδα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας με 21-18. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κίνα, ενώ ακολούθησαν στην κατάταξη η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Μογγολία.

Πρώτη σκόρερ αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Κέισι Παλμ με 55 πόντους.

Το δημοφιλέστερο αστικό άθλημα του κόσμου

Το 3x3 Basketball εξαπλώνεται ραγδαίως και μανιωδώς, αποτελεί την τρέλα του καλοκαιριού (και όχι μόνο), προσελκύει καθημερινά νέους φίλους και αυτή τη στιγμή θεωρείται ως το πιο αναπτυσσόμενο και δημοφιλές αστικό άθλημα στον κόσμο.

Αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που ενέπνευσε τον αείμνηστο Γενικό Γραμματέα της FIBA Πάτρικ Μπάουμαν να το υποστηρίξει και να πείσει τη ΔΟΕ ώστε να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπερ και εγένετο με την ιστορική απόφαση της 9ης Ιουνίου του 2017.

Πρόκειται για ένα άθλημα που εμφανίσθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες στις ΗΠΑ με την ονομασία «Streetball», αλλά μπήκε στο κάδρο των επίσημων διοργανώσεων με την ευκαιρία των 1ων Θερινών  Ολυμπιακών  Αγώνες Νέων, οι οποίοι διεξήχθησαν από τις 14 έως τις 26 Αυγούστου του 2010 στη Σιγκαπούρη.

Νικήτρια σε αυτή τη διοργάνωση αναδείχθηκε η  Σερβία η οποία στον τελικό επιβλήθηκε της Κροατίας, ενώ τρίτη κατατάχθηκε η Ελλάδα, νικώντας την ομάδα των ΗΠΑ. Στο αντίστοιχο Τουρνουά γυναικών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κίνα, επικρατώντας στον τελικό της Αυστραλίας.

Mετά το πολύ επιτυχημένο πείραμα της Σιγκαπούρης ακολούθησε η πρώτη επίσημη διοργάνωση 3x3 της FIBA: τον Σεπτέμβριο του 2011 το Ρίμινι  φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων (U18), στο οποίο επικράτησε η Νέα Ζηλανδία, νικώντας στον τελικό την οικοδέσποινα Ιταλία. 

Στο αντίστοιχο Τουρνουά των νεανίδων νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία η οποία επικράτησε της Ιταλίας.

Απλό, γρήγορο, συναρπαστικό και ολιστικό

Τα πλεονεκτήματα του 3x3 Basketball είναι η απλότητα, η ευκολία «στησίματος» του γηπέδου σε οποιονδήποτε ανοικτό χώρο, η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι αγώνες, η συναρπαστικότητα και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ολιστικό σπορ.

Προσφέρει δηλαδή τη δυνατότητα και τη χαρά της συμμετοχής σε όλους, καθώς αφενός δεν τίθεται περιορισμός ηλικίας και αφετέρου δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η οποιαδήποτε σταδιοδρομία/ προϋπηρεσία στο μπάσκετ 5x5.

Η FIBA διαπιστώνοντας την ενθουσιώδη υποδοχή της οποίας έτυχε το άθλημα από την πρώτη στιγμή καθιέρωσε πολύ γρήγορα τον θεσμό του World Tour,ενώ οι κάθε λογής διοργανώσεις αυξάνονται και πληθύνονται σε όλο τον πλανήτη.  

Αύγουστος 2012: Η αποκάλυψη» στο Ζάππειο το 2012

Σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και στη διάδοση του Basketball 3x3 υπήρξε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών, το οποίο διεξήχθη στον ιστορικό και επιβλητικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου της Αθήνας από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου του 2012 (https://fiba3x3.com/en/vision.html).

Σε αυτή την από πάσης απόψεως ιστορική διοργάνωση έλαβαν μέρος 24 ομάδες ανδρών και 24 ομάδες γυναικών.

Στους άνδρες στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου η Σερβία που νίκησε στον τελικό τη Γαλλία με 16-13, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουκρανία.

Στις γυναίκες επικράτησαν οι ΗΠΑ και ακολούθησαν η Γαλλία και η Αυστραλία, ενώ στο Τουρνουά των μεικτών ομάδων ανέβηκαν στο βάθρο η Γαλλία, η Αργεντινή κι η Ουκρανία.

Ηράκλειο, Πρέβεζα, Πειραιάς και Βάρκιζα

Για δυο εβδομάδες λοιπόν η καρδιά του δημοφιλούς Ολυμπιακού σπορ θα κτυπάει στην Ελλάδα με σημείο αναφοράς το πρώτο FIBA 3x3 Greece Tour που διεξάγεται με την έγκριση/πιστοποίηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας και με την αιγίδα της ΕΟΚ.

Η αυλαία του θα ανοίξει στο Ηράκλειο, με επόμενους σταθμούς την Πρέβεζα, τον Πειραιά και τη Βάρκιζα.

Το πρώτο Τουρνουά στο πλαίσιο του 1st FIBA 3x3 Greece Tour θα διεξαχθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου στις 20-21-22 Αυγούστου, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Ηρακλείου και με την υποστήριξη της ΕΚΑΣΚ.

Τη σκυτάλη θα πάρει στις 24-25-26 Αυγούστου η Πρέβεζα με χώρο διεξαγωγής την προβλήτα του Εμπορικού Λιμανιού και με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πρέβεζας και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Θα ακολουθήσει η τελική φάση του Τουρνουά στις 27-28-29-30 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Πειραιά.

Στους τελικούς της τελευταίας ημέρας αυτού του γύρου θα συμμετάσχουν οι φιναλίστ από το Ηράκλειο, την Πρέβεζα και τον Πειραιά με έπαθλο την πρόκριση στο 3x3 Unites Challenger που θα διεξαχθεί στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στις 18-19-20 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη και τελευταία πράξη του 1ου FIBA 3x3 Greece Tour θα ανέβει στις 3-4-5 Σεπτεμβρίου στη σκηνή της Κεντρικής Πλατείας της Βάρκιζας, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Μέσω αυτού του Τουρνουά θα δοθεί μια wild card συμμετοχής στο 3x3 Unites Challenger, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη διεξαγωγή του All Star Game.

Oλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση του 1ου FIBA 3x3 Greece Tour είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στον σύνδεσμο https://www.greece3x3.gr όπως επίσης και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (www.facebook.com/greece3x3 και www.instagram.com/greece3x3)..."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News