H Ισπανία είχε προσωπικότητες, προπονητή και τύχη όταν έπρεπε...

Μπάσκετ
H Ισπανία είχε προσωπικότητες, προπονητή και τύχη όταν έπρεπε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ισπανία λοιπόν κόντρα στα προγνωστικά των ειδικών και της FIBA (προγνωστικά πριν την έναρξη της διοργάνωσης) έφτασε μέχρι το τέλος στο Μουντομπάσκετ της Κίνας και ανέβηκε στην κορυφή! Τι χρειάζεσαι για να φτάσεις στην κορυφή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση; Πάρα πολλά. Εγώ θα σταθώ στα τρία κυριότερα, κατά τη γνώμη μου πάντα. Ξεκινάμε από τις μεγάλες προσωπικότητες της Ισπανίας που σαν Εθνική ομάδα έχει χτίσει τη δική της δυναστεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ!

Ακόμα και τώρα, ακόμα και σε σύγκριση με ΗΠΑ και Σερβία οι Ισπανοί είχαν τις μεγάλες προσωπικότητες, ακόμα και στον πάγκο τους και προς το παρόν εννοούμε τους παίκτες.

Η «φούρια ρόχα» πανηγύρισε την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, με αυτό να είναι το 14ο της μετάλλιο τα τελευταία 20 χρόνια, σε όλες τις διοργανώσεις! Αυτά τα 20 χρόνια είναι αλήθεια πως δεν της έλειψαν ποτέ τα μεγάλα ονόματα και βέβαια κάνουμε λόγο για παίκτες με την νοοτροπία του νικητή!

Συνολικά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας έχει κατακτήσει 19 μετάλλια, αλλά σκεφτείτε πως πριν μπούμε στο "μιλένιουμ" μετρούσε μόνο πέντε...

Πάμε τώρα στον κόουτς των Ισπανών που την ίδια ώρα με τον ισπανικό θρίαμβο μπαίνει στο βιβλίο των ηρώων του ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) μπάσκετ είναι πλέον και ο Σέρτζιο Σκαριόλο.

Ο Ιταλός τεχνικός οδήγησε την Ισπανία στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας και με τα τρία χρυσά που έχει σε Ευρωμπάσκετ με τη «φούρια ρόχα» έγινε ο έβδομος προπονητής που έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση και των δύο διοργανώσεων.

Οι άλλοι έξι που έχουν κάνει το ανάλογο επίτευγμα είναι οι Αλεξάνταρ Νίκολιτς (Γιουγκοσλαβία), Αλεξάντρ Γκομέλσκι (Σοβιετική Ένωση), Βλάντιμιρ Κοντράσιν (Σοβιετική Ένωση), Ντούσαν Ίβκοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Σβέτισλαβ Πέσιτς (Γιουγκοσλαβία).

Στο μεταξύ, το 2019 έκλεισε ιδανικά για τον Σκαριόλο, καθώς ως μέλος του τεχνικού επιτελείου των Ράπτορς πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ!

Και όμως έστω και με τα δύο στοιχεία που προαναφέραμε, η Ισπανία δεν θα είχε φτάσει καν στην πηγή με το νερό αν δεν είχε την τύχη με το μέρος της στο πιο κρίσιμο σημείο: Στο παιχνίδι με την Αυστραλία η Ισπανία δεν άξιζε τη νίκη κρίνοντας συνολικά τα 40΄της κανονικής διάρκειας. Δικαιώθηκαν όμως παίκτες και προπονητής γιατί δεν παράτησαν ποτέ το ματς και μπορεί να πει κανείς πως η τύχη έκανε την εμφάνισή της στο τέλος!

Μία χαμένη βολή του παικταρά Πάτι Μιλς έστειλε τον ημιτελικό-θρίλερ της περασμένης Παρασκευής στην παράταση. Αν είχε μπει η βολή, κρίνοντας από το χαμένο σουτ των Ισπανών μετά, πίσω από τη σέντρα, η Αυστραλία θα έπαιζε τελικό και έχοντας το μομέντουμ μπορούσε και την κούπα. Δεν υπάρχουν "αν" όμως στον αθλητισμό, δυστυχώς...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News