O απολογισμός του Σκουρτόπουλου για την Εθνική ομάδα

Μπάσκετ
O απολογισμός του Σκουρτόπουλου για την Εθνική ομάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στην πορεία της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου του 2019, ενώ αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος μίλησε για την πορεία της Εθνικής στα "παράθυρα" της FIBA, στάθηκε στην επιθυμία των παικτών να βοηθήσουν - όπως κι έπραξαν - την επίσημη αγαπημένη και - όπως αναμενόταν - αναφέρθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο τονίζοντας την θέλησή του να αγωνιστεί ξανά με την φανέλα με το εθνόσημο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ομοσπονδιακός προπονητής στην εκπομπή "Pick n’ Roll" της Cosmote TV:

Για το σουτ του Γιάννη Αθηναίου στο Λέστερ: "Βεβαίως ήταν η αρχή των πάντων και πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον Γιάννη, αλλά και σε όλα τα παιδιά. Τον προηγούμενο Νοέμβριο τέτοιες μέρες ήταν πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Καμία σχέση με αυτό που είμαστε σήμερα. Οσο για εμένα ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Εβριζαν τον Σκουρτόπουλο, έβριζαν τους παίκτες, έλεγαν “που πάμε με τους δευτερότριτους”. Εγώ δεν άφησα ποτέ να πιστέψουν κάτι τέτοιο τα παιδιά. Κατάλαβαν ότι είναι οι παίκτες που πρέπει να υπερασπίσουν την Εθνική ομάδα".

Για τον Βαγγέλη Μαργαρίτη: "Είναι μία πολύ ευχάριστη κατάσταση. Τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Πάντα τον είχα στο μυαλό μου. Είναι δύσκολο για κάποιον παίκτη να μπει στην Εθνική ομάδα όταν έχει φουλ ρόστερ. Πρέπει όμως να υπάρχει μία αναγνώριση για κάποιους παίκτες, ειδικά όταν αυτοί έχουν κάνει μία πορεία. Κάναμε αγώνα να τον πείσουμε ότι μπορεί, αν βελτίωνε κάποια πράγματα, όπως το σουτ. Εχει τρομερή αντίληψη του παιχνιδιού, είναι απίστευτος συμπαίκτης και απίστευτος χαρακτήρας. Εχει φτάσει να είναι αρχηγός στον ΠΑΟΚ και παίζει σε εξαιρετικό επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη".

Για τον αγώνα με την Γερμανία και τα υπόλοιπα παιχνίδα στα παράθυρα: "Θέλω να ξέρω ότι όλα τα παιδιά από τις δυο ομάδες, που καλούνται, ή είναι στα υπόψιν, είναι θετικοί. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Εχουμε δει το θέμα με κατανόηση. Πρώτα απ’όλα να μη βάλουμε τα παιδια στη μέση και να μη νιώθει κανείς έξω από αυτό το πράγμα. Υπάρχει μεγάλο κίνητρο, θέλουμε να ανεβούμε στο ranking της FIBA για μελλοντικές καταστάσεις ώστε να είναι η εθνική σε πιο ισχυρή θέση. Θέλουμε επισης να απολαύσουμε το παιχνίδι, χωρίς να υπάρχει το άγχος που είχαμε στα προηγούμενα ματς. Οι Σέρβοι σε πολλά πράγματα ακουμπούν εμάς. Οι Γερμανοί έχουν απώλειες, λείπουν τα παιδιά του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκα. Είναι μία ομάδα που κόβεται στη μέση στα Παράθυρα του χειμώνα, αφού είχαν για τέσσερα ματς τους NBAers. Θα στηρηχθεί για το μεταξύ μας παιχνίδι με παίκτες από την Αλμπα, τη Λούντβιχσμπουργκ, τη Μπαϊρόιτ και άλλους. Οι Γερμανοί κάνουν μία προσπάθεια αναβάθμισης της Εθνικής, όπως και του πρωταθλήματός τους που έχει ανέβει σε πολύ υψηλό επίπεδο".

Για την Σλοβενία και τη δυσκολία των αγώνων χωρίς τους παίκτες της EuroLeague και του ΝΒΑ: "Μετά τους πανηγυρισμούς για την τεράστια επιτυχία που έκαναν δεν ξέρω κατά πόσο ασχολήθηκαν οι Σλοβένοι με την επόμενη ημέρα τους. Είναι μεγάλη απώλεια του Ντράγκιτς και του Ντόντσιτς, αλλά αιφνιδιάστηκαν. Και μετά ήταν πολύ δύσκολο να το καλύψουν. Εμείς το ξεπεράσαμε αυτό. Ωραίο φάνηκε, αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο. Κάποιοι την πάτησαν και τώρα υπάρχουν κι αυτοί που προσπαθούν να ενισχυθούν, όπως οι Σέρβοι, ή οι Ισραηλινοί που προσπαθούν να πάρουμε κάποιους παίκτες από τις ομάδες της Ευρωλίγκας στο μέτρο του δυνατού”.

Για τους παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν στα Παράθυρα: "Ολοι κατάφεραν να βοηθήσουν και να παίξουν το ρόλο τους. Μία σωστά οργανωμενη ομάδα οφείλει να έχει επιλογές, ετοιμότητα και διάδοχη κατάσταση. Με το μικρό διάστημα της προετοιμασίας πριν από μία μεγάλη διοργάνωση δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό. Πρέπει να οργανωθεί μία δεύτερη γραμμή παικτών. Αυτή τη δυνατότητα σου δίνουν τα Παράθυρα. Και στην δίνουν με επίσημο τρόπο, όχι με κάποια φιλικά, που για άλλους είναι βαρετά και για άλλους αδιάφορα. Εδώ είναι μία επίσημη διοργάνωση και όλοι θέλουν τη συμμετοχή με την εθνική ομάδα. Εμείς πήραμε το μάξιμουμ από τα παιδιά, γιατί τα ίδια τα παιδιά ήθελαν να δώσουν το μάξιμουμ. Κι αυτό βοήθησε την ομάδα να πετύχει το στόχο της. Και οι 26 παίκτες ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά. Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία οι 26 παίκτες ανταποκρίθηκαν τόσο καλά".

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ: "Τα παιδιά του ΝΒΑ δεν ήρθαν στα παράθυρα, αλλά καταφέραμε και είχαμε τον Ντόρσεϊ. Η πίεση και το αποτέλεσμα για το Προολυμπιακό δεν μας είχαν αφήσει να δειξουμε στο παιδί αυτό πόσο τον θέλουμε. Αυτή τη φορά κάναμε μία διαφορετική προσέγγιση κι έπρεπε να έρθει, ακόμα κι αν δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, για να γνωρίσει τα παιδιά, για να μπει στο κλίμα και να γνωρίσει πιο αναλυτικά τι σημαίνει εθνική ομάδα και τι αντιπροσωπεύει για τη χώρα. Επιπλέον έπρεπε να έρθει για να καταλάβει τι θέλει. Αν θέλει να συμμετάσχει σε αυτό. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένα παιδί που έχει χρόνο στο ΝΒΑ και πολλά χρόνια μπροστά του. Ειναι δεδομένο πως πρόκειται για ένα παιδί που θα ανταποδώσει".

Για το βαρύ συμβόλαιο με την Εθνική ομάδα: "Είναι πολλά παιδια που είναι εξαιρετικοί παίκτες και άλλα παιδιά που έχουν μεγάλη καρδιά. Στην Εθνική αυτό που έχει σημασία είναι να βάζεις τον εαυτό σου κάτω από την ομάδα, να δίνεις το μάξιμουμ στη διάθεση του προπονητή και της ομάδας. Και όλα αυτά να τα κανεις επειδή το θέλεις, επειδή το αγαπάς, και όχι επειδή στο ζητάμε εμείς, ή είναι υποχρέωση κάποιου συμβολαίου. Αν δεν μπορείς να το αντιληφθείς μόνος σου αυτό, τότε… Το έχω ξαναπεί: Η Εθνική ομάδα έχει το πιο βαρύ συμβόλαιο. Είναι συμβόλαιο τιμής. Για κάποιους μπορεί να μην είναι βέβαια. Μπορεί να είναι το πιο βαρύ συμβόλαιο αυτό που έχει βαρείς οικονομικούς όρους. Και τα 26 παιδιά που πήραν μέρος στα Προκριματικά πήραν θετικό πρόσημο και μας βοήθησαν να πετύχουμε το στόχο μας".

Για το παιχνίδι με τη Σερβία: "Ηταν ζήτημα τιμής το παιχνίδι με τη Σερβία. Με καλό και με κακό τρόπο έχουμε χάσει πολλά ματς φιλικά κι επίσημα. Ηταν ένα μεγάλο κίνητρο για εμάς, για όλα τα παιδιά και μάλιστα για τα παιδιά που ήρθαν για πρώτη φορά, τα παιδιά της Ευρωλίγκας, είπαμε ότι αυτό ήταν ένα κομμάτι που έπρεπε να το υποστηρίξουμε. Και με τη σύνθεση που είχαμε έπρεπε να το αποδείξουμε. Κι έτσι πήγαν όλα καλά. Ηταν ένα πολυ καλό ματς από την πλευρά μας και ήρθε μία μεγάλη νίκη. Οχι επειδή ήταν η 7η, ούτε επειδή εξασφαλίσαμε την πρόκριση. Θεωρώ απίθανο να μην κάναμε μία νίκη που χρειαζόμασταν στα μελλοντικά ματς. Ηταν μία μεγάλη νίκη, διότι αλλάξαμε την ομάδα, αλλά παρουσιάσαμε την ίδια εικόνα, δώσαμε τα ίδια δείγματα, που είχαμε και με τα προηγούμενα παιδιά και μάλιστα το πετύχαμε επί ενός πολύ μεγάλο αντιπάλου που ήταν το κατά δύναμη πλήρης, όπως ήμασταν κι εμείς, ενώ το είχε περισσότερη ανάγκη από εμάς".

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Εχω κάποια επαφή με τους ανθρώπους. Κάναμε μία προσπάθεια να είναι παρών στα προηγούμενα παιχνίδια, δεν τα καταφέραμε. Είχα εκφράσει κάποια στιγμή την πεποίθησή μου ότι θα είναι μαζί μας και πραγματικά το πίστευα, δεν τα καταφέραμε και είναι σεβαστό. Εγώ δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή είναι ένα ξεχωριστό στάτους. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εμείς ως Εθνική ομάδα ή ως Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ έναν παίκτη που να έχει φτάσει σε αυτό το μέγεθος, να είναι στους all stars και το μέλλον να δείχνει ότι θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στη λειτουργικότητα αυτής της κατάστασης. Ετσι κι αλλιώς το ΝΒΑ κυριαρχεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς δε θα κάνουμε το γαλατικό χωριό. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε μία σωστή επαφή, να δούμε τις υποχρεώσεις, να ξέρει κι ο Γιάννης τι χρειάζεται για την Εθνική ομάδα. Το επίκεντρο για τον οργανισμό των Μπακς και όλων αυτών που κάνουν είναι ο Γιάννης. Εμένα ο σκοπός μου είναι να τον φορτίσω περισσότερο στην κατάσταση αυτή. Θέλω να λειτουργήσει όσο πιο άνετα μπορεί σε αυτή την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει με τους Μπακς, να τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται και η ομάδα του και ο ίδιος. Στη συνέχεια, εφόσον είναι όλα καλά και ωραία, να έρθει στην Εθνική και να συμμετάσχει σε μιά μεγάλη διοργάνωση, που νομίζω ότι το θέλει και ο ίδιος".

Για τη δήλωση περί τουλάχιστον μίας συμμετοχής στα Προκριματικά: "Εγώ αυτό δεν το είχα πει για τον Γιάννη. Το είχα πει για διάφορους άλλους. Κάποιοι κράτησαν τη φράση όπως ήθελαν. Ξέρω πολύ καλά γιατί το είπα και νομίζω ότι είχε και πολύ καλό αποτέλεσμα. Το λέω αυτό για τα Παράθυρα του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι ο Γιάννης. Ξέρουμε όμως να αναγνωρίζουμε. Και δεν ειναι μόνο δικό μου θέμα. Πιστεύω ότι τη στιγμή που θα χρειαστεί, ο Γιάννης θα είναι στην εθνική ομάδα".

Για τους Κώστα Αντετοκούνμπο και Μήτρου Λονγκ: "Θέλω να κάνω ένα ταξίδι στην Αμερική για να συναντηθώ με τον Γιάννη, τον Κουφό, τον Ντόρσεϊ και άλλα δυο παιδιά, τον Κώστα Αντετοκούνμπο και τον Μήτρου Λονγκ, με τους οποίους θα ήθελα να μιλήσω χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα παραπάνω. Είναι δύο παιδιά που βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, με πολύ καλή προοπτική και πρέπει να υπάρξει μία επαφή για την Εθνική ομάδα σχετικά με το μέλλον και πως θα κριθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν".

Για το ρόλο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Κίνα: "Ο Γιάννης από το Προολυμπιακό μέχρι σήμερα είναι διαφορετικός. Κάθε χρόνο που περνάει ο Γιάννης είναι και κάτι ακόμα. Δε σου κρύβω ότι μιά απογοήτευση που είχαμε πέρσι για το γεγονός ότι δεν ήρθε ο Γιάννης, πέρα από τη βοήθεια που θα έδινε στην ομάδα, αφορούσε στη δουλειά που είχε κάνει όλο το επιτέλειο πάνω στο παιχνίδι του Γιάννη. Προσωπικά είχα ακτινογραφήσει τα πάντα για τον τρόπο που έπαιξε με τους Μπακς πέρσι. Μπορώ να σου πω ότι είχα δει όλες τις επιθέσεις που έκανε ο Γιάννης. Με στατιστικά, με τον Κιντ, με τον βοηθώ, πως τον χρησιμιποιούσαν με την μπάλα. Είχα φτιάξει ένα σενάριο σχετικά με τη συνεργασία του Γιάννη με τον Νικ Καλάθη. Είχαμε φτιάξει κάποια πράγματα που δεν καταφέραμε να το δείξουμε ποτέ. Δεν πειράζει. Το ίδιο πράγμα γίνεται και φέτος όμως. Υπάρχει ένα επιτελείο που δουλεύει πάρα πολύ. Θα προσπαθήσουμε να ακτινογραφήσουμε τι είναι το καλύτερο που μπορούμε να πάρουμε από τον Γιάννη, τηρουμένων των αναλογιών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το ΝΒΑ. Στο παγκόσμιο θα δούμε κλειστές άμυνες. Γενικά οι ομάδες αρχίζουν και προσαρμόζονται. Αυτό θα το δούμε σε μάξιμουμ επίπεδο απέναντι σε ευρωπαϊκές ομάδες, αλλά και με ομάδες όπως οι ΗΠΑ, ή η Αυστραλία που μπορεί να συναντηθούμε. Ο Γιάννης μπορεί να παίξει από το “1” μέχρι το “5” και ανάλογα με τους παίκτες που θα έχει δίπλα του ανά πάσα στιγμή μπορείς να φτιάχνεις κάποιες ιδέες για να είναι κι αυτός πιο άνετος. Αυτό όμως που ο Γιάννης δίνει έτσι κι αλλιώς είναι η δύναμη στην άμυνα και το συμπλήρωμα που μπορεί να δώσει ανεξάρτητα το είδος της άμυνας που χρησιμοποιείς. Κι αυτό είναι κάτι που δε φαίνεται στα στατιστικά αλλά είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία μέσα στο παιχνίδι".

Πηγή: sport24.gr 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News