Κουνδουράκης και Ερμίδης στο neakriti.gr: «Στόχος το μάξιμουμ φυσικής απόδοσης των παικτών»

Ποδόσφαιρο
Κουνδουράκης και Ερμίδης στο neakriti.gr: «Στόχος το μάξιμουμ φυσικής απόδοσης των παικτών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η φυσική κατάσταση θεωρείται από πολλούς το «κλειδί», για μια ομάδα με ψηλό… ταβάνι και φιλοδοξίες.

Στους έντονους ρυθμούς που κυλά μια αγωνιστική περίοδο, αλλά και το υψηλό τέμπο μέσα στο 90λεπτο, πρόκειται για τον παράγοντα που μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική πτυχή, καθώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά στοιχεία, που δημιουργούν ένα συγκεκριμένο περίγραμμα.

Ο ΟΦΗ εμπιστεύεται σ’ αυτό τον κομβικό ρόλο, δύο ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο τους, αλλά και εμπειρία στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Νίκος Κουνδουράκης και Γιώργος Ερμίδης είναι το «δίδυμο» των Κρητικών, ως γυμναστές με την παλιά ορολογία, αλλά πλέον ως experts στο δικό τους πεδίο δράσης.

Ο εργοφυσιολόγος – προπονητής φυσικής κατάστασης (Νίκος Κουνδουράκης) και ο sports scientist (Γιώργος Ερμίδης) των «ασπρόμαυρων» μίλησαν στο neakriti.gr, αναλύοντας τη δική τους προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Ποια είναι τα κύρια σημεία των αρμοδιοτήτων σας, ως υπεύθυνοι ευρύτερα για την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών;

Νίκος Κουνδουράκης: «Η φυσική κατάσταση είναι ένα εύρος πραγμάτων. Δεν είναι αυτό που πιστεύει ο κόσμος, αν η ομάδα τρέχει ή όχι. Υπάρχει κατανομή ρόλων πλέον σε μια επαγγελματική ομάδα, γιατί είναι πολύ δύσκολο ένα άτομο να ασχοληθεί με όλα. Παλιότερα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Βγαίνει ένα πλάνο, που πρέπει να ακολουθήσουμε μέσα στην εβδομάδα, δεν είναι μόνο αυτό που βλέπει ο κόσμος στον αγώνα. Υπάρχει η προετοιμασία για τον αγώνα, που δεν είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά μακροπρόθεσμη. Έχουμε στόχους και ένα παρεμβατικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Γιώργος Ερμίδης: «Η νέα πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο και όσο εκσυγχρονίζεται χρειάζονται περισσότερα άτομα, πόσο μάλλον στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Δεν υπάρχει μόνο ένας γυμναστής, αλλά δύο, τρεις ή και τέσσερις σε μεγάλες ομάδες και προηγμένα πρωταθλήματα. Εγώ είμαι ο δεύτερος γυμναστής, με βασικό ρόλο τα GPS που φορούν οι ποδοσφαιριστές, μέσω των οποίων βλέπουμε τι καλύπτουν οι ποδοσφαιριστές και τι κάνουν μέσα στο γήπεδο. Βοηθάω επίσης στην αποθεραπεία και αποκατάσταση των παικτών, όπως και σε κάποια κομμάτια της διατροφής, ώστε να τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ποια είναι τα απαραίτητα χαρακτηριστικά σε ότι αφορά την φυσική κατάσταση;

Νίκος Κουνδουράκης: «Δεν μπορείς να εστιάσεις μόνο σε ένα, γιατί εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν παίκτες που είναι αργοί και άλλοι που είναι ταχυδυναμικοί. Για άλλους αθλητές τα στοιχεία είναι κοινά, όμως κάθε άθλημα έχει ιδιαιτερότητες. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και ειδικά μετά τις πέντε αλλαγές. Αν δούμε και τις αναλύσεις από τα GPS, υπάρχει μία πιο ταχυδυναμική μορφή στο ποδόσφαιρο. Σαν όγκος δραστηριοτήτων υψηλής έντασης, είναι μεγαλύτερος από παλιότερα. Η ανάλυση λοιπόν αυτή, μας δίνει το εξωτερικό φορτίο αυτό δηλαδή που παθαίνει ο παίκτης και το εσωτερικό φορτίο αυτό που νιώθει ο οργανισμός, οπότε προσπαθούμε να προσαρμόσουμε ανάλογα αυτά που πρέπει να κάνουμε για να είναι έτοιμοι οι ποδοσφαιριστές στον αγώνα».

Γιώργος Ερμίδης: «Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι εντάσεις είναι πολύ διαφορετικές. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι σε μια διαδικασία πιο αθλητική, γιατί οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Πολλοί ποδοσφαιριστές ενώ διαθέτουν ποιότητα, δε μπορούν να ανταποκριθούν στις ταχύτητες που υπάρχουν πλέον. Είναι πολύ σημαντικό, η φυσική κατάσταση σε διάφορους παράγοντες, όχι μόνο σε επίπεδο ταχύτητας ή αντοχής, αλλά και πολλές μικρές λεπτομέρειες».

Να μας αναλύσετε λίγο περισσότερο τη λειτουργία των GPS και ποιες είναι οι χρήσιμες πληροφορίες που σας δίνουν;

Γιώργος Ερμίδης: «Αρχικά βλέπουμε την επιβάρυνση που δέχθηκε ο ποδοσφαιριστής σε μια προπονητική μονάδα, ώστε να βγάλουμε ένα περιοδισμό, δηλαδή σε ποια κομμάτια της φυσικής κατάστασης θα κάνουμε λίγο παραπάνω ή λιγότερο. Στόχος βέβαια είναι οι ποδοσφαιριστές να είναι έτοιμοι για το παιχνίδι. Δεύτερο και σημαντικό επίσης, να δούμε την απόδοση των παικτών μέσα στον αγώνα. Κάλυψαν αυτά που θέλουμε ανάλογα με τη θέση τους, ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού. Πιέσαμε ψηλά, δεχθήκαμε ασφυκτική άμυνα ή ότι άλλο συνέβη και να δούμε πως κινήθηκε ο ποδοσφαιριστής. Από όλα αυτά συμπεραίνουμε, αν ο ποδοσφαιριστής μπορεί να δεχθεί περισσότερα φορτία ή αν αντιθέτως να μειώσουμε, ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός».

Νίκος Κουνδουράκης: «Καταρχήν είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να μετρήσουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που χανόμαστε στους αριθμούς. Υπάρχει ο συσχετισμός με το εξωτερικό φορτίο, δηλαδή πόσα μέτρα έκανε ο ποδοσφαιριστής, πόσες επιταχύνσεις, πόσες αλλαγές κατεύθυνσης, ενώ υπάρχει και το πως συμπεριφέρεται ο οργανισμός μ’ αυτά τα φορτία. Αναλύουμε λοιπόν αν αυτό που έκαναν ήταν υπέρμετρο ή κατώτερο του αποδεκτού και ανάλογα προσαρμόζουμε το προπονητικό πρόγραμμα. Υπάρχουν και παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν, όπως η θερμοκρασία, ο αντίπαλος, η τακτική συμπεριφορά και άλλα. Στόχος λοιπόν στο τέλος της μέρας, είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης που δεν έχει να κάνει μόνο με την καλή προπόνηση, αλλά και με παρεμβατικούς τρόπους που θα αποτρέψουν τους τραυματισμούς».

Ένα σχόλιο για την βελτίωση που φάνηκε να έχει η ομάδα στον τομέα της φυσικής κατάστασης περίπου στα μέσα της σεζόν…

Γιώργος Ερμίδης: «Η απόδοση ή ο τραυματισμός ενός ποδοσφαιριστή είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, όμως κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλήξουμε στις καλύτερες αποφάσεις. Η περίοδο της διακοπής μας βοήθησε, ώστε να μπούμε σε μια… ευθεία και να βάλουμε κάποιες βάσεις. Όπως φάνηκε κάποια πράγματα βελτιώθηκε πάνω στην φυσική απόδοση»

Νίκος Κουνδουράκης: «Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και υπάρχει μια προσέγγιση προπονητική, ότι αυτός που παίζει συνέχεια θα βελτιώνεται. Τα φορτία που πήραν οι ποδοσφαιριστές στην αρχή, τα επιπρόσθετα φορτία και η δουλειά στη διακοπή, όλα αυτά συνετέλεσαν στην διαφοροποίηση και την προσαρμογή αυτή. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που θα συνεχιστεί».

Οι μυϊκοί τραυματισμοί «πλήγωσαν» τον ΟΦΗ μέσα στην τρέχουσα σεζόν, με κάποιους παίκτες να είναι πιο επιρρεπείς… Που μπορεί να οφείλεται αυτό;

Γιώργος Ερμίδης: «Βλέπουμε ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει και γίνεται πιο ταχυδυναμικό. Οι ποδοσφαιριστές είναι αναγκασμένοι να μπουν σε μια διαδικασία να γίνουν πρώτα πολύ καλοί αθλητές, ώστε να αντέχουν φορτία που έχει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να τραυματιστεί ένα ποδοσφαιριστής, ενώ μπορεί και η διαχείριση κάποιων φορτίων εκ γενετής για κάποιους παίκτες να είναι δύσκολη. Η ηλικία επίσης είναι ένας παράγοντας, που επηρεάζει την απόδοση και την φυσική κατάσταση. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Νίκος Κουνδουράκης: «Όταν θες να προσδιορίσεις τον κίνδυνο τραυματισμού, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συντελέσουν. Υπάρχουν αθλητές που δεν είχαν ποτέ τραυματισμό, αλλά εμφάνισαν τραυματικά επεισόδια. Μιλάμε για το ποδόσφαιρο, ένα άθλημα που έχει μεγάλο εύρος κινήσεων και η κούραση μπορεί να δημιουργήσει κάτι, ακόμη και σε κάποιον που θεωρητικά δε θα είχε ποτέ τραυματισμό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς σαν τεχνικό επιτελείο είναι να μειώσουμε τους παράγοντες που θα οδηγήσουν στον τραυματισμό».

«Δημιουργική η συνεργασία με τον Νταμπράουσκας»

Νίκος Κουνδουράκης και Γιώργος Ερμίδης είναι εδώ και μερικούς μήνες από τους βασικούς συνεργάτες του Βάλντας Νταμπράουσκας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν.Κ» μίλησαν για την συνεργασία με τον Λιθουανό προπονητή, την εφετινή πορεία του ΟΦΗ, αλλά και το μέλλον.

Πως είναι η καθημερινότητα και η συνεργασία με τον Βάλντας Νταμπράουσκας;

Γιώργος Ερμίδης: «Είναι μια πολύ όμορφη συνεργασία, αυτή που έχουμε με τον κ. Νταμπράουσκας. Από την πρώτη στιγμή ήρθε κοντά μας, συζητήσαμε και βρήκαμε κοινά στοιχεία μπορώ να πω. Προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε κάποια πράγματα που ήθελε, γιατί υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της φυσικής κατάστασης και νομίζω η βελτίωση φαίνεται».

Νίκος Κουνδουράκης: «Θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας στην δουλειά του, γιατί πλέον η προπονητική είναι επιστήμη. Έχει πολύ καλή συνεργασία με όλα τα μέλη του τιμ και έχει δώσει το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα. Πάντα υπάρχει συζήτηση για το τι κάνουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε και αν απαιτούνται διαφοροποιήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ανατροφοδότηση από όλους δίνει όφελος. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα φάνηκαν και στο μέλλον θα φανούν ακόμη περισσότερο».

Στον τομέα ευθύνης σας είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, μελετάτε συγκεκριμένους δείκτες σε επίπεδο Super League ή και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

Νίκος Κουνδουράκης: «Υπάρχουν νόρμες και δεδομένα, που σου δίνουν στοιχεία για να δεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι. Η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και επιπλέον η πληροφορία είναι μπροστά στα μάτια μας, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά επιστημονικά άρθρα. Όλα αυτά είναι συγκρίσιμα, όλα τα λαμβάνουμε υπόψη μας, αλλά έχουμε στο μυαλό μας και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι διαφορετικό για παράδειγμα να παίζεις στην Αγγλία, όπου υπάρχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά. Καλό είναι να έχουμε ευρύτερη γνώση, ώστε να κάνουμε χρήσιμες συγκρίσεις, όμως πρέπει έχουμε γνώμονα και τις συνθήκες που δουλεύουμε εμείς».

Γιώργος Ερμίδης: «Σίγουρα υπάρχουν κάποια διαφορετικά δεδομένα, όμως υπάρχουν παίκτες που στον τομέα της φυσικής κατάστασης που προσεγγίζουν τα GPS της Premier League για παράδειγμα. Πάντα δουλεύουμε για να κάνουμε καλύτερους τους ποδοσφαιριστές, όμως σίγουρα το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ διαφορετικό. Υπάρχουν δεδομένα για ανάλυση, όμως για παράδειγμα στην ιστοσελίδα της FIFA από το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι μόνο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης, αλλά και σε τεχνικοτακτικά στοιχεία. Αυτό δίνει και σε εμάς την δυνατότητα να δούμε σε τι επίπεδο βρισκόμαστε και τι πρέπει να βελτιώσουμε για να γίνουμε καλύτεροι, ώστε να φτάσουμε τους μεγαλύτερους στόχους που θέτουμε κάθε μέρα».

Ποια είναι η «γεύση» που σας αφήνει η εφετινή σεζόν, φτάνοντας πλέον στο τέλος με τα έξι παιχνίδια που απομένουν για τα play out;

Γιώργος Ερμίδης: «Εμένα μου αφήνει μια… γλυκιά πίκρα, αν μπορώ να το πω έτσι, γιατί στην αρχή δεν καταφέραμε να είμαστε όπως θα θέλαμε. Είχαμε θέματα με τους τραυματισμούς και στην φυσική κατάσταση δεν ήμασταν στο κομμάτι που επιδιώκαμε. Ένα γλυκό κομμάτι υπάρχει, γιατί από ένα σημείο και έπειτα παρουσιαστήκαμε βελτιωμένοι, θεωρώ και στον δικό μας τομέα. Έχουμε θετική σκέψη για τη συνέχεια των play out να τελειώσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, όπως και για την επόμενη χρονιά».

Νίκος Κουνδουράκης: «Όσοι ήταν από την αρχή της χρονιάς εδώ, υπάρχει ένα θετικό πρόσημο γιατί προσπαθούσαν όλοι να βοηθήσουν την ομάδα. Εγώ ερχόμενος εδώ συνάντησα πολύ θετικούς ανθρώπους, που το κύριο μέλημα τους ήταν πως θα βγει καλύτερος ο ποδοσφαιριστής από την προπόνηση. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά επειδή πάντα είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι όλη η προσπάθεια που έχει γίνει βγαίνει πλέον και στην εικόνα της ομάδας».

Ποια είναι η οπτική σας για τον ΟΦΗ των επόμενων χρόνων, βιώνοντας καθημερινά τα βήματα εξέλιξης;

Γιώργος Ερμίδης: «Εγώ ως μέλος του τεχνικού επιτελείου στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, οραματίζομαι ένα ΟΦΗ που θα βρεθεί όσο πιο ψηλά γίνεται. Τόσο σε ότι αφορά τον βαθμολογικό πίνακα, όσο και στην κατάσταση που θα βρίσκεται η ομάδα στο δικό μας τομέα. Θέλουμε το καλύτερο για τον ΟΦΗ στο μέλλον».

Νίκος Κουνδουράκης: «Έχοντας και την πρότερη εμπειρία, πρόκειται για μια ομάδα που είναι δομημένη πάρα πολύ καλά. Έχουμε την δυνατότητα να δουλέψουμε 100% επαγγελματικά. Αυτό φυσικά είναι ένα… ευχάριστο βάρος στην πλάτη μας. Όταν είσαι σε ένα περιβάλλον, που σου δίνει όλα τα εχέγγυα και τις παροχές να δουλέψεις σε υψηλό επίπεδο, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να ζητήσουμε το μέγιστο μέσα από τη δουλειά μας».

Σε προσωπικό επίπεδο, η πορεία σας είναι διαφορετική, αφού ο Νίκος ήταν στον ΟΦΗ αρκετά χρόνια και σε δυσκολότερες εποχές…

Νίκος Κουνδουράκης: «Για μένα είναι πολύ σημαντικό το εξής. Όταν παίξαμε το φιλικό με τον Ιωνικό εδώ στο ΒΑΚ και υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη, ήταν κάτι φανταστικό για μένα και ένιωθα ότι ήμουν στο εξωτερικό. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενα, αλλά δείχνει ότι μεγαλώνει η ομάδα. Περάσαμε διάφορες καταστάσεις στο παρελθόν, με τη Γ’ Εθνική και όλα τα υπόλοιπα, θεωρώ ότι με τη διαδικασία που εξελίσσεται η ομάδα μπορεί να πάει ψηλά. Αυτή είναι η δική μου προσωπική αντίληψη, συγκρίνοντας και κάποιες καταστάσεις που ζήσαμε εδώ παλιότερα».

Γιώργος Ερμίδης: «Στην αρχή μου φαινόταν πολύ δύσκολο, όμως μέσα από τη σκληρή δουλειά χτίσαμε κάποια πράγματα και σε ότι αφορά το δικό μας τομέα. Βλέπω ότι με υπομονή από όλους, ο ΟΦΗ θα κάνει μεγάλα, αλλά ταυτόχρονα σταθερά βήματα. Μέσα από τη δουλειά θα πετύχουμε πράγματα. Εγώ προσωπικά μετά από δύο χρόνια εδώ, έχω δεθεί με όλους και θέλω να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News