Αθλητισμός

Πυρά κατά Αυγενάκη για τον προπονητή του Ολυμπιονίκη Τεντόγλου - «Τον πέταξαν νύχτα έξω από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ»

Με τροπολογία, η οποία πέρασε στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης άφησε εκτός ΔΣ του ΣΕΓΑΣ τον Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος των προπονητών - Την κυβερνητική τροπολογία κατήγγειλαν βουλευτές και παράγοντες του αθλητισμού

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που προκαλεί μείζον θέμα στην εκλογή εκπροσώπων των προπονητών στο ΣΕΓΑΣ και πετάει έξω από το ΔΣ, τον διακεκριμένο προπονητή στίβου Γιώργο Πομάσκι, ζήτούν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης και η βουλευτής και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών και επί της τροπολογίας του υπουργείου, ο κ. Συντυχάκης, χαρακτήρισε πραξικοπηματική, ανήθικη και καταδικαστέα την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει τον συγκεκριμένο προπονητή, γιατί η αντίληψή του, δεν συνάδει με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που προωθούν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Μάλιστα, κατήγγειλε τον υφυπουργό Αθλητισμού, που όπως είπε «στα μουλωχτά έφερε αυτή την απόφαση», με βάση την οποία αναιρεί δική του προηγούμενη με σαφή στόχο, να εκτοπίσει τον», Πομάσκι από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

Την κυβερνητική τροπολογία κατήγγειλαν επίσης βουλευτές άλλων κομμάτων.

Πυρά Σοφίας Σακοράφα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα στην ομιλία της στη Βουλή επιτέθηκε στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για τον τρόπο που νομοθετεί. Η βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθήνας, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου μίλησε στη διάρκεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο Δημόσιο Τομέα» που συζητείται στη Βουλή. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, μετά τη βασική της ομιλία, επενέβη στο θέμα των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και στην τελευταία διάταξη του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη που χαρακτήρισε «φωτογραφική».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου εξέφρασε φανερά την αγανάκτησή της, καθώς ο κ. Αυγενάκης επενέβη και μάλιστα, σε μια προσπάθεια να «αδειάσει» τον κορυφαίο προπονητή Γιώργο Πομάσκι. Έναν προπονητή που έχει «χαρίσει» πολλά μετάλλια στην Ελλάδα και γυμνάζει τον ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου.

Αναλυτικά η ομιλία της Σοφίας Σακοράφα

«Ας αφήσουμε όμως, τις θεωρητικές αναλύσεις και τα επίσημα στοιχεία και ας έρθουμε στη σκληρή, χυδαία πραγματικότητα , γιατί, πραγματικά, δεν πάει άλλο.

Πέρα από τα ωραία κυβερνητικά λόγια, να δούμε τι σημαίνει πραγματικά Διακυβέρνηση. Πως υλοποιείται από εσάς η πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και το επιτελικό Κράτος.

Θα μιλήσω με βάση την εμπειρία της ενασχόλησής μου με τον ΣΕΓΑΣ. Οπότε, αναγκαστικά θα μιλήσω – όχι για τον βίο – αλλά για την πολιτεία του αρμόδιου Υφυπουργού του κ. Αυγενάκη.

Είναι ένα ακραίο παράδειγμα μη χρηστής Διοίκησης και καταχρηστικής Διακυβέρνησης. Πίσω από τα ωραία λόγια, για πολλά επίπεδα αποτελεσματικής Διακυβέρνησης και για εκσυγχρονισμούς, υπάρχει το αμείλικτο κομματικό κράτος της δεκαετίας του ’50, που θέλετε να το κρατάτε ζωντανό με νύχια και με δόντια.

Ελέω του κ. Μητσοτάκη – και ίσως όχι μόνο αυτού – ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Αθλητισμού. Το μέλημά του από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα άλλα ωραία λόγια.

Η πολιτική του αντίληψη και η οξυδέρκειά του φτάνουν μόνο ένα βήμα μπροστά από τα μάτια του – ή μάλλον ένα βήμα πίσω: στον έλεγχο, τον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή μηχανορραφίες και «κόψε-ράψε» σε νόμους και Υπουργικές αποφάσεις. Πάντα, βέβαια, με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού κλπ.

Ήθελε, ξεκινώντας, να απομακρύνει από τις Ομοσπονδίες πρόσωπα μη αρεστά. Έφερε την διάταξη με τα ηλικιακά όρια. Υπερψηφίστηκε, χάρη στην κομματική πειθαρχία. Καταφανώς Αντισυνταγματική διάταξη. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τη Διακυβέρνηση. Ούτως ή άλλως τα Δικαστήρια θα αποφασίσουν μετά από χρόνια γι’ αυτό… Η δουλειά έχει γίνει!

Άλλαξε τουλάχιστον δυο φορές το νόμο για τη διαδικασία ανάδειξης Διοικήσεων στις Ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των Σωματείων.

Μετήλθε κάθε μέσο, χωρίς φραγμό – προς το παρόν δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρειες – για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή μου στη θέση της Προέδρου. Απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του και γι’ αυτό μας τιμώρησε με εξάμηνη καθυστέρηση της τακτικής επιχορήγησης.

Καθυστέρησε, αδικαιολόγητα αλλά σκόπιμα, για μικροκομματικούς και μόνο λόγους, τη νομοθετική επικύρωση του καταστατικού της Ε.Ο.Ε. Μόνο και μόνο για να προωθήσει αρεστό προεπιλεγμένο πρόσωπο στη Διοίκηση. Τελικά απέτυχε – και εδώ – στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του. Ενωμένη η οικογένεια του Στίβου ανέδειξε την άξια αθλήτρια και Ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου.

Τελευταίος «άθλος» του κ. Αυγενάκη: Θεσμοθέτησε, με Υπουργική Απόφαση, τον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών. Η απόφαση αυτή βγήκε μόλις στις 14/7/2022. Σκοπίμως : για να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ. Απέτυχε και πάλι στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του.

Στον ΣΕΓΑΣ, με βάση ακριβώς αυτή την Υπουργική απόφαση, προέκυψε ο εκπρόσωπος των προπονητών: ο κ. Πομάσκι. Μια προσωπικότητα του αθλητισμού με παγκόσμια αναγνώριση, ένας μεγάλος πολυβραβευμένος προπονητής, που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό.

Αυτά, όμως, δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Αυγενάκη και – κατ΄ επέκταση – για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο κ. Πομάσκι ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ. Και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η νοοτροπία του κ. Υφυπουργού. Γιατί έχει ένα μόνο κριτήριο. Και με βάση αυτό, δεν μπορεί να ανεχθεί ότι είναι Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπος των προπονητών στο ΔΣ ο Πομάσκι, όπως προέκυψε στη συνεδρίασή του στις 21/12/ 22.

Γι΄ αυτό και, αμέσως δυο μέρες μετά, στις 23/12, έβγαλε νέα Υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 31/12 στο ΦΕΚ. Με αυτήν τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του και προσθέτει και νέες προϋποθέσεις στην ανάδειξη του εκπροσώπου των προπονητών. Για να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το Διοικητικό Συμβούλιο και να ευνοήσει –πάλι – το ίδιο παραπάνω, άλλο σωματείο.

Η εμμονή του κ. Υφυπουργού όχι μόνο χρησιμοποιεί τη νομοθετική εξουσιοδότηση ευτελίζοντάς την, αλλά ενεργεί και παράνομα, καθ΄ υπέρβαση αυτής.

Όλα τα παραπάνω, γίνονται με την κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού και με τη συναίνεση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται σαν «αμύντορες» και «εγγυητές» της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, όπως ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Γεραπετρίτης. Εκτός αν όλοι αυτοί μπορούν να επικαλεστούν ότι αγνοούν τις μεθοδεύσεις του κ. Υφυπουργού.

Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποια θα είναι και η επόμενη δήθεν θεσμική κίνηση του κ. Υφυπουργού. Θα μας δυσκολέψει τη ζωή με την απόδοση της τακτικής επιχορήγησης προς τον ΣΕΓΑΣ. Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε και αυτό. Θα είναι απλώς μία ακόμα υπουργική αυθαιρεσία. Δεν μας πτοεί ούτε και αυτή.

Για να είμαστε καθαροί : Η οικογένεια του Στίβου είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό και στον Στίβο και είναι ενωμένη, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Για όλους εμάς, κανείς από εμάς δεν χαρακτηρίζεται από την κομματική του ένταξη. Ούτε η Σακοράφα ούτε ο Πομάσκι λειτουργούμε κομματικά, ούτε οι δεξιοί ούτε οι κεντρώοι ούτε οι αριστεροί.

Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας όσο και αν θέλουν οι παρασιτικές, στενόμυαλες και αναχρονιστικές επεμβάσεις του κ. Αυγενάκη να την ανακόψουν.

Κύριε υφυπουργέ, κύριοι και κυρίες Υπουργοί, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι και κυρίες της συμπολίτευσης , πάρτε το απόφαση : Η αθλητική κοινωνία έχει και το όραμά της και τη δύναμή της – Και θα καταφέρουμε να νικήσουμε στο τέλος!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια