Ζοάο Τραλχάο στο neakriti.gr: «Ο Τζου έχει όλο το… πακέτο για το top επίπεδο»

Ποδόσφαιρο
Ζοάο Τραλχάο στο neakriti.gr: «Ο Τζου έχει όλο το… πακέτο για το top επίπεδο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πορτογάλος προπονητής σκιαγράφησε το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ

Το όνομα Ζοάο Τραλχάο δε λέει πολλά στους Έλληνες φιλάθλους, όμως στην Πορτογαλία θεωρείται από τους... specialist στην ανάδειξη και προοδευτική εξέλιξη ταλέντων.

Δεν μπορεί άλλωστε να είναι τυχαίο ότι για 16 ολόκληρα χρόνια, από το 2002 ως το 2018, δούλεψε σε όλες τις βαθμίδες των ομάδων υποδομής της Μπενφίκα, μέχρι και την ομάδα U23.

Στη φημισμένη ποδοσφαιρική σχολή της πορτογαλικής ομάδας, ο 42χρονος τεχνικός δούλεψε επί ώρες και με το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ, τον Μεζάκ Τζου.

Ο Ζοάο Τραλχάο έκανε το δικό του βήμα για τη Μονακό το 2018, αρχικά ως άμεσος συνεργάτης του Λεονάρντο Ζαρντίμ και έπειτα με τον ίδιο ρόλο δίπλα στον Τιερί Ανρί, όμως είχε προλάβει να δείξει το... δρόμο σε πολλά ταλέντα.

Ένα από αυτά και ο Τζου, τον οποίο ο Ίβηρας προπονητής σκιαγράφησε για το neakriti.gr μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ο χαρακτήρας, η προοπτική εξέλιξης σε παίκτη υψηλού επιπέδου, αλλά και η... σύνδεση του Τραλχάο με τον Πέδρο Καραβέλα, που θα βοηθήσει στην άμεση προσαρμογή, τέθηκαν επί τάπητος.

«Πρώτα από όλα ο Μεζάκ είναι ένα καταπληκτικό παιδί. Πολύ φιλικός, με χιούμορ και με προσαρμογή στο περιβάλλον που βρίσκεται. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα, και πρόκειται για ένα άνθρωπο που είναι πάντα θετικός. Ανεξάρτητα με το πώς έχει η κατάσταση, η συμπεριφορά του είναι σταθερή και πάντα προς τη θετική κατεύθυνση», ανέφερε αρχικά ο Ζοάο Τραλχάο για τον χαρακτήρα του Τζου, και έπειτα ανέλυσε διεξοδικά το αγωνιστικό του προφίλ: «Σε ό,τι αφορά το προφίλ του ως ποδοσφαιριστής, είναι αδιαμφισβήτητο ότι διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αγωνιστεί σε όλα κλιμάκια της Εθνικής Πορτογαλίας, πλην της Ανδρών, κατακτώντας δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Το 2016 με την Εθνική ομάδα U17 και το 2018 με την U19. Μετά τη διαδρομή του στην Μπενφίκα και τη Γουέστ Χαμ, έψαχνε το περιβάλλον που θα του δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, με υψηλό επίπεδο τεχνικής, γρήγορος, εκρηκτικός και με ικανότητα στην εκτέλεση εντός περιοχής. Μπορεί να παίξει ως ακραίος στην επίθεση, αλλά και στην κορυφή, υποστηρίζοντας απόλυτα και τις τρεις θέσεις. Πάντα έχει στο μυαλό του το γκολ, πώς θα γίνει απειλητικός μέσα στην περιοχή και πώς θα σκοράρει. Καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι, έχει αντίληψη και συνήθως παίρνει καλές αποφάσεις στη διάρκεια του αγώνα. Δε φοβάται το ρίσκο και παίρνει πρωτοβουλίες, γεγονός που κάποιες φορές οδηγεί σε λάθη, όμως αυτό είναι το ποδόσφαιρο».

Όσο για τα σημεία που χρειάζεται βελτίωση επισήμανε: «Στο ποδόσφαιρο πάντα στόχος είναι η βελτίωση. Δουλέψαμε με τον Μεζάκ στην αμυντική συμπεριφορά και είναι κάτι που και ο ίδιος θέλει να βελτιώσει. Όπως προανέφερα, έχει στο μυαλό του να πιέσει ψηλά, να δημιουργήσει προβλήματα στον αντίπαλο και κάποιες φορές πρέπει να σκέφτεται και το αμυντικό κομμάτι. Να δημιουργήσει ισορροπία ανάμεσα στις δύο φάσεις του παιχνιδιού».

«Μια... διπλή ευκαιρία»

Ο Πορτογάλος προπονητής θεωρεί ότι ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός μπορεί να αφήσει το στίγμα του στον ΟΦΗ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ίσως είναι και ο... βατήρας απογείωσης: «Εκτιμώ ότι θα μπει άμεσα στο γκρουπ, γιατί δουλεύει σκληρά και προσαρμόζεται με ευκολία σε όλες τις συνθήκες. Αν νιώσει καλά στο περιβάλλον της ομάδας και υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, είμαι βέβαιος ότι θα είναι απόλυτα επιδραστικός για το παιχνίδι του ΟΦΗ. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατό, με καλές ομάδες, και ο Μεζάκ μπορεί να ανταποκριθεί σ’ αυτό το επίπεδο. Τον ξέρω πολύ καλά. Θα είναι πάντα εκεί για το παιχνίδι και για να βοηθήσει την ομάδα του. Μέσα από τον ΟΦΗ μπορεί να εξελιχθεί και να συνεχίσει με ανοδικά βήματα, ακόμη και σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δεν έχω ενδοιασμούς για την ποιότητα και την αξία του, θα είναι επιδραστικός στο παιχνίδι του ΟΦΗ».

Αναφορικά με την ως τώρα διαδρομή του ποδοσφαιριστή, υπογράμμισε: «Ήταν επαγγελματίας στην Μπενφίκα, αλλά δεν έκανε συμμετοχή με την πρώτη ομάδα. Μερικές φορές τέτοια αυθεντικά ταλέντα χρειάζονται και το κατάλληλο βήμα. Γνωρίζω πολύ καλά τον Μεζάκ και είμαι σίγουρος για αυτά που μπορεί να κάνει σε υψηλό επίπεδο. Από τα στοιχεία που ξέρω για τον ΟΦΗ, είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την εξέλιξη ενός ταλαντούχου ποδοσφαιριστή. Πιστεύω ότι είναι μια συνεργασία από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές».

«Ο φίλος μου ο Πέδρο»

Ο νυν βοηθός του Νίκου Νιόπλια, ο Πέδρο Καραβέλα, ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Ζοάο Τραλχάο στη Βιγιαφρανκέζε, και τους συνδέει στενή φιλία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο 42χρονος τεχνικός, δε χρειάστηκε να δώσει συστάσεις στον Καραβέλα, καθώς τον γνώριζε ήδη, και εξήγησε τον λόγο: «Μιλάω πολύ συχνά με τον Πέδρο (σ.σ. Καραβέλα), καθώς είμαστε φίλοι και ήταν συνεργάτης μου στη Βιγιαφρανκέζε. Γνωρίζει την άποψή μου για τον Μεζάκ, αφού τον είχαμε παρακολουθήσει πολλές φορές και προσπαθήσαμε να τον πάρουμε στη Βιγιαφρανκέζε, όμως δεν κατέστη εφικτό. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Πέδρο και τον Μεζάκ, που θα δουλέψουν μαζί στον ΟΦΗ. Ο Πέδρο είναι ένας πολύ καλός προπονητής και θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί γρήγορα, αλλά και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις συνολικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News