default-image

Ο GM Ανδρέας Κελίρης και η Κωνσταντίνα Ανδρώνη καλύτεροι παίκτες από την Ελλάδα στο 15ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά!

Αθλητισμός
Ο GM Ανδρέας Κελίρης και η Κωνσταντίνα Ανδρώνη καλύτεροι παίκτες από την Ελλάδα στο 15ο διεθνές σκακιστικό τουρνουά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια διοργάνωση του Διεθνούς Τουρνουά της Παλαιόχωρας έλαβε τέλος. Μία διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή παικτών, την υψηλή ποιότητα των αθλητών και τις μεγάλες μονομαχίες που δόθηκαν μέχρι την τελευταία μέρα διεξαγωγής του. Πάνω απ’ όλα όμως μία διοργάνωση που μας κάνει περήφανους κάθε χρόνο ότι το κορυφαίο τουρνουά στη χώρα μας διεξάγεται σε αυτό το πανέμορφο μέρος του Λιβυκού Πελάγους την Παλαιόχωρα!

Τη φετινή χρονιά υπήρξαν,  290 συμμετοχές παικτών από 30 χώρες, ξεχωρίζοντας βέβαια παίκτες που ταξίδεψαν από Χιλή, Βραζιλία, Καναδά, Νότια Αφρική, και Κορέα για να είναι παρών σε ένα ραντεβού που δίνεται αδιάκοπα εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην Παλαιόχωρα! Ένα τουρνουά που με αγάπη και πολύ μεράκι χτίζουν όλα αυτά τα χρόνια με την προσπάθεια που καταβάλουν οι άνθρωποι της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ, του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, αλλά και με τη μόνιμη στήριξη από την Π.Ε. Χανίων, έτσι ώστε να διεξάγεται με άριστες συνθήκες και να φεύγουν όλοι οι παίκτες με τα καλύτερα συναισθήματα από την Κρητική φιλοξενία που τους παρέχεται!

Η διαχρονικότητα των επιτυχιών του Διεθνούς Τουρνουά της Παλαιόχωρας έχει αποδείξει επανειλημμένα και σε πολύ δύσκολες καταστάσεις τη δυναμική που έχει βάζοντας σε πολύ ψηλά επίπεδα των πήχη με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη για όλο το Νομό μας! Αυτό έδειξε και φέτος, όπου πάνω από 800 άτομα βρέθηκαν για ένα δεκαήμερο στο όμορφο αυτό μέρος του Λιβυκού Πελάγους! Ένα τουρνουά που εκπροσωπεύει απόλυτα το τι σημαίνει αθλητικός τουρισμός και το αποδεικνύει έμπρακτα κάθε χρόνο με τις συμμετοχές που έχει. Αυτό είναι που αναγνωρίστηκε επίσημα από τον ΕΟΤ, με την ευγενική υποστήριξη που παρέχει στη διοργάνωση, αναγνωρίζοντάς την ως τη σημαντικότερη που διεξάγεται.

Αγωνιστικά τώρα το τουρνουά χαρακτηρίστηκε από τη μαχητικότητα των παρτίδων που δόθηκαν και τις πολλές εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας! Δείγμα βέβαια και της μεγάλης μαχητικότητας ήταν η τετραπλή ισοβαθμία που είχαμε στην κορυφή της τελικής βαθμολογίας. Τυχερός αυτής της ισοβαθμίας ήταν ο Λετονός GM Nikita Meshkovs (2535), που υπερίσχυσε στα κριτήρια και να ανακηρύχθηκε νικητής των αγώνων. Στη δεύτερη θέση ήταν ο GM Ali Marandi (Τουρκία 2561), στην 3η θέση ο Ανδρέας Κελίρης (2528) και ο τέταρτος της παρέας ήταν ο ΙΜ Zwardon Vojtech (Τσεχία 2503), όλοι με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες.

Εναλλαγές είχαμε και στη γυναικεία κατάταξη με την ΙΜ Irina Bulmaga (Ρουμανία 2394) να κατακτά την πρώτη θέση στο τουρνουά. Μία θέση γνώριμή της μιας και είναι η 4η φορά που αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια στο Διεθνές Τουρνουά της Παλαιόχωρας. Στη 2η θέση ήταν η IM Maltsevskaya Aleksandra (Πολωνία 2378) και στην 3η θέση η WFM Fruzsina Szente Varga (Ουγγαρία 2092).

Τη φετινή χρονιά λόγω της μεγάλης συμμετοχής παικτών και για την καλύτερη κατανομή αγωνιστικών κινήτρων είχαμε δύο ομίλους στο τουρνουά. Στο δεύτερο όμιλο ο Συμεωνίδης Θεόφιλος παρά το ότι ήταν Νο 25 των αγώνων πήρε προβάδισμα από την αρχή, αγκάλιασε την κορυφή και δεν την άφησε μέχρι το τέλος των αγώνων. Ανακηρύχτηκε νικητής με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες. 2ος τερμάτισε ο Θάνος Μαυρίδης με 7,5 βαθμούς και 3ος ο Κόλλιας

Ιωάννης με 7 βαθμούς. Στην κατηγορία γυναικών την 1η θέση κατέκτησε η Κοσμά Μαρία με 6,5 βαθμούς, 2η η Παπαδοπούλου Μαριλένα με 6 βαθμούς και 3η η Μπαλάσκα Ελένη-Σοφία με 6 βαθμούς.

Μία πολύ ωραία καινοτομία της διοργάνωσης ήταν τα αναμνηστικά δώρα που προσφέρθηκαν, με την καθημερινή βράβευση της καλύτερης παρτίδας δίνοντας επιπλέον κίνητρα σε όλους τους παίκτες.

Η ποιότητα ενός τουρνουά φαίνεται κυρίως στο αν μπορούν οι παίκτες να διεκδικήσουν νόρμες τίτλων. Το τουρνουά της Παλαιόχωρας έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι ένα τουρνουά στο οποίο πάρα πολύ παίκτες έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τους στόχους τους! Ακριβώς αυτό «εκμεταλλεύτηκαν» και οι: Παναγιώτης Χριστοδούλου, Χρήστος Αλεξιάδης και o Ρώσος Denis Khairylin με την κατάκτηση νόρμας ΙΜ που πέτυχαν.

Στην τελετή λήξης ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον υπεύθυνο Τουριστικής ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου Καντάνου Σελίνου κ. Καλογρίδη Στέλιο για τη βοήθεια που προσφέρει στην υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης καθώς επίσης, στον Federico Rocchi για την αδιάλειπτη συμμετοχή του όλα τα χρόνια διεξαγωγής του τουρνουά και στον Νίκο Σερετάκη για την μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών που υπήρξε από το σύλλογο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Συντελεστές αυτής της επιτυχίας είναι ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ και την Π.Ε. Χανίων που μόνιμα στηρίζουν τη διοργάνωση. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News