Τζόκοβιτς: Περίπλοκο και πολιτικοποιημένο

Απόψεις
Τζόκοβιτς: Περίπλοκο και πολιτικοποιημένο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τένις έγινε το επίκεντρο για το σωστό και το λάθος με βάση την πανδημική ηθική Η πολιτική έπιασε στο χέρι τη ρακέτα… Αλλοίωση των αγωνιστικών δεδομένων με τον "ασύγκριτο" νούμερο Ένα

«Οι αμφιλεγόμενες υποθέσεις είναι συνήθως πιο περίπλοκες από ό,τι φαίνονται...» Πόσο μάλλον, όσον αφορά το θέμα Τζόκοβιτς.

Το γεγονός και μόνο ότι ο Ελληνικής καταγωγής υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ χρειάστηκε τέσσερις ολόκληρες ημέρες (μετά τη δικαστική απόφαση της πρώτης ακύρωσης της βίζας του Τζόκοβιτς) για να λάβει την υπουργική του απόφαση, απλώς ενισχύει ότι αυτό που θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρη απόφαση, έγινε αδικαιολόγητα περίπλοκο και πολιτικοποιημένο.

Αυτονόητη η δήλωση του Μπόρις Μπέκερ στο BBC, αλλά σαφής και με υπογραφή: «Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι στο οποίο ενεπλάκη (ο Τζόκοβιτς) και αυτό είναι ατυχές».

Ένα είναι το σίγουρο: Το ζήτημα θα έπρεπε να είχε λυθεί πριν από την κλήρωση του Open με τον Τζόκοβιτς νούμερο ένα. Τώρα, η ακύρωση της βίζας του, απλά φώτισε τις ιδιοτροπίες του καθεστώτος στην Αυστραλία, που στέλνει κι ένα μήνυμα για έναν νέο κόσμο που μας σέρνουν...

Την ουσία την έδειξε ο πρώην νούμερο ένα στον κόσμο Άντι Μάρεϊ.

Αναφέρθηκε δύο φορές στο έπος του Τζόκοβιτς σε συνεντεύξεις τύπου αυτή την εβδομάδα και έμενε με το κεφάλι του στο μικρόφωνό του. Μετά βίας μπορούσε να μιλήσει μέσα από βαθιούς αναστεναγμούς, καθώς ρωτήθηκε ξανά για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Δεν θα κάτσω εδώ και θα αρχίσω να κλωτσάω τον Νόβακ, ενώ είναι κάτω. Το είπα τις προάλλες, δεν είναι καλή κατάσταση για κανέναν. Είναι λυπηρό που κατέληξε σε μια τέτοια κατάσταση», τόνισε, θεωρώντας ότι η επίλυση ήταν η μόνη λύση.

Στο δια ταύτα:

«Δεν είναι εξαιρετικό για το τένις, δεν είναι εξαιρετικό για το Australian Open, δεν είναι εξαιρετικό για τον Νόβακ. Και προφανώς και εδώ πολλοί έχουν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Άρα δεν ήταν καλό».

Το τένις δεν είναι ορυχείο λιθίου και ρουλέτα εξωτερικών συμφερόντων δισεκατομμυρίων.

Μπορούμε καλά να καταλάβουμε ότι παίχτηκε ένα διεθνές παιχνίδι στην πλάτη των φιλάθλων με το κοκαλάκι του «βεζίρη», για να επικρατήσει η λογική του Μόρισον… Παραστατική η ανάλυση σε άρθρο στους New York Times «σ' αυτό που ξεκίνησε ως μια μάχη εξουσίας μεταξύ ενός προκλητικά ανεμβολίαστου αστέρα του τένις και ενός πρωθυπουργού που αναζητούσε μια απόσπαση της προσοχής από τα δικά του προεκλογικά λάθη, μετατράπηκε σε κάτι πολύ πιο βαρύ: μια δημόσια στάση υπέρ των κανόνων πανδημίας και του συλλογικού καλού».

Ο αξιοπρεπής άνθρωπος είναι αυτός που δεν μολύνει κανέναν,  έγραψε ο Αλμπέρ Καμύ στο μυθιστόρημά του «Η πανούκλα» το 1947, και αν ο πρωθυπουργός δεν είχε ασχοληθεί με την αιτία, πιθανότατα κάποιος άλλος θα το έκανε...

Ο  αμαρτωλός της στιγμής είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς. «Όπως θα μπορούσε να πει η Μέριλ Στριπλ, είναι περίπλοκο». Το τένις έγινε το επίκεντρο για το σωστό και το λάθος με βάση την πανδημική ηθική…

Μεγάλο βήμα πίσω...

Θα είναι μεγάλο βήμα πίσω για τον 34χρονο Σέρβο στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τους Ράφαελ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ στην κορυφή της λίστας όλων των εποχών για τους άνδρες με 21 τίτλους γκραν σλαμ.

Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν αναμφισβήτητα η κορυφαία στιγμή των ήδη ρεκόρ της καριέρας του Τζόκοβιτς -- τη στιγμή που εδραιώνει την κατάστασή του ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία των ανδρών.

«Αυστηρά μιλώντας για τα αποτελέσματα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του επαγγελματικού τένις των ανδρών», δήλωσε ο δημοσιογράφος Μπεν Ρότενμπεργκ.

Είναι ισόπαλος με τον Φέντερερ και τον Ναδάλ για τους περισσότερους τίτλους γκραν σλαμ, αλλά ο Τζόκοβιτς κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε πιθανή κατηγορία τάι μπρέικ: τις περισσότερες εβδομάδες ήταν στο Νο. 1, ένα νικηφόρο ρεκόρ έναντι των άλλων δύο, έχοντας κερδίσει τουλάχιστον κάθε αγώνα γκραν σλαμ και Masters 1000 δύο φορές (κανείς άλλος δεν τα έχει κερδίσει όλα μια φορά, έστω).

«Ο Τζόκοβιτς είναι ένας κόντραπαντερ με εξαιρετικό σερβίς, ένας εξαιρετικά ευέλικτος αθλητής και παρόλο που πιθανώς δεν είναι δημοφιλής επιλογή για τον πιο ευχάριστο στυλιστικά παίκτη όλων των εποχών, όταν πρόκειται για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και κυρίαρχος στο γήπεδο για τη μεγαλύτερη περίοδο. του χρόνου, είναι ο τύπος σου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News