Ανασκόπηση 2021: Το Euro της Ιταλίας και του Έρικσεν

Κόσμος
Ανασκόπηση 2021: Το Euro της Ιταλίας και του Έρικσεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα – Η Εθνική, ο ΟΦΗ και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Η "σκουάντρα ατζούρα" το "σήκωσε" μέσα στο "Γουέμπλεϊ" και το όνειρο των Άγγλων έσβησε-To σοκ με τον Δανό πέρασε αφού κέρδισε την ίδια τη μάχη για τη ζωή...

Τελικά στο Euro του 2020 που λόγω της πανδημίας έγινε το 2021, το "it΄s coming home" των Άγγλων έγινε "it' s coming Rome" για τους Ιταλούς!  Οι δύο ομάδες έφτασαν μέχρι τον τελικό και εκεί η "σκουάντρα ατζούρα" σήκωσε το ευρωπαϊκό μέσα στο "Γουέμπλεϊ" Μετά από έναν δραματικό τελικό που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, η Ιταλία με πρωταγωνιστή τον Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα, που απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σάντσο και Σάκα, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με 3-2 στη «ρώσικη ρουλέτα» επί της Αγγλίας.

Ο τελικός τελείωσε ισόπαλος στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση, 1-1, με τους Άγγλους να προηγούνται με τον Σο στο 2΄ και τους Ιταλούς να ισοφαρίζουν στο 67΄ με τον Μπονούτσι.

* Το Euro όμως αυτό θα μείνει στην ιστορία και για την περιπέτεια-σοκ με τον Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος έπεσε στο έδαφος στη διάρκεια του αγώνα Δανία-Φινλανδία και έχασε τις αισθήσεις του. Οι άνθρωποι του ιατρικού τιμ των Δανών μπήκαν στο γήπεδο και του έκαναν τεχνητή αναπνοή για να τον κρατήσουν στη ζωή αφού πρώτα είχε φροντίσει και ο Κιάερ που ουσιαστικά έκανε τα πάντα στα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα!

Το ματς διακόπηκε στο 42ο λεπτό μετά από αιφνίδια πτώση του διεθνούς άσου της Δανίας και για τουλάχιστον 15 λεπτά του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για να μην χάσει τη ζωή του, ενώ χρησιμοποιήθηκε και απινιδωτής. Οι παίκτες των δύο ομάδων ξέσπασαν σε κλάματα, όπως και στις εξέδρες υπήρξε παγωμάρα.

Οι διεθνείς της Φινλανδίας μπήκαν στ΄ αποδυτήρια, ενώ μετά από περίπου 15 λεπτά και με ανθρώπινη ασπίδα τους συμπαίκτες του στην Εθνική, ο Έρικσεν αποχώρησε από το γήπεδο με φορείο. Ο Έρικσεν έζησε και σίγουρα ακόμα και αν δεν το δούμε σε υψηλό επίπεδο στο ποδόσφαιρο, θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

Η Τσέλσι το Champions  League

Η Τσέλσι επικράτησε με 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι και με αυτόν τον τρόπο κατέκτησε το δεύτερο Champions League στην ιστορία της. Τελευταία φορά που είχε ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης ήταν το 2012, τότε που επικράτησε της Μπάγερν στα πέναλτι.

Αυτό, όμως, που προξενεί εντυπώσεις είναι οι συμπτώσεις που συνέβησαν πριν εννέα χρόνια και συνέβησαν ξανά φέτος. Τον Μάρτιο του 2012 η Τσέλσι απέλυσε τον Αντρέ Βίλας Μπόας, ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο ανέλαβε ως υπηρεσιακός προπονητής και στο τέλος σήκωσε την κούπα. Μάλιστα, πριν αναλάβει ο Βίλας Μπόας, προπονητής της ομάδας ήταν ένας Ιταλός. Ο Κάρλο Αντσελότι. Πριν κάτσει στον πάγκο των «μπλε» ο Φρανκ Λάμπαρντ, προπονητής ήταν ξανά ένας Ιταλός. Ο Μαουρίτσιο Σάρι!

Επειτα, ο Φρανκ Λάμπαρντ απολύθηκε τον Ιανουάριο και στη θέση του οι Λονδρέζοι έφεραν τον Τόμας Τούχελ, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Οπως δηλαδή έκανε εκείνη τη χρονιά ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο.

Σε​ αμφότερες τις σεζόν σε προημιτελικά και ημιτελικά η Τσέλσι απέκλεισε ομάδες από Πορτογαλία και Ισπανία αντίστοιχα. Το 2012 άφησε εκτός διοργάνωσης τις Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα, ενώ φέτος τις Πόρτο και Ρεάλ! Αξίζει να σημειωθεί πως στον φετινό ημιτελικό σκόραρε ο Τίμο Βέρνερ. Μία μεταγραφή η οποία κόστισε 50 εκατ. ευρώ στην ομάδα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Το 2012 είχε σκοράρει ο Φερνάντο Τόρες στα ημιτελικά, ο οποίος είχε κοστίσει το ίδιο ακριβώς ποσό.

*Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (σε επίπεδο συλλόγων) η Βιγιαρεάλ κατάφερε να επικρατήσει της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη… ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι με 11-10 και κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Έσβησε το όνειρο του Μουντιάλ, έφυγε ο Φαν Σιπ

Όνειρο ήταν και πάει το Μουντιάλ του Κατάρ για την Εθνική μας. Αν και η ελληνική ομάδα είχε πάρει ισοπαλία στην Ισπανία και είχε νικήσει τη Σουηδία στην Αθήνα έμεινε τρίτη στον προκριματικό όμιλο πίσω από Ίβηρες και Σκανδιναβούς! Και όμως, στο κρίσιμο ματς στη Στοκχόλμη είχε ημίχρονο με δοκάρια και ευκαιρίες για να φύγει με το διπλό!

Λίγο πριν φύγει ο Νοέμβριος, ο Τζον Φαν Σιπ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την Εθνική: Αναλυτικά η δήλωσή του-με πολλές αιχμές- ήταν: "Θέλω να ανακοινώσω ότι αποφάσισα, μαζί με το προπονητικό μου team, μετά από 2,5 χρόνια να μη συνεχίσω στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας από τις 31 Δεκεμβρίου κι έπειτα, όταν ολοκληρώνεται το συμβόλαιό μου.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας τον Αύγουστο του 2019 και δώσαμε έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας και του σχήματος της ομάδας. Παρουσιάσαμε μία νεανική ομάδα με ταλαντούχους και ελπιδοφόρους παίκτες για το μέλλον της Εθνικής. Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε ένα ομαδικό πνεύμα που οι αθλητές και οι προπονητές αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να μπορούμε να δώσουμε έμφαση στην προτεραιότητά μας: στην Εθνική και στο ποδόσφαιρο.

Δουλέψαμε σκληρά μαζί και αλλάξαμε την διαδικασία της προπόνησης, το στυλ παιχνιδιού που άρχισε να δίνει μια νέα ταυτότητα στην ομάδα. Σε αυτή τη διαδικασία πετύχαμε καλά και λιγότερο καλά αποτελέσματα, πάντα όμως με το όραμά μας και με το πως θέλαμε να προοδεύσουμε ως ομάδα.

Έγιναν συζητήσεις για να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ωστόσο η ΕΠΟ πήρε πολύ χρόνο για να αποφασίσει για το μέλλον, με αποτέλεσμα να νιώσω πως ήταν η στιγμή για να προχωρήσω.

Στο τέλος, το όραμά μας για το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικό. Πιστεύω στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ταλέντο που έχω δει σε αυτό, όμως πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες ποδοσφαιριστές για να αναπτυχθούν και να παίξουν.

Αυτό χρειάζεται χρόνο και περισσότερους Έλληνες στην Super League, ώστε οι μελλοντικοί προπονητές να έχουν την ευκαιρία να πετύχουν με την εθνική ομάδα."

Χρονιά ανάκαμψης για τον ΟΦΗ

Το πρώτο μισό του 2021 εξελίχθηκε αγωνιστικά σε... Γολγοθά για τον ΟΦΗ, που εξασφάλισε την παραμονή στα play out του περυσινού πρωταθλήματος, όμως “κλείνει” με τη φετινή εξαιρετική πορεία

Το 2021 μας “αποχαιρετά” και για τον ΟΦΗ αγωνιστικά είναι... μοιρασμένο στα δύο! Ο χρόνος που φεύγει βρήκε την ομάδα του Ηρακλείου να βάζει τέλος στον... κατήφορο, με παραμονή στη Super League μέσω των play out, ενώ στο “αντίο” (για το πρώτο μισό της σεζόν 2021-22) είναι στα... πάνω της.

Από τον Ιανουάριο του 2021, ο ΟΦΗ άρχισε να μετρά ένα αρνητικό σερί 12 αγώνων, που δεν είχε γευτεί τη χαρά της νίκης. Έτσι, έσωσε την... παρτίδα μέσα από το μίνι πρωτάθλημα σωτηρίας.

Νιόπλιας αντί Σίμου

Ένα σημείο- “σταθμός” τον Μάρτιο του 2021 ήταν η δύσκολη απόφαση για αλλαγή... σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία. Μετά από 10 ήττες και 2 ισοπαλίες σε διάστημα περίπου τριών μηνών, ο Γιώργος Σίμος αποχαιρετά τους “ασπρόμαυρους”. Μετά την εντός έδρας ήττα με 2-3 από τη Λάρισα στις 6 Μαρτίου, ο νεαρός προπονητής αποτελεί παρελθόν το ίδιο βράδυ, έχοντας υποβάλει την παραίτησή του.

Το “τιμόνι” αναλαμβάνει στις 8 Μαρτίου ο Νίκος Νιόπλιας, ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία του ως προπονητής του ΟΦΗ. Πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην ήττα με 1-0 από τον Άρη (14 Μαρτίου) για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας και αυτό ήταν το μοναδικό αρνητικό αποτέλεσμα επί των ημερών του.

Η παραμονή κρίνεται στα play out, όπου με την καθοδήγηση του έμπειρου τεχνικού, η ομάδα του Ηρακλείου έχει τρεις νίκες και τέσσερις ισοπαλίας. Μάλιστα “κλειδώνει” τον στόχο μία αγωνιστική πριν το τέλος, όταν στις 8 Μαΐου 2021 νικά τη Λαμία εκτός έδρας με 0-2 (με γκολ των Σακόρ και Ντε Γκούζμαν).

Ανανέωση και σχεδιασμός

Πριν το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων για τη σεζόν 2020-21, ο ΟΦΗ ανανεώνει τη συνεργασία του με τον Νίκο Νιόπλια, που υπογράφει διετές συμβόλαιο ως το 2023. Το καλοκαίρι “χτίζεται” η ομάδα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και μέχρι να “βγει” το 2021 πιάνουν τόπο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Κρητικοί είναι για τα καλά σε διαδρομή ανάκαμψης.

Οι μεταγραφές των Επασί, Πασαλίδη, Γαγιέγος, Τοράλ, Λάμπρου, Φαν Ντάινεν, Καμάου και Ντουρμισάι ανεβάζουν ποιοτικά το ρόστερ.

Η ομάδα του Ηρακλείου “βγάζει” ένα διαφορετικό αγωνιστικό προφίλ, με δυναμική στο παιχνίδι της, ακόμη και με τις ομάδες που έχουν στόχο πρωταθλητισμού. Το τελευταίο 4μηνο του 2021 βρίσκει τον ΟΦΗ να κινείται σε ρυθμούς 6άδας και με τον νέο χρόνο θέλει να διεκδικήσει ακόμη πιο δυναμικά την παρουσία του στα play off.

Διοικητικά μέσα στον χρόνο που “φεύγει” διαφοροποιήθηκε η δομή της ΠΑΕ. Ο Μηνάς Λυσάνδρου ανέλαβε τον ρόλο του CEO, ενισχύοντας το πρότζεκτ της εποχής Μπούση.

Τέλος, το δυσάρεστο γεγονός της χρονιάς ήταν η απώλεια του Μίλτου Ανδρεανίδη, που έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαΐου 2021, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του ΟΦΗ.

Ηρόδοτος: Σφραγίδα η ιστορική άνοδος στη SuperLeague2

Το 2021 φεύγει με πολύ... γλυκιά γεύση για τον Ηρόδοτο, αφού στη Νέα Αλικαρνασσό γεύτηκαν το “νέκταρ της επιτυχίας”. Οι “κυανόλευκοι”, μετά από έναν αγωνιστικό... μαραθώνιο στη Γ’ Εθνική, όπου έδωσαν και αγώνες μπαράζ, κατέκτησαν την άνοδο για τη Super League 2. Μια ιστορική στιγμή για τον Ηρόδοτο, που επέστρεψε στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Στην ομάδα της Νέας Αλικαρνασσού “αποχαιρετούν” τη χρονιά έχοντας βάλει τη... σφραγίδα σε μια τεράστια επιτυχία.

Το πρώτο μισό του 2021 βρήκε τους “κυανόλευκους” να παίζουν ποδόσφαιρο μέχρι και τον Ιούλιο, έχοντας βέβαια κάνει πρώτα το καθήκον τους σε επίπεδο Κρήτης.

Η πρωτιά στον 10ο όμιλο έγινε μια... κόντρα μεταξύ δύο. ΑΟΑΝ και Ηρόδοτος διεκδίκησαν το πρώτο... σκαλοπάτι της βαθμολογίας, μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική. Οι “κυανόλευκοι” νίκησαν την ομάδα του Αγίου Νικολάου 1-0 και “κλείδωσαν” μαθηματικά τον πρώτο στόχο.

Με τον τίτλο του πρωταθλητή, μπήκαν με “σύμμαχο” την ψυχολογία για τους αγώνες μπαράζ. Η ομάδα του Μανόλη Σκύβαλου, τότε, κοίταξε στα μάτια Πανιώνιο, Κηφισιά, Θύελλα Ραφήνας και Ζάκυνθο, πετυχαίνοντας έναν... άθλο. Στις 7 Ιουλίου 2021 “έσπασαν” καρδιές στη Νέα Αλικαρνασσό. Ο Ηρόδοτος νίκησε τη Ζάκυνθο και όλοι “κόλλησαν” στις οθόνες των... κινητών για το παιχνίδι Πανιώνιος-Κηφισιά. Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν 0-1 στη Νέα Σμύρνη και το δεύτερο... εισιτήριο της ανόδου ήρθε στην Κρήτη.

Εκείνη ήταν η αφετηρία της νέας εποχής. Τους μήνες που ακολούθησαν έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα. Με τον Στέλιο Παπαδημητρίου στην προεδρία, ο Ηρόδοτος μετατράπηκε σε ΠΑΕ, ενώ ο Γιάννης Τάτσης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία αντί του Μανόλη Σκύβαλου.

Το πρωτάθλημα της Super League 2 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και στον Ηρόδοτο κάνουν την προσπάθειά τους για μια δυναμική παρουσία στην κατηγορία.

Η προσπάθεια των κρητικών ομάδων

Ο χρόνος αλλάζει, όμως η Super League 2 παραμένει μια... πονεμένη ιστορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία είναι “προβληματική” την τελευταία 3ετία, αφού η προσπάθεια για αναβάθμιση μοιάζει με “πύργο στην άμμο”.

Σε κάθε αγωνιστική σεζόν, οι ημερομηνίες για έναρξη και το καλεντάρι γενικότερα μετατρέπονται σε... ανέκδοτο.

Σ’ αυτό το πρωτάθλημα έχει δυναμική παρουσία η Κρήτη, την οποία εκπροσωπούν τη φετινή σεζόν Εργοτέλης, Ηρόδοτος, Επισκοπή, Χανιά και Ο.Φ. Ιεράπετρας.

Το 2021 είχε ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα με την αγωνιστική δράση στην περυσινή ποδοσφαιρική σεζόν. Ο Εργοτέλης έκανε τη μεγάλη προσπάθεια για το όνειρο της ανόδου μέσω του μπαράζ, όμως η διαιτησία τού έκοψε τη... φόρα. Οι “κιτρινόμαυροι” ηττήθηκαν 2-1 από τον Ιωνικό και έμειναν εκτός πρώτης 2άδας, με τα σφυρίγματα του Φωτιά στο ματς της 19ης Μαΐου να ξεσηκώνουν δικαίως θύελλα αντιδράσεων.

Χανιά και Ο.Φ. Ιεράπετρας έμειναν εκτός των στόχων που είχαν θέσει, όμως η διαμόρφωση των επαγγελματικών κατηγοριών έφερε ένα νέο “ποδοσφαιρικό χάρτη”.

Έτσι, το φινάλε του 2021 βρίσκει τις πέντε κρητικές ομάδες (Εργοτέλη, Ηρόδοτο, Χανιά, Επισκοπή και ΟΦΙ) να κάνουν την προσπάθειά τους σε μια κατηγορία που δεν μπορεί να... σηκώσει κεφάλι.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News