Άνω - κάτω οι γυμναστές από το νομοσχέδιο Αυγενάκη

Απόψεις
Άνω - κάτω οι γυμναστές από το νομοσχέδιο Αυγενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίδραση στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη για το «επάγγελμα εκπαιδευτής» που έρχεται στον κόσμο της Φυσικής Αγωγής και… εξισώνεται με το πανεπιστημιακό πτυχίο! Σε ιδιωτικά χέρια και ο «Αθλητισμός για Όλους»!

Τα οικονομικά συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα θριαμβεύουν και στον κόσμο της Φυσικής Αγωγής. Το υπό διαβούλευση νέο νομοσχέδιο Αυγενάκη έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον κλάδο των γυμναστών, καθώς  υποβαθμίζεται για ακόμη μια φορά το δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει το επάγγελμα του «εκπαιδευτή» που εξισώνεται με τον τρόπο αυτό το πανεπιστημιακό πτυχίο με βεβαιώσεις ταχύρρυθμων σεμιναρίων από αδιαβάθμητες, αυτοσχέδιες σχολές.

Αναφορά στο αναλυτικό υπόμνημα του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης επί του νομοσχεδίου, κατέθεσαν σήμερα 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη.

Οι βουλευτές επισημαίνουν τις κρίσεις και τις προτάσεις κατ’ άρθρο του υπομνήματος και τις «αντιεπιστημονικές, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, άδικες και καταχρηστικές διατάξεις».

Μετά της αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων «Αθλητισμός για  Όλους» των δήμων, που οδήγησε χιλιάδες πτυχιούχους γυμναστές στην ανεργία και τις οικογένειές τους στην ανέχεια, αποδίδει τις αρμοδιότητες αυτές σε νεοϊδρυόμενα αστικά αθλητικά σωματεία αθλητισμού για όλους, εισάγοντας αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των υπαρχόντων αθλητικών συλλόγων.

Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η συνέχιση της χρηματοδότησης των δήμων της χώρας για την υλοποίηση προγραμμάτων «Αθλητισμός για  Όλους», ενώ παραγνωρίζεται προηγούμενη νομοθεσία, όπου τα προγράμματα αυτά τα υλοποιούσαν μόνο πτυχιούχοι των ΤΕΦΑΑ.

Επιπλέον, δεν αναγνωρίζει ότι χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις Ψυχολογίας του Αθλητισμού και της  Άσκησης, Αθλητικής Παιδαγωγικής, Φιλοσοφίας και Ηθικής στον Αθλητισμό κ.λπ. για να καθοδηγεί κάποιος παιδιά αλλά και ενηλίκους, ενώ για πρώτη φορά νομοθετείται και ο αδόκιμος όρος «ηλεκτρονικός αθλητισμός». Εννοεί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζει κάποιος από το σπίτι του χωρίς να γυμνάζεται, επιτείνοντας την καθιστική ζωή!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Αθλητισμού και  Άσκησης ζητάει με ψήφισμά του την απόσυρση των άρθρων του νομοσχεδίου που υποβαθμίζουν τον ρόλο του επαγγελματία γυμναστή, ενώ έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση την προσεχή Τρίτη και ο Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Αθήνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News