Αθλητισμός

Δέσποινα Σκαλοχωρίτη: Ο Μίκης ήταν κολλητός μου και είχε αισθήματα για τον Εργοτέλη!

Μια σπουδαία γυναίκα του πολιτισμού και του αθλητισμού στο Ηράκλειο μας μίλησε για τον "δικό της Θεοδωράκη"...

«Εγώ είμαι και αισθάνομαι σοσιαλίστρια, ο Μίκης ήταν καθαρά κομμουνιστής! Γίναμε όμως κολλητοί φίλοι!». Με αυτά τα λόγια, η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, μια μεγάλη μορφή του πολιτισμού και του αθλητισμού στο Ηράκλειο μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV το neakriti.gr και την εφημερίδα "Νέα Κρήτη" για τον αείμνηστο Θεοδωράκη των Ελλήνων...


Η ίδια, κολυμβήτρια γαρ, ξεχώριζε όταν βουτούσε στο Κρητικό πέλαγος! Και επειδή η δράση της δεν περιελάμβανε μόνο τον νομό Ηρακλείου, είχε την τύχη να γνωρίσει τον Μίκη στα μέρη του: «Στο Ακρωτήρι στα Χανιά! Ο Μίκης απολάμβανε τη θάλασσα και είχαμε γνωριστεί εκεί. Από τότε δεθήκαμε με μια φιλία που κράτησε για πολλά, πολλά χρόνια!».
Η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη γεννήθηκε στο Ηράκλειο, στις 17 Ιανουαρίου 1929, από γονείς Μικρασιάτες, πατέρα Σμυρνιό με καταγωγή από Αρκαδία και μητέρα από Καππαδοκία (καταγωγή από το Σούλι της Ηπείρου).

Τα στοιχεία της... έμοιαζαν με αυτά του Θεοδωράκη: «Ο πατέρας του ήταν από τον Γαλατά Χανίων και η μητέρα του Μικρασιάτισσα. Εγώ πάλι Κρητικιά από δύο γονείς από τις αλησμόνητες πατρίδες. Πώς να μη μας δένει όλο αυτό; Σπουδαίο κράμα ξέρετε, σπουδαίος συνδυασμός αυτός της Κρήτης με τα μέρη της Ανατολής!».
Μετά το Δημοτικό συνέχισε τη μέση Εμπορική και στη συνέχεια πέρασε στην Ανωτάτη Εμπορική...
Στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια ήταν στην ΕΠΟΝ και λόγω της δράσης της και παρά τον επιτυχή γραπτό διαγωνισμό δεν κατάφερε να κερδίσει την πρόσληψή της στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο ΙΚΑ και στη Δικαιοσύνη. Εντάχθηκε στην ΕΔΑ με δραστηριότητα στις επιχειρήσεις, στον κοινωνικό τομέα, στον αθλητισμό και ό,τι χρειαζόταν μόνο ανθρωπιά.

                               «Ο Θεοδωράκης έγινε Εργοτελίτης»

Αγάπησε την Κρήτη που γεννήθηκε και τους ανθρώπους της, την ιστορία της και γι’ αυτό τους δόθηκε. Έχοντας όμως πάντα μέσα της τον Εργοτέλη, πρωτοστάτησε για τη συναυλία του Μίκη στο «δεύτερο σπίτι της». Χαρακτηριστικά μας είπε: «Εγώ τον έφερα, αλλά δυστυχώς τη συναυλία την πλήρωσε ο Εργοτέλης!  Όμως ο Μίκης απέκτησε αισθήματα για τον Εργοτέλη, τα οποία έγιναν παντοτινά!» (ακολουθεί το διαφημιστικό έντυπο για την συναυλία του Μίκη στο γήπεδο του Εργοτέλη το 1966!)...

Για να προσθέσει η κυρία Σκαλοχωρίτη: «Πολλές οι προσωπικότητες που γνώρισα στη ζωή μου, από τον Σουκατζίδη που γνώρισα μικρή μέχρι τους πολιτικούς ηγέτες, αλλά και τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Τον Καρρά του Εργοτέλη για παράδειγμα τον ξεχώριζα».
Αξίζει να προσθέσουμε πως η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη εκπροσώπησε τον Δήμο Ηρακλείου στο Κέντρο Βρεφών “Μητέρα” στη στοά Αδελφάτου Πανανείου νοσοκομείου. Η ίδια μένει ακόμα στην περιοχή του Λάκκου, κοντά σε μια πλατεία που «έφτιαξα εγώ ως δημοτική σύμβουλος το 1964», όπως λέει...

                            «Μικρασιάτες κι εγώ κι ο Μίκης, περάσαμε πολλά...»

"Πάντα λέγαμε για τη μικρασιατική μας καταγωγή», πρόσθεσε η Δέσποινα Σκαλοχωρίτη, «κι εγώ κι ο Μίκης και όλοι! Αλλά περάσαμε πολλά τα παλιά χρόνια και σε κάθε στραβή μάς θύμιζαν με λάθος τρόπο την... Τουρκία! Εγώ έφτιαξα 16 συλλόγους Τουρκοκρητικών, αλλά φρόντισα να φύγουν τα τούρκικα ονόματα από το Ηράκλειο! Να μη λέμε για Βαλιδέ Τζαμί, για Μεϊντάνι, για Σεϊτάν Ογλού και τα σχετικά!".

Η κ. Σκαλοχωρίτη, μέσα στα πολλά που έχει κάνει στη ζωή της, εκπροσώπησε τον επαγγελματικό χώρο στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Επιμελητηρίου στο Λιμενικό Ταμείο Ηρακλείου. Ακόμα, έγινε μέλος της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και εκπροσώπησε τον νομό Ηρακλείου. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στον ΕΓΟΗ με διακρίσεις στον κλασικό αθλητισμό, 80 και 100 μέτρα και εις μήκος απλούν, με διακρίσεις. Επίσης, ήταν πολύ καλή κολυμβήτρια και αυτό βοήθησε όταν ήθελε από την περιοχή της Πλάκας (Άγιος Νικόλαος) να πάει απέναντι στη Σπιναλόγκα για να βοηθήσει τους ασθενείς, κολυμπώντας από το 1951 έως το 1956. Στην επανίδρυση του Εργοτέλη ήταν μέλος της διοίκησης μετά την Κατοχή και έπαιξε σημαντικό ρόλο για να στεγαστεί ο σύλλογος στο Μαρτινέγκο!

Όσο για πρωτιές: Σκαλοχωρίτη η 1η γυναίκα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, 1η εκλεγμένη γυναίκα στον Δήμο Ηρακλείου, πρώτη γυναίκα οδηγός το 1954. Και βέβαια περιποιεί τιμή για την ίδια και η ίδρυση Σωματείου Μέριμνας με 1.500 μέλη. Τι άλλο να γράψουμε; Να τα χιλιάσει!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια