Και τώρα πάμε εκεί που η Κρήτη γράφει ιστορία...

Αθλητισμός
Και τώρα πάμε εκεί που η Κρήτη γράφει ιστορία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δική τους ιστορία και μεγάλο κομμάτι σε αυτή ανήκει στην Κρήτη! Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976 αλλά από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές...

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια. Και βέβαια υπάρχουν δύο πρόσωπα, δύο μεγάλες μορφές που μας "αναγκάζουν" να δίνουμε το βάρος που αρμόζει σε αυτή τη διοργάνωση.

Ο Γιώργος Καπελλάκης που έκανε την αρχή και ο Μανόλης Στεφανουδάκης που ακολούθησε το παράδειγμά του-χωρίς να αδικήσουμε όλα τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν πάρει μέρος-έχουν σηκώσει την Κρήτη στα ύψη! Και με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως στις 19 του μήνα ο Στεφανουδάκης αναχωρεί για Τόκιο και πάει με τις ευχές όλων μας με...ταβάνι του για άλλη μια φορά τον ουρανό!

Αλλά θεωρούμε πως αξίζει να ξέρετε κάποια ιστορικά στοιχεία για τους Παραολυμπιακούς...

Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).

Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς...

Κλείνουμε με αυτό: Αθανάσιος Κωνσταντινίδης και η Άννα Ντέντα θα είναι οι σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Αθανάσιος Κωνσταντινίδης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 κατέκτησε συνολικά δύο μετάλλια.

Ο Έλληνας αθλητής της σφαιροβολίας F32 ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, ενώ ύστερα από μεγάλη εμφάνιση στην ρίψη κορίνας επίσης στην κατηγορία F32 πήρε και δεύτερο μετάλλιο, αυτήν τη φορά ασημένιο.

Η Άννα Ντέντα είναι χάλκινη Παραολυμπιονίκης. Η Ελληνίδα αθλήτρια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στο Ρίο το 2016, κατέλαβε την τρίτη θέση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα του Μπότσια στα ζευγάρια κατηγορία BC3.

Οι δύο αθλητές έχουν δοξάσει τη χώρα μας όλα τα χρόνια της αθλητικής τους καριέρας και έχουν φέρει πάρα πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα. Η απόφαση, για τους σημαιοφόρους της ελληνικής αποστολής, πάρθηκε ομόφωνα λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις επιτυχίες του παρελθόντος, όσο και το ήθος των δύο αθλητών...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News