Πρώτο… βήμα ο Παναθηναϊκός, 78-72 την ΑΕΚ

Μπάσκετ
Πρώτο… βήμα ο Παναθηναϊκός, 78-72 την ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν νωθροί, ενώ η «Ένωση» ήταν μαχητική ως το τέλος

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε με δυσκολία να κάμψει την αντίσταση της ΑΕΚ, κάνοντας το 1-0 στη σειρά των ημιτελικών για τα Play off της Basket League.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 78-72 και έκαναν τα πρώτο… βήμα πρόκρισης στον τελικό, ενώ το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι είναι προγραμματισμένο το Σάββατο.

Κορυφαίος των νικητών ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος που πλήγωσε την άλλοτε ομάδα του έχοντας 18 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Από κοντά ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 16 και ο Μάριο Χεζόνια με 14 πόντους.

Πάλεψε πολύ η ΑΕΚ, που έχει αρκετά παράπονα από τη διαιτησία. Ο Ντάριλ Μέικον είχε 14 πόντους και 5 ασίστ, ενώ 11 είχε ο Νίκος Ζήσης και από 10 οι Γιόνας Ματσιούλις και Λίνος Χρυσικόπουλος.

Η ΑΕΚ μπήκε πολύ πιο συγκεντρωμένη στο παρκέ και εκμεταλλευόμενη την αστοχία του Παναθηναϊκού (που είχε 2/9 σουτ στο πεντάλεπτο) έφτασε και στο +5 (7-12) με δύο σερί τρίποντα του Κατσίβελη. Ο Παπαπέτρου ανέλαβε να βελτιώσει… μόνος του τα ποσοστά των «πράσινων», που με τον Μήτογλου να προσφέρει σε άμυνα κι επίθεση έκλεισαν το δεκάλεπτο μπροστά, 15-14.

Η «Ένωση» κρατώντας χαμηλά το τέμπο και αντιμετωπίζοντας την υπεροπλία των αντιπάλων σε ύψη αποσπάστηκε ξανά με πέντε, 17-22. Οι τυπικά γηπεδούχοι, ωστόσο, αντέδρασαν και πάλι άμεσα. Φτάνοντας γρήγορα στο μπόνους των βολών και αξιοποιώντας το αντιαθλητικό του Γόντικα στον Σαντ-Ρος, με ένα 7-0 ανέκτησαν το προβάδισμα (24-22). Οι λύσεις του Μέικον στο σκοράρισμα, το τρίτο τρίποντο του Κατσίβελη και η δράση του Ζήση προκάλεσαν νέα αλλαγή στην πρωτοπορία, 28-31. Ο Παναθηναϊκός είχε 1/9 τρίποντα μέχρι ο Μποχωρίδης να βάλει δύο «κολλητά» και το παιχνίδι-χάρη και στα λάθη της ΑΕΚ αλλά και την τεχνική ποινή για διαμαρτυρία στον Αγγέλου-να ανοίξει με το «τριφύλλι» να ξεφεύγει με 45-35. Ο Μέικον με ένα απίθανο τρίποντο εκτός ισορροπίας έγραψε τον επίλογο στο πρώτο ημίχρονο, που βρήκε τον Παναθηναϊκό να έχει μεν 3/11 τρίποντα, αλλά ταυτόχρονα 8 κλεψίματα, την ώρα που η «Ένωση» είχε καλύτερα ποσοστά, αλλά και 12 λάθη.

Η ανταγωνιστική ΑΕΚ φυσικά δεν κατέθεσε τα όπλα και «ροκανίζοντας» σταδιακά τη διαφορά πλησίασε με διαδοχικά καλάθια του Μορέιρα (50-47) και δύο τρίποντα του Χρυσικόπουλου στο δεκάλεπτο (55-52) στους τρεις. Όμως ο Σαντ-Ρος δεν χαρίστηκε στην πρώην ομάδα του και με ένα προσωπικό σερί σε άμυνα κι επίθεση, οδήγησε τη διαφορά ξανά σε διψήφια επίπεδα για τον Παναθηναϊκό, 62-52, την ώρα που ο Μορέιρα χρεωνόταν τέταρτο φάουλ. Το δεκάλεπτο πάντως έκλεισε με 62-57 και τους «κιτρινόμαυρους» να μην επιτρέπουν στο «τριφύλλι» να χαλαρώσει.

Το πέμπτο φάουλ που κακώς καταλογίστηκε στον Γόντικα και η τεχνική ποινή που ακολούθησε στον πάγκο για διαμαρτυρία επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να αποσπαστεί στους εννιά, 70-61. Ούτε αυτό όμως, αλλά ούτε και το πέμπτο φάουλ του Μορέιρα πτόησαν την ΑΕΚ που πλησίασε ξανά στους τέσσερις (70-66) και λίγο αργότερα στους τρεις (73-70). Τα άστοχα τρίποντα από Ζήση και Ματσιούλις δεν βοήθησαν την «Ένωση» να πλησιάσει στον πόντο και το κάρφωμα του Γουάιτ στα 30’’ «έγραψε» το 78-72 και ουσιαστικά σφράγισε το 1-0.

Δεκάλεπτα: 15-14, 45-38, 62-57, 78-72

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News