Ολυμπιακοί Αγώνες: Προβληματισμός για τον αργό ρυθμό εμβολιασμών ενόψει Τόκιο

Αθλητισμός
Ολυμπιακοί Αγώνες: Προβληματισμός για τον αργό ρυθμό εμβολιασμών ενόψει Τόκιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ιαπωνία δεν είναι ικανοποιημένοι με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία

Έντονο… πονοκέφαλο προκαλεί στην ιαπωνική κυβέρνηση και την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμών στην ασιατική χώρα.

Τρεις μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης (23/7-8/8) υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

Η οργανωτική επιτροπή και οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, τονίζουν ότι τα εμβόλια δεν αποτελούν προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των Αγώνων, ενώ οι συμμετέχοντες δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστούν πριν από την άφιξη τους και δεν υπάρχει σχέδιο, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό Ιαπωνών αθλητών ή εθελοντών.

Στην Ιαπωνία, ο εμβολιασμός καθυστερεί ανησυχητικά. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι την Τετάρτη (21/4) και μόνο 827.000 εμβολιάστηκαν πλήρως, ποσοστό μικρότερο από το 0,7% του πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση ενεργεί προσεκτικά για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό, σημειώνει ο Τακακάζου Γιαμαγκίσι, διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Νανζάν της πόλης Ναγκόγια και ειδικός στις πολιτικές υγείας.

Αλλά βλέποντας ταχύτερους εμβολιασμούς στο εξωτερικό, «όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η καθυστέρηση στην διαδικασία εμβολιασμού έβαλε την Ιαπωνία σε δύσκολη θέση να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξή τους για την διοργάνωση», σχολίασε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Η πλειονότητα των Ιαπώνων, έχουν ήδη αντιταχθεί στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, θα κριθεί σχετικά με τη διαχείριση του στην κρίση του κορονοϊού.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο «British Medical Journal», τέσσερις ειδικοί, ανέφεραν την «αργή διάθεση εμβολίων» στην Ιαπωνία ως ανησυχητικό παράγοντα που ωθεί τα σχέδια για τους Αγώνες να «επανεξεταστούν επειγόντως».

Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι τα 3/4 του ιαπωνικού πληθυσμού, θεωρούν ότι η χρήση εμβολίων είναι αργή και το 60% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του εμβολιασμού, δεν θα έχει αντίκτυπο στην εκδήλωση. Έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση σε κοινό από το εξωτερικό και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πόσοι γηγενείς θεατές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την διοργάνωση.

«Θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε τους Αγώνες ακόμη και χωρίς εμβολιασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Τόκιο 2020, Τοσιχίρο Μούτο, σε δημοσιογράφους την Τετάρτη (21/4) και πρόσθεσε: «Φυσικά, εάν τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ενθαρρύνει τους αθλητές να εμβολιαστούν και έχει λάβει κινεζικές δόσεις για ομάδες από χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη εμβολιάσει τις Ολυμπιακές ομάδες τους ή σχεδιάζουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον.

Αλλά ο χρόνος τελειώνει, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική ανοσία στην Ιαπωνία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, υποστηρίζει ο κ. Γιαμαγκίσι, επειδή οι επιστήμονες εκτιμούν «ότι χρειάζονται περίπου έξι μήνες για να υπάρξει σαφής πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι πολύ αργά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News