default-image

«Προπονητή μη μ΄αγγίζεις»

Απόψεις
«Προπονητή μη μ΄αγγίζεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-«Θέλουμε να σταματήσει η βία στον αθλητισμό». «Το να σε εξευτελίζουν καθημερινά, είναι κάτι που σου αφήνει σημάδια». «Φοβόμουν ότι θα κατέστρεφε την καριέρα μου». Λόγια από αθλητές που συγκλίνουν στο ίδιο νόημα.

Οι λέξεις είναι βαριές για τα φαινόμενα που προκαλούν οι θύτες: "Εκφοβισμός, ψυχολογική πίεση, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση μέχρι και βασανιστήρια".

Αναλύστε τις μία μία και θα βγουν τέρατα μέσα στο σκοτάδι. Το μεγάλο μέρος απευθύνεται σε προπονητές και προπονήτριες που είδαν έτσι ξαφνικά τον ίσκιο τους ανάποδα και θεώρησαν τα πάντα στο μικρόκοσμό τους ως προνόμιο.

Θύματα νέοι αθλητές και αθλήτριες που υποτίθεται ότι βρίσκονταν ένα προστατευμένο περιβάλλον. Όμως η πιο συνήθης φράση είναι: «Προπονητή μην μ’ αγγίζεις» Έγινε σύνθημα στο #metoo.

Το 2018 έγινε η έρευνα «Ασφαλής αθλητισμός Προστασία παιδιών και εφήβων στον οργανωμένο αθλητισμό" στη Γερμανία. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι έχει υποστεί σεξουαλική βία από προπονητές, αθλήατρους ή συναδέλφους... Ω! Τί κόσμος μπαμπά...

Η ελληνική καταγγελία μιλάει για «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά

Εμετική η κατάσταση με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον αθλητισμό. Οι καταγγελίες των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σωματική, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, συγκλονίζουν. Τέτοια περιστατικά προκαλούν σοκ, οργή και απογοήτευση.

Καθαρά προϊόντα της έκπτωσης των αξιών και της παράδοσης στη χώρα μας, από τα μέσα της δεκαετίας το ΄80, όταν στην καθημερινότητα μπήκε ο εύκολος τρόπος, μέσα σε ένα κλίμα φαντασμένου νεοπλουτισμού. Αυτά και άλλα, έχτισαν βλαβερές νοοτροπίες που εκφράστηκαν και μέσα από αθλητικούς συλλόγους που ξεφύτρωναν χωρίς μέριμνα από παντού για τις εισπράξεις.

Η ελληνική καταγγελία μιλάει για «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών, όπου οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν ανεξέλεγκτη εξουσία στα παιδιά.  Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο τη χώρα μας.

-Η Ευρώπη βρίθει από καταγγελίες

Στη Γερμανία έγινε πάταγος πριν λίγες μέρες με ανάλογα περιστατικά κακοποίησης στην ενόργανη, την κολύμβηση, το ποδόσφαιρο και την πυγμαχία. Τα αθλήματα πληθαίνουν.

Η υπόθεση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ενόργανης Πολίν Σέφερ (φωτό), η οποία κατήγγειλε μαζί με συναθλήτριές της την προπονήτρια Γκαμπριέλε Φρέσε για εκφοβισμό, μεθόδους στα όρια των καψωνιών αλλά και παροχή φαρμακευτικής αγωγής χωρίς τη συμβουλή γιατρού, προκάλεσε αίσθηση και ενθάρρυνε αντιδράσεις σε άλλες χώρες.

Η Κολύμβηση συνταράχθηκε από τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση από τον σταρ προπονητή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης Στέφαν Λουρτς.

Σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης συγκλόνισε το φθινόπωρο και την Αθλητική Ένωση Βυρτεμβέργης μετά από  καταγγελίες αθλητριών του μποξ. Αντίστοιχα περιστατικά ήρθαν στο φως τον περασμένο Φεβρουάριο και στην Αυστρία, αλλά οι ελληνικές καταγγελίες, είναι ακόμη βαρύτερες.

-Αιτούνται επειγόντως Ανεξάρτητες Αρχές, αλλά φτάνουν;

Οι αθλητές αγωνίζονται για δημιουργία ανεξάρτητων δομών, ενώ -όπως τονίζεται από την Deutsche Welle- δεν αμφισβητείται πια η σημασία σύστασης ανεξάρτητου κέντρου για την προστασία αθλητών και αθλητριών.

Ήδη έχει συσταθεί όργανο πρόληψης σεξουαλικής βίας και προστασίας των νέων από την Γερμανική Ομοσπονδία Ξιφασκίας. Ωστόσο για πολλούς, ούτε αυτά τα μέτρα επαρκούν. Σύμφωνα με την Ένωση  Αθλητών «απαιτείται  ευρύτερη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο και μια συζήτηση για την κουλτούρα του αθλητισμού».

Το θέμα έχει πάει στη Βουλή, που θα το συζητήσει αρχές Μαίου, παρουσία αθλητών. Η σύσταση ανεξάρτητου κέντρου για την προστασία αθλητών και αθλητριών ενάντια σε κακοποιητικές πρακτικές, θεωρείται δεδομένη.

Στις  ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά υπάρχουν ήδη ανεξάρτητες αρχές, όπου μπορούν να προσφύγουν τα θύματα.

-Ο κόσμος μας χρήζει επειγόντως ρεκτιφιέ... Κι αν φτάνει.

(Θυμός και Οργή)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News