Μωραΐτης κατά Αυγενάκη: «Το αθλητικό κίνημα σάς έδωσε ηχηρή απάντηση...»

Αθλητισμός
Μωραΐτης κατά Αυγενάκη: «Το αθλητικό κίνημα σάς έδωσε ηχηρή απάντηση...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες για αποτυχημένη απόπειρα άλωσης και χειραγώγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών

Για «χάος στον αθλητισμό όπως και σε κάθε μέτωπο» κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά την εισήγησή του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος στο νομοσχέδιο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1ης.1.2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ». 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Αυγενάκης, αντί να ενδιαφερθεί για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού, που επί έναν χρόνο, από το Μάρτιο του 2020, είχε κατεβάσει ρολά, κατανάλωσε το χρόνο του ασχολούμενος με την άλωση, τη χειραγώγηση και την κομματικοποίησή των ομοσπονδιών». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεν απουσιάζουν ούτε από τον αθλητισμό».

Τα βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Μωραΐτη:

"Χάος έχει προκαλέσει η κυβέρνηση σε κάθε μέτωπο, χάος έχει φέρει και στον αθλητισμό. Ο κ. Αυγενάκης, αντί να ενδιαφερθεί για την επανεκκίνηση του Αθλητισμού, που επί έναν χρόνο, από το Μάρτιο του 2020, είχε κατεβάσει ρολά, κατανάλωσε το χρόνο του ασχολούμενος με την άλωση, τη χειραγώγηση και την κομματικοποίησή των ομοσπονδιών. Απέτυχε, βέβαια, στο στόχο του, καθώς το αθλητικό κίνημα του έδωσε ηχηρή απάντηση.

Επί μήνες το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν εκπόνησε κανένα σχέδιο. Αντί της μελέτης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και της προσκόμισης στοιχείων στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ότι ο αθλητισμός δεν αποτελεί κύρια εστίας μετάδοσης, έχασε το κρίσιμο διάστημα από το Μάϊο ως το Σεπτέμβριο - με ενδιάμεσες φιέστες στη Σαντορίνη - σε απόλυτο εφησυχασμό. Επιχείρησε έπειτα να μεταβιβάσει - κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης - την ευθύνη στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Ενώ όφειλε εξ αρχής να έχει υποστηρίξει ότι ο αθλητισμός δεν είναι πρόβλημα αλλά μέρος της λύσης, κατάφερε να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη με κλειστό αθλητισμό.

Στους χιλιάδες ανθρώπους του αθλητισμού που μαστίζονται από ανεργία και εξαθλίωση, μοναδική απάντηση που δόθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν τα λιγοστά χρήματα που δόθηκαν για τη στήριξη των σωματείων, «ψίχουλα» σε σχέση με τις ανάγκες που επί μήνες έχουν συσσωρευθεί. Αν πράγματι η κυβέρνηση δαπάνησε 25 δις όπως «διαφημίζει» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι άξιον απορίας πώς διατέθηκαν μόλις 12 εκατ. για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης δεν απουσιάζουν ούτε από τον αθλητισμό. Προωθώντας την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, με αμιγώς «οικονομική» λογική, ο κ. Αυγενάκης οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, μέσω της υποτιθέμενης ενίσχυσής του από τα έσοδα του στοιχήματος.

Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία προτείναμε τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με ένα αλγοριθμημένο σύστημα κριτηρίων και διαφάνειας, που θα μπορούσε να κατανείμει με δικαιοσύνη κρατικούς πόρους σε όλα τα σωματεία.

Με την απόφαση όμως του Υφυπουργού Αθλητισμού, οι πόροι από το στοίχημα διατίθενται μόνο στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, στις ομοσπονδίες και στα μεγάλα αθλητικά σωματεία που έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης χορηγιών. Ενισχύονται και πάλι οι πιο ισχυροί, τα χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία μετατρέπονται σε κυνηγούς χορηγιών και τίθεται σε αμφισβήτηση ο μη - κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας. Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα μικρά σωματεία της γειτονιάς που είναι και τα κύρια φυτώρια των αθλητών. Πρόθεσή της είναι η εμπορευματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News