Αθλητισμός

Παίρνουν… ανάσα: Μοιράζονται 50 εκ. ευρώ σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό

Επίσημη ενημέρωση για τον καταμερισμό των χρημάτων

Οι αθλητικοί σύλλογοι της Ελλάδας, επαγγελματικοί και ερασιτεχνικοί, θα πάρουν σημαντική οικονομική… ανάσα.

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να μοιραστεί ένα ποσό που θα φτάσει και τα 50 εκ. ευρώ, ενώ προέρχεται από το στοίχημα.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έκανε γνωστό πως θα χρηματοδοτηθούν αθλητικές ομάδες, από το νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία του στοιχήματος!

Από το συνολικό ποσό, φέτος θα δοθούν προκαταβολές ύψους 29,2 εκατομμύριων ευρώ! Λεφτά που θα πάνε σε όλα τα σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ), σε αντρικές και σε γυναικείες ομάδες!

Τα περισσότερα χρήματα θα τα πάρουν οι ομάδες της Super League 1 (συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τα χρήματα που θα πάρουν ομάδες της Basket League και της Volley League, καλύπτουν ολόκληρους προϋπολογισμούς συλλόγων.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΓΓΑ:

«Με Απόφαση (ΦΕΚ Β’, 1075) που συνυπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζονται πλαίσιο, όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία, κριτήρια κατανομής, αλλά και χρόνος και τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης στις δικαιούχες αθλητικές ομάδες, από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίγνιων.

Για πρώτη φορά ικανοποιείται ένα πολύχρονο πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίες έχει τεράστιες ανάγκες. Πρόκειται για ένα ακόμα σπουδαίο οικονομικό μέτρο στήριξης, ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα περιέρχεται το 60% από τα επιπλέον έσοδα της Πολιτείας, που δημιουργούνται εκ του νέου τρόπου φορολόγησης, προκειμένου να διατεθούν στις αθλητικές ομάδες. Κι απ’ αυτά, το 50% θα διανέμεται στον επαγγελματικό αθλητισμό και το υπόλοιπο 50% στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι ομάδες θα τα διαθέτουν για την ανάπτυξη των φυτωρίων τους, αλλά και για τη συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν.

Θα πρέπει, μάλιστα, να παρουσιάζουν έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές μελών και εισιτήρια τουλάχιστον ισόποσα της χρηματοδότησης προκειμένου να την λαμβάνουν.

Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον επαγγελματικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:

* Super League1 50%

* Super League2 15%,

* Basket League 15%,

* Volley League 8%

* Ευρωπαϊκά Κύπελλα 12%

Το 50% του ποσού που θα αντιστοιχεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα κατανέμεται ως εξής:

* Α’ Εθνική ποδόσφαιρο γυναικών 3%

* Α1 μπάσκετ γυναικών 3%

* Α1 βόλεϊ γυναικών 3%

* Α1 πόλο ανδρών 3,5%

* Α1 πόλο γυναικών 3%

* Α1 χάντμπολ ανδρών 3,5%

* Α1 χάντμπολ γυναικών 3%

* Λοιπά ερασιτεχνικά σωματεία 39%

* Ευρωπαϊκά Κύπελλα 9%

* Εθνικές ομάδες 30%

Επιπλέον, το 7% του ποσού που θα λαμβάνει εκάστη αθλητική ομάδα, θα καταβάλλεται στη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματός της.

Η πρώτη καταβολή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022, έπειτα από την εκκαθάριση των εσόδων που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο φορολογίας επί των κερδών στα δελτία των τυχερών παίγνιων.

Ειδικά για φέτος, ωστόσο, ως ενίσχυση από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προβλέπεται να δοθούν άμεσα προκαταβολές στον επαγγελματικό αθλητισμό, ύψους 29,2 εκατ. €, έναντι μελλοντικών διανεμόμενων καταβολών, ως εξής:

* Στις ομάδες της Super League 1 συνολικά 22 εκατ. €

* Στις ομάδες της Super League 2 συνολικά 3 εκατ. €

* Στις ομάδες της Basket League συνολικά 3 εκατ. €

* Στις ομάδες της Volley League συνολικά 1,2 εκατ. €».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια