2021: Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro 2020 και Covid 19

Απόψεις
2021: Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro 2020 και Covid 19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένουν τον Μάρτιο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην Ιαπωνία δεν είναι σίγουροι, αλλά προετοιμάζονται κανονικά. Στην UEFA δουλεύουν τα εναλλακτικά πλάνα, αφού το Euro είναι «αιμοδότης» των Ομοσπονδιών και των αναπτυξιακών προγραμμάτων και ψάχνουν τον ασφαλέστερο τρόπο για τη διεξαγωγή του.

 Τέλη Μαρτίου εκτιμάται ότι θα φανεί τι θα μπορέσει να συμβεί με τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του 2020 που μετατέθηκαν στο 2021. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το EURO 2020 της UEFA.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο κλειδί στις εξελίξεις αποτελεί το τρίτο κύμα λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, που βάσει εκτιμήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τακέσι Νινάμι (CEO της Suntory Holdings και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) ότι δεν είναι σίγουρος εάν η Ιαπωνία μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του κορωνοϊού και ότι η απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά  αξιωματούχοι της Ιαπωνικής Κυβέρνησης επιμένουν ότι προετοιμάζονται κανονικά για τους Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, όπως είχαν προγραμματιστεί, μετά την αναβολή του περασμένου έτους.

Οπωσδήποτε το Euro

Προβληματισμένη και η UEFA φέρεται να έχει τρία πιθανά σενάρια για το πως θα σχεδιάσει το Euro 2020 τον Μάρτιο, θέλοντας να έχει βάσιμες πληροφορίες για τη παρουσία ή μη των φιλάθλων. Κι αυτό περισσότερο για το γεγονός ότι το 90% των εισιτηρίων που πουλήθηκαν πριν από την πανδημία, ελάχιστοι έχουν τσεκάρει επιστροφή χρημάτων.

Σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, και με πέντε μήνες έως ότου αρχίσει το τουρνουά, είναι σίγουρο ότι το Euro 2020 δεν θα διεξαχθεί μπροστά σε πλήρη γήπεδα στις 12 πόλεις που το  φιλοξενούν σε ολόκληρη την ήπειρο.  Το καλύτερο σενάριο είναι ότι τα γήπεδα δεν θα έχουν πληρότητα πάνω από 70%, ή να χρησιμοποιείται μόνο για το 30% της χωρητικότητάς τους, εάν η διάθεση του εμβολίου δεν διασφαλίσει κάποιο είδος ομαλότητας μέχρι το καλοκαίρι.

Η άλλη επιλογή είναι να διεξαχθούν οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αλλά σύμφωνα με πηγές στην UEFA θεωρούν απίθανο το τουρνουά να διεξαχθεί πίσω από κλειστές πόρτες σε μια χώρα, με αυστηρά ενισχυμένες οδηγίες για την ασφάλεια COVID για κάθε ομάδα. Αυτό το σενάριο θα προκαλούσε την υιοθέτηση της εκδοχής, όπως έγινε στους αγώνες του Champions League και του Europa League της περασμένης σεζόν (finale 8 ), σε μία χώρα, στην Πορτογαλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, τον περασμένο Αύγουστο.

Η UEFA μπορεί να έχει ακυρώσει διοργανώσεις της, όπως των Under 17 ανδρών και γυναικών - που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν  τον Μάιο, στην Κύπρο και στις Νήσους Φερόες, αλλάη διεξαγωγή του Euro 2020, είναι μονόδρομος 

Θα γίνει οπωσδήποτε, με κάποιο σχήμα ή μορφή, διότι η οικονομική ζημιά από το να μην γίνει, θα αποδειχθεί καταστροφική για πολλές από τις 55 εθνικές Ομοσπονδίες της Ευρώπης, για  τις υποχρεώσεις τους και τα αναπτυξιακά προγράμματα της UEFA, τα οποία βασίζονται όλα στα έσοδα των μεγάλων τουρνουά για να λειτουργήσουν.

Η εύρεση ενός ασφαλούς και αποδεκτού τρόπου για τη διοργάνωση του Εuro το 2021 είναι η μεγάλη πρόκληση της UEFA.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News